Hur sparar man el? Så här sätter du hemmets storförbrukare av el på plats
Hur kan man spara el enkelt hemma? Lär dig Oomis enkla elspartips för att spara både energi och pengar!
Uppvärmning
En lämplig och energieffektiv temperatur i hemmet är 20–22 °C. Redan en temperaturändring på en eller två grader kan spara energi avsevärt, även om du kanske inte ens märker skillnaden. Sovrummet kan vara en eller två grader svalare än de övriga rummen, medan en temperatur på 5–12 °C räcker för förråd och garage.
Dessutom lönar det sig att ha följande tips för att spara el i åtanke:
- Se till att du inte eldar för kråkorna. Kontrollera dörr- och fönstertätningarna: det lönar sig att byta dem med några års mellanrum. Ett drag är den lättfrusnas värsta fiende!
- Vädringen sker snabbt genom att har korsdrag mellan fönstren, bara några minuter räcker. Det lönar sig att stänga värmeelementet under fönstret under vädringen. Även på vintern lönar det sig att dra gardinerna för fönstren på natten – även denna lilla handling gör att värmen försvinner mindre.
- Om du reser bort hemifrån för en längre tid lönar det sig att ha lägre värme medan du är borta. Om man till exempel i ett större hus inte använder alla rum aktivt, lönar det sig att sänka temperaturen i dem.
- Om du har möjlighet att påverka ditt hems värmelösningar, överväg olika alternativ även på längre sikt. När man skaffar ett dyrare alternativ kan man betala prisskillnaden och mer tillbaka när kostnaderna fördelas på till exempel de tio följande åren. Att komplettera värmelösningar är också ett alternativ: en luftvärmepump sänker elräkningen, speciellt i eluppvärmda hus.
Användning av vatten
Finländarnas vattenförbrukning varierar: vissa klarar sig på mindre än hundra liter om dagen, medan andra använder upp till nästan 300 liter. Av detta är 40–50 liter i genomsnitt varmt vatten. Att värma hushållsvatten förbrukar mycket energi, så att minska vattenförbrukningen är inte bara miljövänligt utan också ekonomiskt lönsamt.
Förutom att ta en snabb dusch och spara bad för njutningsstunder mer sällan, lönar det sig också att komma ihåg följande saker:
- Tvätta endast fyllda maskiner. Sänk temperaturen när det är möjligt: om du tvättar dina kläder i 40 grader istället för 60 grader så halveras elförbrukningen per tvätt. Använd maskinens snabb- och ekoprogram. Om möjligt, torka tvätten på en torkställning eller utomhus.
- Att använda en diskmaskin är vardagens Tetris när det är som bäst – diska alltså så fyllda maskiner som möjligt åt gången och dra nytta av diskmaskinens snabbprogram samt mer miljövänliga diskprogram. Kontrollera också om din diskmaskin skulle kunna anslutas direkt till varmvatten, då kan elförbrukningen vara upp till hälften mindre än om den är ansluten till kallvatten.
Elektriska apparater
Ungefär en tredjedel av hemmets energiförbrukning uppstår från användningen av olika elektriska apparater. Ett enkelt sätt att spara energi är att stänga av standbyläget för alla apparater i hemmet när de inte används. Även om energiförbrukningen i standbyläge är liten ackumuleras en större mängd över tiden från många enheter och från att de är påslagna hela tiden. Till exempel lönar det sig att koppla mobiltelefonladdare till en skarvsladd med strömbrytare, så att man får ström till laddarna snabbt, men bara när de används.
Förutom dagliga små elsparåtgärder lönar det sig också tänka på dessa saker:
- Det är inte alltid bättre att skona gammalt: nyare apparater förbrukar upp till hälften mindre el än gamla apparater. När livscykeln för gamla vitvaror börjar nå slutet lönar det sig att uppgradera dem till moderna versioner (t.ex. induktionsspis, varmluftsugn) och mer energieffektiva alternativ. När du väljer nya hushållsmaskiner, kontrollera deras energiklass: beroende på apparatgrupp är det bästa alternativet A – A+++. Kom ihåg att kontrollera energiförbrukningen även när du väljer till exempel husets uppvärmnings- och ventilationsutrustning och cirkulationsvattenpumpar: utrustning som ständigt är påslagen har en stor betydelse på elförbrukningen.
- Det lönar sig att ta väl hand om vitvarorna: om kylskåpets luftventiler är täckta av damm eller blockerade, eller om ett islager har bildats på frysens väggar, kan apparatens elförbrukning till och med tredubblas. Det lönar sig också tänka noga på placeringen av elapparater i köket: kylskåpet och frysen placeras så långt som möjligt från diskmaskinen, spisen, ugnen och värmeelelementen, så att de inte värmer upp kylskåpet och frysen och ökar deras elförbrukning.
Belysning
Det lönar sig naturligtvis att ha lamporna tända endast i de rum där du vistas vid varje given tidpunkt, men du kan också inverka på energiförbrukningen mycket genom planeringen av belysningen.
Med dessa belysningstips kan du få energiförbrukningen lite lägre:
- Uppdatera lamporna och glödlamporna till energibesparande alternativ. Det lönar sig att byta ut gamla glöd- och halogenlampor mot moderna och riktigt energieffektiva LED-lampor och energibesparande lampor. Det lönar sig verkligen: även om LED-lampor är dyrare är deras livslängd lång – upp till 10–20 år! Nya lampor producerar också mer ljus, men kan förbruka upp till 75 procent mindre energi.
- Kunde belysningen hemma vara ännu effektivare? Istället för en taklampa kan det vara smartare att använda arbetslampor eller spotlights. I husets utomhusbelysning lönar det sig att använda energibesparande skymningsreläer, rörelsedetektorer och timer. På så sätt tänds inte lamporna för intet – utan lyser endast när de verkligen behövs.
Bastu
I Finland finns uppskattningsvis över tre miljoner bastur, varav ett stort antal värms med el. Varje bastuvän förstår betydelsen av ett bra bastubad, men det är också sant att ett elaggregat kan förbruka upp till 15 procent av hemmets elenergi.
Vid uppvärmningen av bastun värmer det också om man sparar el:
- Ju varmare du värmer bastun desto mer el förbrukar den. De mest energieffektiva bastubaden är 70–80 grader.
- Förvärmningen av aggregatet förbrukar mest energi. Det lönar sig alltså att hela familjen badar bastu samma kväll!
- Om du värmer bastun flera gånger i veckan lönar det sig att uppdatera aggregatet till ett alternativ som är genast varmt. Det håller stenarna varma kontinuerligt, vilket naturligtvis också tar energi, men det blir en klar besparing för den som badar bastu ofta.
Många bäckar små gör en stor å med tiden – och de enkla tipsen är lätta att bemästra! Lycka till med elbesparingstalkot!