Aurinkosähköä Puuvillan kauppakeskukselle

Porin Puuvilla, Satakunnan suurin kauppakeskus, on energialtaan hiilineutraali. Kesäkuussa 2023 valmistunut, Oomin toteuttama aurinkosähkövoimala tukee kauppakeskuksen vihreitä energiaratkaisuja.

Oomin aurinkovoimalakonsepti on pitkän kokemuksen myötä hiottu priimaksi, jotta kaikki sujuisi asiakkaan kannalta mahdollisimman vaivattomasti. Puuvillan aurinkovoimalaprojekti käynnistyi ensimmäisillä neuvotteluilla joulukuussa 2022. Vielä ennen vuodenvaihdetta Oomi hoiti lupa- ja energiatukiasiat vireille.

– Käymme aina projektiin liittyvät yksityiskohdat tarkasti asiakkaan kanssa läpi. Aurinkovoimalan mitoitusta ja tarjousta varten tarvitaan tiettyjä taustatietoja, joiden selvittämisessä autamme mielellämme ja tarvittaessa poikkeamme paikan päällä kartoituskäynnillä, kertoo Oomin asiakkuuspäällikkö Kati Kauramaa.

Puuvillan kohteen suunnitelmat, materiaalitoimitusten varaukset ja muut valmistelutyöt etenivät jouhevasti, ja heti kun sää salli, aloitettiin rakennustyöt. Kohde käynnistettiin 13. kesäkuuta 2023. Aurinkovoimalassa on yhteensä 780 aurinkopaneelia, joiden yhteisteho on 320 kilowattia.

– Talvi on hyvää aikaa aloittaa aurinkovoimalan rakentaminen. Pakkassään aikana saadaan tehtyä sisäpuolen työt valmiiksi, ja kun kevätaurinko sulattaa lumet, siirrytään katto-osuuteen. Näin saadaan voimala valmiiksi ja tuottamaan sähköä heti kirkkaiden säiden myötä, Oomin tuotepäällikkö Mika Hytönen tiivistää.

Energiatukea Business Finlandilta

Oomi hoitaa asiakkaan puolesta sekä rakennusluvan että energiatuen hakemisen. Business Finlandin energiatuen tavoitteena on edistää yritysten uusiutuvan energian käyttöä ja lisätä energiatehokkuutta. Energiatuen avulla voi tehdä uusiutuvan energian käyttöä tai tuotantoa lisääviä investointeja tai edistää energiaa säästävien investointien tekemistä.

– Tällä hetkellä energiatuen suuruus on 15 prosenttia ja sitä voi hakea vuoden 2023 loppuun asti. Jos teidän yrityksessänne harkitaan aurinkovoimalaprojektia, kannattaa olla meihin yhteydessä mahdollisimman pian, Kauramaa kannustaa.

Usein aurinkovoimalan varsinainen rakennusprojekti on kestoltaan lyhyt verrattuna lupa- ja tukiasioiden käsittelyaikaan.

– Vastaamme aurinkovoimalan koko toimitusprosessista. Meille on tärkeää, että asiakkaamme voivat luottaa projektin sujuvuuteen, voimalan laatuun ja pitkään elinkaareen sekä kattavaan takuuteen, Kauramaa ja Hytönen summaavat.

Aurinkovoimala tukee Puuvillan vastuullisuustavoitteita

Kauppakeskus Puuvillassa mietitään jatkuvasti, miten hiilijalanjälkeä saataisiin entisestään pienennettyä. Osoituksena energiatehokkuudesta ja ympäristöystävällisyydestä Puuvillalle on myönnetty arvostettu platinatason LEED®-ympäristösertifikaatti.

Puuvillan aurinkovoimala toteutettiin kattoasennuksena parkkitason yhteyteen. Voimala tuottaa vuodessa energiaa 288 000 kilowattituntia (kWh) kauppakeskuksen hyödynnettäväksi. Yhdessä aiemman, vuonna 2017 rakennetun voimalan kanssa sähköntuotanto on vuodessa 750 000 kWh.

Aurinkovoimaloilla on iso imagoarvo: ne kertovat kiinteistönomistajan vastuullisuudesta. Kiinteistönomistajan lisäksi energiaratkaisu tuo lisäarvoa myös kiinteistön vuokralaisille ja asiakkaille.

– Halusimme saada entistä enemmän omaa sähköntuotantoa. Aurinkovoimala on sekä ympäristöystävällinen että taloudellisesti järkevä investointi, kertoo Puuvillan kiinteistöjohtaja Ville Mattila.

Yhteistyö Oomin kanssa on sujunut mutkattomasti. Mattila kokee Oomin aurinkovoimalan hinta-laatusuhteen olevan hyvä.

– Voin lämpimästi suositella Oomia toimittajina. Oomi reagoi tarpeeseemme nopeasti. Projekti eteni ripeästi ja sovitussa aikataulussa, Mattila kiittää.