Hyvitä arkesi hiilidioksidipäästöt luotettavasti varmistetuilla hiilinieluilla

  • Päästösi hyvittämällä neutralisoit omat tai perheesi ilmastopäästöt, joita et voi välttää. Kanna vastuuta ympäristöstäsi.
  • Hyvityksesi ohjataan kansainvälisiin päästöhyvityskohteisiin, joiden ilmastovaikutus on varmennettu tiukoin tieteellisin perustein.
  • Vaivaton, käytännöllinen ja henkilökohtainen teko ilmaston hyväksi.

Alkaen 6,50 €/kk

Valitse päästöjen määrä, jonka haluat hyvittää

1 000 kg

hiilidioksidiekvivalenttia (kg CO₂e)

Päästömäärä vastaa keskimäärin:
- 7 000 km henkilöautolla tai
- 4 000 km lentokoneella tai
- 4 laivaristeilyä Ruotsiin tai
- 36 kg naudanlihaa

6,50 €/kk

2 000 kg

hiilidioksidiekvivalenttia (kg CO₂e)

Päästömäärä vastaa keskimäärin:
- 14 000 km henkilöautolla tai
- 8 000 km lentokoneella tai
- 9 laivaristeilyä Ruotsiin tai
- 72 kg naudanlihaa

10,10 € / kk

3 000 kg

hiilidioksidiekvivalenttia (kg CO₂e)

Päästömäärä vastaa keskimäärin:
- 20 000 km henkilöautolla tai
- 12 000 km lentokoneella tai
- 13 laivaristeilyä Ruotsiin

13,70 € / kk

4 000 kg

hiilidioksidiekvivalenttia (kg CO₂e)

Päästömäärä vastaa keskimäärin:
- 27 000 km henkilöautolla tai
- 16 000 km lentokoneella tai
- 17 laivaristeilyä Ruotsiin tai

17,30 € / kk

Kuinka suuri on hiilijalanjälkesi?

Tiedätkö paljonko tuotat päästöjä? Arvioi Sitran elämäntapalaskurilla paljonko hiilidioksidia asuminen, liikkuminen, syöminen ja ostokset tuottavat. Näin saat tarkemman tiedon hyvitettävien päästöjesi määrästä.

Haluatko hyvittää enemmän päästöjä? Valitse tästä sopiva hyvitysmäärä

Päästöhyvityksen määrä (kg CO₂e / vuodessa)Kuukausihinta
5000 kg20,90 €/kkTilaa
6000 kg24.50 €/kkTilaa
7000 kg28,10 €/kkTilaa
8000 kg31,70 €/kkTilaa
9000 kg35,30 €/kkTilaa
10 000 kg38,90 €/kkTilaa

Miksi päästöjä kannattaa hyvittää?

Ihmisen toiminta aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Jotta voimme yhdessä vaikuttaa ympäristömme ja luonnon puhtauteen, päästöjä on vähennettävä ja syntynyttä hiilidioksidia on sidottava päästöhyvitysten avulla. Päästöjen hyvittäminen on keino kantaa vastuuta ympäristöstä. Se on tärkeä työkalu kohti puhtaampaa luontoa.

Kanna vastuusi ympäristöstä hyvittämällä arjen päästöjä, joita et voi välttää.

Päästöhyvitys on ikään kuin vapaaehtoinen hiilivero, jonka maksamme kantaaksemme vastuumme kuluttajina tekemistämme valinnoista. Hyvittäminen on keino mitätöidä päästöt, joita ei voi välttää.

Vastuullisen hyvittämisen periaatteet:

  • Vältä päästöjä. Ensisijaisesti päästöjen aiheuttamista tulisi välttää.
  • Vähennä päästöjä. Seuraavaksi välttämättömät päästöt tulee minimoida.
  • Hyvitä päästösi. Vain jäljellä jäävä osuus välttämättömistä päästöistä hyvitetään.

