Striimattua pelikasvatusta Oomilandiassa

Youtubettaja Juuso (J0P) Pekkarisen mielestä striimatussa pelikasvatuksessa on paljon potentiaalia.

Juuso (J0P) Pekkarinen livestriimaa Oomilandiassa pelaamistaan parin viikon välein. Oomilandia on Oomin ja School of Gamingin (SOG) yhteistyön tuotos, jonka kautta tarjotaan ilmaista pelikasvatusta Minecraftin avulla. Pelikasvatus on pelien ja pelaamisen kautta tehtävää kasvatustyötä. Se pyrkii hyödyntämään jo nuorille valmiiksi ominaisia digitaalisia alustoja ja ympäristöjä sekä ohjaamaan niissä tapahtuvaa toimintaa turvallisesti.

Oomilandiassa seurataan jokaisessa livestriimissä, eli elävässä suoratoistossa, käsikirjoitusta, jonka avulla tarinassa edetään. Käsikirjoitus luo raamit toiminnalle, mutta ei rajaa liikaa, vaan antaa pelaajille tilaa vaikuttaa ja inspiroitua. Juuso hyödyntää omissa striimeissään käsikirjoitusta niin, että voi katsoa etukäteen, mitä on tapahtumassa ja toisaalta myös muistella, mihin hänen omien striimiensä ulkopuolella on Oomilandiassa ehditty edetä. Juusokin työskentelee pelikasvatuksen parissa, mutta Oomilandiastriimit eivät hänen kohdallaan painotu pelikasvatukseen. Varsinaiset pelikasvatussessiot on nähtävissä SOG:in YouTube-kanavalla Konstan (Leivos) tai Aleksin (Kala) ohjaamina.

Pelaaminen toimii yhteisöllisyyden ja sosiaalisten taitojen vahvistamisen välineenä

Juuso on tehnyt YouTube-kanavalleen eniten videoita Minecraftista, sillä pelin sallima luovuus innostaa. Myös katsojilta on tullut palautetta ja ideoita Minecraftiin liittyen. Minecraft on tällä hetkellä maailman suosituimpien pelien joukossa ja monet tubettajat ovat lisänneet sen sisällöntuottamislistaansa, ellei se jo aiemmin ollut.

Viime aikoina Juuso on omien sanojensa mukaan aktivoitunut livestriimaamisen suhteen. Hyvä puoli verrattuna videoihin on se, että se vaatii vähemmän työtunteja ja katsojiin voi olla suorassa yhteydessä. Palautteenkin saa reaaliajassa, eikä tarvitse ensin nähdä vaivaa kuvaamiseen, editoimiseen ja alustalle lataamiseen, ja vasta sitten saada palautetta. Striimaamisessa on myös oppinut ottamaan rennommin mokat. ”Videoita tehdessä olen vähän perfektionisti. Striimien etuna on se, ettei se ole niin justiinsa. Jos moka tulee, niin sitten tulee,” Juuso toteaa.

Striimattu pelikasvatus on ideana mielenkiintoinen,Juuso pohtii. Siinä on paljon potentiaalia ja se on erikoisempi tapa lähestyä pelikasvatusta, kuin tavalliset iltapäiväkerhot. Omissa striimeissään hän ei ole ottanut pelikasvatuksellisuutta mukaan, mutta on hyvä, että SOG niin tekee. Pelikasvatuksellisia elementtejä on tuotu Juuson mielestä mielekkäillä tavoilla esiin Oomilandian avulla. Esimerkiksi minipeleihin innostaminen tai yhdessä rakentaminen toimivat yhteisöllisyyden ja sosiaalisten taitojen vahvistamisen välineenä.

"Kaveruuden ei tarvitse rajautua vain siihen, että näkee face-to-face"

Omassa pelikasvatuksessaan Juuso panostaa yhteistyöhön ja siihen, ettei kukaan jää yksin. ”Mulle tärkeintä ei ole se, että mitä pelissä tehdään, vaan miten tehdään,” kertoo Juuso. Tavoitteena on, että kerhojen ulkopuolellakin löydetään SOG:in yhteisöstä itselle peliseuraa ja uusia kavereita. On edelleen melko yleinen ajatus, ettei internetin välityksellä luodut ihmissuhteet olisi oikeita tai merkityksellisiä. Juuso haluaa murtaa näitä käsityksiä omalla toiminnallaan. ”Itselläni iso osa kavereista on internetkavereita. Kaveruuden ei tarvitse rajautua vain siihen, että näkee face-to-face,” hän pohtii.

Yhteisöllisyyttä luodaan ja ylläpidetään monin keinoin Oomilandiassa. Serveri ja siellä oleva pelimaailma on auki myös striimausajan ulkopuolella ja siellä voi käydä seikkailemassa ja rakentamassa itsekseen tai kaverin kanssa. Moni Oomilandian pelikasvatukseen osallistuva on myös muussa SOG:in toiminnassa mukana. Juuson mielestä se on hyvä. Aikaisemmista yhteisöistä on uskallettu astua ulos ja näin ollen voitu luoda laajempaa sosiaalista ympäristöä verkon yli, kuitenkin turvallisissa piireissä.

Oomilandian livestriimit ja niiden tallennukset löytyvät School of Gamingin Youtube-kanavalta. Lähetykset ovat tiistaisin ja torstaisin klo 16-18. Itse peliin ja pelikasvatukseen pääsee edelleen mukaan täältä.