Oomi Päästöhyvitys on konkreettinen tapa tehdä ilmastoteko

Tiedätkö, miten suo, sähkö ja päästöt liittyvät toisiinsa? Vastaus on yksinkertainen: voit räätälöidä sähkösopimustasi valitsemalla sen kaveriksi Oomi Päästöhyvityksen, jolla turvataan luonnon hiilivarastoja ennallistamalla supisuomalaista suota.

Oomi Päästöhyvitys on taloudellinen hyvitys, joka käytetään hyvittämään arjen hiilidioksidipäästöjen aiheuttamia negatiivisia ilmastovaikutuksia. Suomalaisten soiden ennallistamisella eli luonnontilaan palauttamisella tuetaan luonnon monimuotoisuutta ja vesistöjen puhdistumista.

Oomi Päästöhyvityksen hinta on alkaen 6,90 euroa kuukaudessa – saat tehtyä hyvää luonnolle vain 23 sentillä per päivä!

Alkaen 6,90€/kk

Hiilijalanjälki pienenee soita ennallistamalla

Sitran (Suomen itsenäisyyden juhlarahaston) mukaan tavallisen suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on 10 300 kilogrammaa hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e) vuodessa. Tätä lukua jokainen pystyy pienentämään tekemällä ilmastoystävällisiä ja päästöjä vähentäviä valintoja arjessaan. Vaikka kaikkia päästöjä emme pysty minimoimaan, voimme hyvittää jäljelle jääviä ja pyrkiä näin kumoamaan päästöjemme vaikutuksia. Tämä onnistuu tukemalla päästöjä vähentäviä tai luonnon hiilivarastoja lisääviä toimia.

Päästöhyvitys on yksi konkreettinen tapa tehdä ilmastotekoja. Oomi Päästöhyvityksellä hyvität 6,90 eurolla kuukaudessa 1 200 kilogramman hiilidioksidimäärän.

1200 kg hiilidioksidimäärä vastaa keskimäärin:

 • 8 200 km henkilöautolla tai
 • 4 700 km lentokoneella tai
 • 4 laivaristeilyä Ruotsiin tai
 • 43 kg naudanlihaa

Oomi Päästöhyvityksen yhteistyökumppanina toimii suomalainen Hiilipörssi. Hiilipörssi on kauppapaikka, joka tuo yhteen suon omistajat, hiilineutraaliutta tavoittelevat yritykset ja yksityishenkilöt, jotka välittävät planeettamme tulevaisuudesta. Hiilipörssi kehittää pitkäjänteisesti uskottavaa, läpinäkyvää ja pitkälle tulevaisuuteen ulottuvaa tapaa hillitä ilmastonmuutosta ja lisätä luonnon monimuotoisuutta kompensaatiokaupalla.

Soiden ennallistamisella turvataan luonnon hiilivarastojen säilyminen palauttamalla ojituksessa kärsinyt suoekosysteemi takaisin kohti luonnontilaa. Ennallistetun suon floora ja fauna monimuotoistuvat, kun luontaisesti suolle kuuluvat, osin jo harvinaisetkin linnut ja kasvilajit palaavat alueelle.

Oomi Päästöhyvityksen kohteet

Hiilipäästöjen vähentyminen ennallistamisessa perustuu siihen, että turpeen lahoaminen loppuu. Käytännön työ, kuten suo-ojien tukkiminen ja patoaminen on ammattitaitoa vaativaa työtä, joka myös työllistää paikallisia ihmisiä. Ilmastohyöty hiilen karkaamisen pysäyttämisestä alkaa heti, kun suo vettyy takaisin, eli käytännössä ojien tukkimista seuraavana keväänä.

Soiden ennallistamistoimien etenemistä voi seurata Hiilipörssin sivuilla julkaistavista osavuosikatsauksista ja Hiilipörssi-tiedotteista. Hiilipörssi huolehtii kohteiden hiilikirjanpidosta sekä hiilikrediittien muodostamisesta ja mitätöinnistä kompensaatiorekisterissään, joka on nähtävillä Hiilipörssin verkkosivustolla. Oomi toimittaa asiakkailleen palvelusopimuksen yhteydessä todistuksen päästöhyvityksen kriteereistä ja toteuttamisesta.  

Piitsonsuo Ilomantsissa

Piitsonsuon ennallistaminen Ilomantsissa käynnistyi syystalvella 2021 ja jatkuu vuoden 2023–2024 vaihteeseen asti. Alueeseen kuuluvat Iso ja Pieni Piitsonsuo, joiden pinta-ala on yhteensä noin 350 hehtaaria. Kokoluokka vastaa 500 jalkapallokentän kokoista aluetta. 