Näin päästöhyvittäminen toimii

Kun päästöhyvitykseen käyttämäsi rahat ohjataan päästövähennysyksiköiden eli hiilikrediittien hankintaan. Nämä hiilikrediitit ostetaan hankkeista, jotka ovat läpäisseet kumppanimme, Compensaten, luoman tarkan arviointikriteeristön (englanniksi), ja joiden ilmastovaikutus on varmennettu. Maailmalla on tuhansia sertifioituja hiilensidontahankkeita, mutta vain alle 10 % niistä läpäisee edellä mainitun kriteeristön. Hiilikrediiteillä osoitetaan, että ostostesi aiheuttama määrä hiilidioksidia on poistettu ilmakehästä, tai sen pääsy ilmakehään on estetty. Päästöjä myös yli hyvitetään, jotta voimme varmistua ilmastovaikutuksesta.

Päästöjen hyvittäminen toteutetaan sitomalla hiiltä metsänsuojelun, metsittämisen ja uusien teknologioiden avulla

Tällä hetkellä 40 % hyvitysmaksuista ohjataan metsänsuojeluhankkeisiin, joilla turvataan elintärkeitä olemassa olevia hiilinieluja ja estetään luontokatoa. Toiset 40 % maksuista ohjataan hankkeisiin, joissa paikallisyhteisöt istuttavat ja suojelevat puita tai uudelleenmetsittävät metsäkadosta kärsineitä alueita. Loput 20 % maksuista menee innovatiivisiin hankkeisiin ja teknologisiin ratkaisuihin kuten biohiileen ja vedenalaiseen hiilensidontaan. Katso hankkeet kartalla ja tutustu tarkemmin.

Päästöhyvityskohteita esittelyssä

Luangwa: sademetsän suojeluhanke Sambiassa

Suojeltava metsäalueen pinta-ala on 84 hehtaaria (835 585 m2), joka kattaa 12 heimon elinpiirin. Hankkeen kesto on 30 vuotta, 2015-2045.

Suojeluhanke kohdistuu metsäkadon sosioekonomiseen syihin, kestäviin elinkeinoihin ja biologisen monimuotoisuuden suojeluun.

Hankealue on paikallisten yhteisön rajaama. Hanketta tukevat paikallisviranomaiset sekä maan hallitus, joka osallistuu aktiivisesti toteutustyöhön.

Metsityshanke Keniassa

Hankkeen avulla sidotaan hiiltä ilmakehästä 771 288 puun verran vuosittain. Hankkeen kesto on 30 vuotta, 2004-2033.

Kenian hanke on osa kansainvälistä metsänistutus- ja kestävän kehityksen ohjelmaa (TIST), johon kuuluu yli 95 000 viljelijää. Heistä 35 000 on naisia Keniassa, Ugandassa, Tansaniassa ja Intiassa. Osallistujat ovat istuttaneet Keniaan yli 15 miljoonaa puuta tai puuntainta.

Maanomistaja valitsee itse istuttamansa puulajit. Hänelle maksetaan jokaisesta istutetusta puusta vuosittain, jonka lisäksi hän saa 70 %:n osuuden puiden sitomien hiilidioksidipäästöjen myynnistä.

Hiiltä sitovan levän tehokasvatus teknologian avulla Islannissa

Running Tide:n kehittämä teknologia yhdistää ja tehostaa luonnon omia hiilensidontatapoja:
1) Avomerellä kasvavat levät sitovat hiiltä fotosynteettisen kasvun kautta. Levät uppoavat ja kuljettavat hiilen syvälle valtamereen, pitkäaikaiseen hiilivarastoon. 2) Running Tide käsittelee hiilipitoista maabiomassaa poijuiksi, joissa kasvatetaan uutta makrolevää. 3) Nämä poijut on päällystetty kalkkikivellä, joka liukenee osittain ja sitoo hiilidioksidia (poistamalla meren happamuutta).

100 vinkkiä arjen päästöjen vähentämiseen

Kun päästöhyvitykseen käyttämäsi rahat ohjataan päästövähennysyksiköiden eli hiilikrediittien hankintaan. Nämä

Lähes 70 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä johtuu meistä ja elämäntavoistamme. Ne syntyvät siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Arjen teoilla ja valinnoilla voimme myös pienentää päästöjä. Teoilla voi paitsi parantaa elämänlaatuaan, myös vähentää arjen ympäristövaikutuksia. Tutustu Demos Helsingin ja Sitran tuottamiin 100 ilmastotekoon ja hyvään elämään maapallon kantokyvyn rajoissa.

100 ilmastotekoa