Kasvuyritys Pyka Oy luottaa sähkönhankinnassa Oomiin

Pyka Oy on oululainen merinovillavaatteiden valmistaja ja ulkoilu- ja juoksukenkien maahantuoja. Yrityksen oma tuotanto tapahtuu Suomessa, sähkö neulomoon tulee Oomilta.

Vuonna 2005 maajoukkuehiihtäjät Teemu Kattilakoski ja Lauri Pyykkönen saivat idean yrityksestä, jonka kautta molemmat voisivat työskennellä urheilun parissa vielä ammattiuran päättymisenkin jälkeen. Varsinainen liiketoiminta sai alkunsa vuotta myöhemmin, kun miehet alkoivat maahantuoda Icebug-nastakenkiä Suomeen. Vuosien varrella yritys on edustanut useita eri tuotemerkkejä suomessa.

– Kuusi ja puoli vuotta sitten ostimme North Outdoor -tuotemerkin itsellemme. Fuusion myötä Pyka Oy:stä tuli maahantuonnin ohella urheiluvaatteita merinovillasta valmistava ja valmistuttava yritys. Neuleet ovat alusta asti tulleet suomalaiselta alihankkijalta, mutta kasvun myötä vaadittuun volyymiin ei enää päästy. Yllättäen olimme merkittävän valinnan edessä, Teemu Kattilakoski muistelee.

Vaihtoehtoina oli etsiä uusi alihankkija ulkomailta tai investoida omaan tuotantoon. Valinta oli lopulta helppo: Kattilakoski ja Pyykkönen halusivat jatkossakin valmistaa North Outdoorin tuotteet Suomessa.

– Investointi on toteutettu kahdessa vaiheessa. Ensin hankimme muutaman koneen, joilla tuotanto saattoi jatkua. Tänä vuonna käynnissä on ollut uusi investointikierros, jossa hankimme lisää koneita, Kattilakoski kertoo.

Sähköä Oomilta

Pyka Oy:n omaan tuotantoon kuuluu monenlaisia vaatteita kerrastoista college-asuihin. Oulun neulomossa valmistetaan neuleita, pipoja, huiveja ja monia muita merinovillaisia tuotteita. Kerrastot ja college-asut valmistutetaan yhteistyökumppanilla Kiinassa.

Neulomon sähkösopimus on hankittu Oomin kautta. Toisen investoinnin myötä sähkön kulutus kasvoi, ja Oomilta saadut kilpailukykyiset hinnat sekä hyvä asiakaspalvelu ovat olleet keskeinen syy juuri Oomin valintaan.

– Sopimuksemme on sidottu salkkupalveluun, jolla hinnat voidaan suojata epävarmoina aikoina. Koska sähkö on nykyään yrityksemme toiminnan yksi merkittävimpiä kulueriä, haluamme suojautua rajuilta hinnanvaihteluilta, Kattilakoski taustoittaa.

Pyka Oy:llä on käytössään tehopohjainen sopimusmalli, jossa asiakkaalle tehdään tasatehoisia hinnan kiinnityksiä. Jos kulutus menee kiinnitetyn hinnan yli, maksaa yritys spot-hinnan mukaan.

– Pyka Oy tuli Oomiin osaksi yhteissalkkua. Kyseessä on isompi salkku, jossa on paljon asiakkaita. Salkunhoitoa tehdään yhtenä isona kokonaisuutena, mistä hyötyvät kaikki salkussa mukana olevat. Suuressa salkussa mukana oleminen tuo kaikille yhteissalkun asiakkaille mukanaan suuren ostajan etuja. Hinnan suojaamista voidaan tehdä useassa kanavassa ja ajallisesti hajauttaen, mikä vähentää altistumista lyhyen aikavälin markkinahäiriöille, Oomin myyntisalkunhoitaja Ville Nieminen kertoo.

Kohti seuraavia unelmia

Pyka Oy:n arvoihin kuuluvat aitous, rehellisyys ja rohkeus. Rohkeutta yrityksellä on riittänyt, sillä kotimainen tekstiilintuotanto alkaa olla jo harvinaisuus, ja esimerkiksi Oulun alueella saman mittapuun valmistajia ei ole lainkaan. Yritystoiminta onkin herättänyt runsaasti kiinnostusta, ja tehtaalla on riittänyt monenlaisia vierailijoita.

– Olemme hyvin ylpeitä yrityksestämme ja sen toiminnasta! Haaveissamme on olla jonain päivänä Euroopan johtava merinovillatalo. Matka sinne on pitkä, mutta kansainvälistymistä on harjoiteltu jo verkkokauppamyynnin avulla, Kattilakoski sanoo.

Yrityksen omistajien urheilutausta näkyy halussa menestyä ja asettaa itselle koviakin tavoitteita.

– Tykkäämme tehdä kovasti hommia ja mennä unelmiamme kohti!