Oomi Päästöhyvitys

Kanna vastuusi ympäristöstä ja hyvitä arkesi hiilidioksidipäästöt suomalaista suota ennallistamalla. Oomi Päästöhyvityksen voit valita minkä tahansa Oomin sähkösopimuksen oston yhteydessä tai liittää osaksi olemassa olevaa sopimusta soittamalla asiakaspalveluumme.

Oomi Päästöhyvityksellä saat tehtyä ympäristöteon vain 23 sentillä per päivä. Hankkimalla Oomin Päästöhyvityksen kasvatat luonnon hiilivarastoja samalla, kun autat suoluontoa elpymään ja vesistöjä puhdistumaan¹.

Vaivaton, käytännöllinen ja henkilökohtainen teko ilmaston ja suomalaisen luonnon hyväksi.

Alkaen 6,90€/kk

1200 kg hiilidioksidimäärä vastaa keskimäärin:

  • 8 200 km henkilöautolla tai
  • 4 700 km lentokoneella tai
  • 4 laivaristeilyä Ruotsiin tai
  • 43 kg naudanlihaa

Oomi Päästöhyvityksen voit valita minkä tahansa Oomin sähkösopimuksen oston yhteydessä

Oomi Päästöhyvitys on henkilökohtaisen hiilijalanjäljen kotimainen päästöhyvitys, jonka avulla hyvität osan omasi ja perheesi ilmastopäästöistä, joita et voi välttää. Kanna vastuusi ympäristöstä hyvittämällä ne arkesi päästöt, joita et arjessasi voi välttää.

Vastuullisen hyvittämisen periaatteet:

  • Vältä päästöjä. Ensisijaisesti päästöjen aiheuttamista tulisi välttää.²
  • Vähennä päästöjä. Seuraavaksi välttämättömät päästöt tulee minimoida.
  • Hyvitä päästösi. Vain jäljellä jäävä osuus välttämättömistä päästöistä hyvitetään.

Alkaen 6,90€/kk

Oomi Päästöhyvityksellä saat tehtyä ympäristöteon vain 23 sentillä per päivä.

Näin ostat Oomi Päästöhyvityksen sähkösopimuksen oston yhteydessä

Me haluamme tehdä arjen päästöjen hyvittämisen helpoksi ja joustavaksi. Valitsitpa minkä tahansa Oomin sähkösopimuksen, saat valittua oston yhteydessä siihen Oomi Päästöhyvityksen. Jos sinulla on jo voimassa oleva sähkösopimus kanssamme, saat lisättyä Oomi Päästöhyvityksen sopimukseesi olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Päästöhyvityksen kohde: Piitsonsuon ennallistaminen Ilomantsissa.

Suon ennallistamisella palautetaan ojituksessa kärsinyt suoekosysteemi takaisin kohti luonnontilaa. Suon ennallistaminen käynnistyi syystalvella 2021 ja jatkuu vuoteen 2023. Piitsonsuon vaikeimmin ennallistettava osa eli pehmeä rimpialue suon keskellä on helmikuussa 2022 jo saatu kokonaan ennallistettua. Koko alue on suuruudeltaan noin 350 hehtaaria. Lue lisää kohteesta Hiilipörssin sivuilta.

Ennallistettu suo toimii vesien suodattimena ja virtauksen tasaajana. Ennallistetulle suolle palaavat useat harvinaistuneet ja uhanalaistuneet kasvit ja eläimet. Ilmastohyöty hiilen karkaamisen pysäyttämisestä alkaa heti kun suo vettyy takaisin, eli käytännössä ojien tukkimista seuraavana keväänä.

Päästöhyvityksen uusi kohde: Saarijärven seurakunnan Viitalamminsuo

Saarijärven seurakunnan Viitalamminsuo on Hiilipörssin seuraava kohde. Sen ennallistus käynnistetään tulevana talvena tarpeellisella puuston poistolla, kunhan tulee kunnon pakkaset, että hyvin märkä maasto kantaa korjuukoneiden painon.

Viitalamminsuo on keskiosaltaan karu avoneva. Nevaa ympäröivät tupasvillarämeet ja rehevämmät laitakorvet on kauttaaltaan ojitettu. Ojituksen seurauksena myös suon keskiosat ovat pahoin kuivahtaneet. Monin paikoin turvekerros on ohentunut lahoamisen seurauksena ja yksi ennallistamisen keskeinen tavoite on palauttaa suoveden pinnan taso sellaiseksi, että hiilipäästö lakkaa. Samalla saadaan suolta kadonnut lintu- ja perhosfauna toivottavasti ainakin osin palaamaan. Vesiensuojelullisesti ennallistaminen parantaa omalta pienehköltä osaltaan rajusti ojituksilla muutetun Saarijärven reitin valuma-alueen tilaa.

Ennallistamisessa suolta poistetaan sinne ojituksen myötä kasvanutta ylimääräistä puuta ja sen jälkeen ojat tukitaan ja padotaan. Suon hienot metsäsaarekkeet ja niemet jätetään luonnontilaan.

Kolme syytä valita Oomi Päästöhyvitys

  1. Monivaikutteinen: Hankkimalla Oomi Päästöhyvityksen kasvatat luonnon hiilivarastoja samalla kun autat suoluontoa elpymään ja vesistöjä puhdistumaan. 
  2. Kotimainen ja konkreettinen: Soiden ennallistamisen monimuotoinen vaikutus tapahtuu suomalaisessa luonnossa, lähelläsi. Ennallistamisen vaikutus on pysyvä ja kasvava - silmin nähtävä. 
  3. Luotettava ja läpinäkyvä: Tieteellinen tutkimus vahvistaa suon ennallistuksen positiiviset vaikutukset. Suoekosysteemin palautumisesta kerrotaan enemmän Hiilipörssin sivuilla. Voit myös käydä tutustumassa Piitsonsuohon vaikka paikan päällä.

Usein kysyttyä päästöjen hyvittämisestä

Oletko jo Oomin asiakas?

Jos sinulla on jo Oomin sähkösopimus ja haluat lisätä nykyiseen sopimukseesi Oomi Päästöhyvityksen, voit olla yhteydessä suoraan asiakaspalveluumme.

Oomin asiakaspalvelu
09 2522 1122 (mpm/pvm)*
ma-pe klo 10-18

Ollaan kuulolla!

Tilaa ajankohtaiset tarjoukset, uutiset ja edut suoraan sähköpostiisi.

oomi uutiskirje

Lähteet

¹Lähde: https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/1601
²Lähde https://tieto.traficom.fi/fi/tilastot/henkiloautojen-hiilidioksidipaastot