Tietoa sähköpulasta

Sähkön hinnannousu ja puheet sähköpulasta aiheuttavat monessa huolta ja usea jo pohtiikin, mistä voisi säästää ja mitä voisi itse tehdä sähkön riittämisen varmistamiseksi. Keräsimme tälle sivulle tietoa sähköpulasta, miten sähköpulaan tulisi varautua sekä annamme vinkkejä sähkönsäästöön.

Mikä ihmeen sähköpula?

Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköä tuotetaan Suomessa mm. vesi-, tuuli- ja ydinvoimalla sekä tuodaan naapurimaista kuten Ruotsista ja Norjasta. Sähköpula tarkoittaa, ettei sähkön tuotanto ja tuonti riitä kattamaan sähkön kulutusta. Tällöin kulutusta voidaan joutua rajoittamaan. Rajoitukset voitaisiin tehdä esimerkiksi alueittain pariksi tunniksi kerrallaan. Sähkönsäästöllä on merkittävä vaikutus sähköpulan ennaltaehkäisyyn.

Mahdollisesta sähköpulasta tullaan viestimään niin valtakunnallisissa medioissa kuin sähköyhtiöiden toimesta. Seuraa siis uutisia ja sähköyhtiöiden tiedotteita. Fingrid koordinoi tiedottamista ja myös Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteita. Alueelliset sähköverkkoyhtiöt tiedottavat asiasta omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissa.

Jos sähköpulan takia kulutusta joudutaan rajoittamaan, saat tästä tiedon oman alueesi sähköverkkoyhtiöltä.

Löydät tämän sivun lopusta usein kysyttyjä kysymyksiä mahdollisesta sähköpulasta.

Voidaanko sähköpula välttää?

Paras keino välttää sähkökatkot on sähkönsäästö sekä kulutuksen siirtäminen arkipäivinä aamuilta ja illoilta muihin ajankohtiin tasaamalla sähkönkäyttöä. Sähkön kulutus on suurimmillaan arkisin aamulla klo 8-10 ja iltaisin 16-20. Käynnistä ja käytä suuritehoisia laitteita vuorotellen myös näiden aikojen ulkopuolella. Sähkö säästäminen muinakin hetkinä on tärkeää ja samalla oma sähkölasku pienenee.

Tulemme lähettämään sinulle sähkönsäästöön ja käytön ajoittamiseen viestintää sähköpostitse ja tekstiviestitse, jos sähköpula näyttää mahdolliselta. Voit tarkistaa Online-palvelustamme, että siellä on voimassa oleva sähköpostiosoitteesi ja matkapuhelinnumerosi sekä lupa sähköiseen asiakasviestintään.

Mistä löydän vinkkejä sähkön säästöön?

Lähteet: Fingrid, Energiateollisuus, Astetta alemmas

Usein kysyttyjä kysymyksiä sähköpulasta