Aurinkovoimaa yrityksille – vielä ehdit hyödyntää energiatuen

Yritykset päätyvät aurinkoenergian käyttäjiksi pääasiallisesti kahdesta syystä: oma aurinkovoimala auttaa säästämään energiaa ja sen myötä euroja, minkä lisäksi se tukee yritysten vastuullisuustavoitteita. Takaisinmaksuaika pitkäikäiselle sijoitukselle on varsin lyhyt.

Oletko harkinnut aurinkovoimalan hankkimista yrityksellesi? Jos aurinkovoimalan hankintaan liittyvän prosessin pistää alulle nyt, ehtii vielä saada Business Finlandin tarjoaman energiatuen. Tuen määrä on laskenut viime vuosina, eikä tulevan vuoden tuista ole vielä varmuutta. Tällä hetkellä energiatuen suuruus on 15 prosenttia ja se on voimassa 2023 loppuun saakka.

– Energiatuen tavoitteena on ollut auttaa yrityksiä taloudellisesti uuden teknologian käyttöönotossa ja päästövähennystavoitteissa. Aurinkovoimalat eivät ole enää uutta teknologiaa, vaan niitä on tehty jo vuosikymmenen ajan. Lisäksi voimaloiden takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet merkittävästi, joten voi olla, etteivät päättäjät näe enää pitkään tarvetta aurinkoenergian tuille, Oomin tuotepäällikkö Mika Hytönen arvioi.

Tällä hetkellä aurinkovoimaloiden takaisinmaksuajat energiatuen kanssa liikkuvat viiden ja seitsemän vuoden välillä. Oomin rakentaman aurinkovoimalan elinkaari on 35–40 vuotta, joten takaisinmaksuajan voidaan katsoa olevan varsin lyhyt. Hytönen korostaa, että pitkä käyttöikä on mahdollinen, sillä Oomi rakentaa vain Suomen vaativiin olosuhteisiin sopivia voimaloita. Vääränlaiset telineet voivat pahimmillaan jopa rikkoa katon.

Paneeleiden asennuskulmalla on Suomessa suuri merkitys voimalan energiantuottoon. Keski-Euroopassa asennuskulmaksi riittää 12 astetta, mutta mitä pohjoisemmaksi siirrytään, niin asennuskulman on oltava suurempi. 20 asteen kallistuskulma kattovoimaloissa on optimaalisin energiantuoton kannalta ja tällä on valtava merkitys sijoitetun pääoman tuotolle.

Hinnanvaihteluita luvassa jatkossakin

Pörssisähkö on kevään 2023 aikana ollut poikkeuksellisen edullista. Hintojen lasku on seurausta runsaista sulamisvesistä sekä tuulisesta sääprofiilista. Sulamisvesi-ilmiön ansiosta voimalaitokset niin meillä kuin muualla pohjolassa ovat joutuneet pakko-ohijuoksuttamaan vettä, ja turbiinit ovat käyneet jatkuvasti täydellä teholla markkinahinnasta riippumatta. Tuuliset jaksot taas ovat lisänneet tuulivoiman osuutta, ja Keski-Euroopan, erityisesti Saksan, hyvä aurinkovoiman tuotantotilanne näkynyt ajoittain jopa Suomessakin.

– Vielä ei ole ollut suuria jäähdytystarpeita, mutta helteidenkin aika saattaa vielä tulla. On hyvä muistaa, että energiakriisi ei ole ohi, ja hinnassa tullaan näkemään suuria vaihteluita jatkossakin. Aurinkosähkön tuotantokaudella on tyypillistä, että keskipäivällä pörssisähkönhinta on selvästi korkeampi kuin yöaikaan. Aurinkovoimalat ovatkin järkevä ratkaisu, jos omaa sähkölaskua haluaa pienentää ja ennen kaikkea vakauttaa. Samalla säästää myös profiilikustannuksessa, Hytönen muistuttaa.

Aurinkovoiman käyttäjät säästyvät myös sähkön siirtomaksuilta sekä sähköverolta. Samalla kun sähkölaskut pienenevät, myös yrityksen päästöt vähenevät.

– Moni yritys haluaa viestiä omille asiakkailleen ja kumppaniverkostolleen vastuullisuudestaan. Lisäksi yrityksillä on laadittavanaan vastuullisuusohjelmia, jotka tähtäävät omien päästöjen vähentämiseen. Vastuullisuus ja siitä viestiminen ovat lisääntyneet huimasti ja yritykset ovatkin saaneet hankittua positiivista imagoarvoa, Hytönen tietää.

Takuuvarmaa laatua

Aurinkovoimaloilla on aina pitkät takuuajat. Takuusta vastaa aina voimalan myyjä, mutta jos myyjän yritystoiminta syystä tai toisesta päättyy, takuu raukeaa. Tällöin kukaan ei enää ole vastuussa voimalan takuu- ja tuottovastuista

– Oomin omistajina ovat kymmenen pitkäaikaiset ja paikalliset energia-alan yhtiöt, joista suurimmat ovat Vantaan Energia, Oulun Energia, Lahti Energia sekä Pori Energia. Voidaankin sanoa, että Oomi on yli miljoonan suomalaisen omistama yritys! Oomi on myös Suomen suurempien yritysten TOP 100 -listalla. Vahvan omistuspohjan ansiosta asiakkaamme voivat luottaa täysin siihen, että olemme yhä 25 vuoden päästä vastaamassa takuista ja muista velvoitteistamme asiakkaitamme kohtaan, Hytönen lupaa.

Oomi tarjoaa asiakkaiden turvaksi leveät hartiat, satojen teollisen kokoluokan voimalan kokemuksen sekä kokeneen projektijohtamisen sekä huipputason suunnittelijat. Oomi onkin kaikilla mittapuilla mitattuna Suomen suurin aurinkovoimaloiden toimittaja.

– Olemme rakentaneet osakasyritystemme kautta yli 15 prosenttia koko Suomen aurinkosähkökapasiteetista. Aurinkovoimalan hankinnassa sinun tarvitsee siis vain tilata Oomi-aurinkosähkövoimala ja maksaa lasku. Me Oomissa hoidamme kaiken muun, ja lupaamme sinulle erittäin hyvän ja ennen kaikkea varman tuoton sijoitetulle pääomalle. Tästä diilistä kiittävät niin pankkitili kuin ilmasto, Hytönen summaa.