Aiemmin metsäojitetun Piitsonsuon vaikeimmin ennallistettava osa, eli pehmeä rimpialue suon keskellä saatiin kokonaan ennallistettua helmikuuhun 2022 mennessä.

Luonnon monimuotoisuuden muuttumisen sekä näkee että kuulee Piitsonsuolla. Linnuston ja hyönteisten palaaminen alueelle on vaikuttanut myös laajempaan biodiversiteettiin. Heti samana vuonna, kun ennallistaminen aloitettiin, suolla kuultiin keltavästäräkin laulua. Laji viihtyy yleensä pohjoisemmilla alueilla, mutta on palannut ennallistetulle suolle.

Viitalamminsuo Saarijärvellä

Saarijärvellä sijaitseva Viitalamminsuo on Hiilipörssin seuraava ennallistamiskohde vuoden 2024 alusta lähtien. Viitalamminsuo on keskiosaltaan karu avoneva, jota ympäröivät tupasvillarämeet. Rehevämmät laitakorvet on kauttaaltaan ojitettu.

Ojituksen seurauksena myös suon keskiosat ovat pahoin kuivahtaneet. Monin paikoin turvekerros on ohentunut lahoamisen seurauksena. Yksi ennallistamisen keskeinen tavoite on palauttaa suoveden pinnan taso sellaiseksi, että hiilipäästö lakkaa. Samalla saadaan suolta kadonneet lintu- ja perhoslajit toivottavasti ainakin osin palaamaan.

Ennallistamisessa suolta poistetaan sinne ojituksen myötä kasvanutta ylimääräistä puuta. Sen jälkeen ojat tukitaan ja padotaan. Suon metsäsaarekkeet ja niemet jätetään luonnontilaan.

Kolme syytä valita Oomi Päästöhyvitys

 1. Monivaikutteinen: Hankkimalla Oomi Päästöhyvityksen kasvatat luonnon hiilivarastoja samalla kun autat suoluontoa elpymään ja vesistöjä puhdistumaan. 
 2. Kotimainen ja konkreettinen: Soiden ennallistamisen monimuotoinen vaikutus tapahtuu suomalaisessa luonnossa, lähelläsi. Ennallistamisen vaikutus on pysyvä ja kasvava - silmin nähtävä. 
 3. Luotettava ja läpinäkyvä: Tieteellinen tutkimus vahvistaa suon ennallistuksen positiiviset vaikutukset. Suoekosysteemin palautumisesta kerrotaan enemmän Hiilipörssin sivuilla. Voit myös käydä tutustumassa Piitsonsuohon tai Viitalamminsuohon vaikka paikan päällä.

Näin ostat Oomi Päästöhyvityksen sähkösopimuksen oston yhteydessä

Me haluamme tehdä arjen päästöjen hyvittämisen helpoksi ja joustavaksi. Valitsitpa minkä tahansa Oomin sähkösopimuksen, saat valittua oston yhteydessä siihen Oomi Päästöhyvityksen. Jos sinulla on jo voimassa oleva sähkösopimus kanssamme, saat lisättyä Oomi Päästöhyvityksen sopimukseesi olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Oomi Päästöhyvitys on käyttöpaikkakohtainen toistaiseksi voimassa oleva lisäpalvelu. Oomi Päästöhyvitys on voimassa toistaiseksi ja jatkuu niin kauan kuin sinulla on mikä tahansa Oomin sähkösopimus voimassa kyseissä osoitteessa. Voit myös milloin tahansa irtisanoa Oomi Päästöhyvityksen, tällöin irtisanomisaika on 14 päivää.  

Usein kysyttyä päästöjen hyvittämisestä

Suosanastoa

 • Fauna: Eläimistö. Yhteisnimitys tietyn paikan eläinlajistolle.
 • Floora: Kasvisto. Jonkin tietyn alueen kasveista koostuva kasvilajisto.
 • Korpi: Puustoinen ja ravinteikas suotyyppi, jossa on ohut turvekerros ja hapekas kasvualusta. 
 • Neva: Puuton, rahkasammalta kasvava suo.
 • Rimpi: Upottava lähteen tai suon silmäke.
 • Räme: Kuivahko ja puustoinen suotyyppi, jonka valtapuu on mänty. 
 • Tupasvilla: Yleinen sarakasvi suolla.
 • Turve: Eloperäinen maalaji, jota syntyy kosteissa hapettomissa olosuhteissa kasvimateriaalin hajotessa epätäydellisesti.

Ollaan kuulolla!

Tilaa ajankohtaiset tarjoukset, uutiset ja edut suoraan sähköpostiisi.

oomi uutiskirje

Lähteet

¹Lähde: https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/1601
²Lähde https://tieto.traficom.fi/fi/tilastot/henkiloautojen-hiilidioksidipaastot