Oomi Jousto - kiinteähintainen sopimus, pörssisähkön parhaat puolet ja kulutusvaikutus

Yhdistä kiinteähintaisen sopimuksen ja pörssisähkön parhaat puolet - vaikuta sähkösi hintaan ajoittamalla sähkönkäyttöä vuorokauden edullisille tunneille. Valitse 12kk tai 24kk määräaikainen sopimus.

Valittavana 12kk tai 24kk määräaikainen sopimus

Määräaikaisen Oomi Jousto -sähkösopimuksen hinta muodostuu kolmesta osasta:

  • Kuukausittaisesta perusmaksusta (€/kk),
  • Sähköenergian kiinteästä hinnasta (c/kWh) sekä
  • Kulutusvaikutuksesta (c/kWh)

Perusmaksu ja sähköenergian kiinteä hinta eivät muutu sopimuskautena. Kulutusvaikutus (c/kWh) vaihtelee kuukausittain kulutuksen ajoituksen mukaan, eikä siten ole kiinteä. Kulutusvaikutus on tyypillisesti noin -1,5... + 3,7 c/kWh*. Sähkösopimus on määräaikainen valitun sopimuskauden ajan, jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Ilmoitamme tästä sinulle hyvissä ajoin.

Oomi-Jousto.png
Oomi Jousto 12 kk
Määräaikainen sähkösopimus
Kiinteähintainen energia
8,30 c/kWhsis. alv. 24%
Arvioitu kulutusvaikutus*
+1,15 c/kWh sis. alv 24%

*Kulutusvaikutuksen vaihteluväli on tyypillisesti -1,5..+3,7 c/kWh. Arvioitu kulutusvaikutus perustuu otokseen Oomin olemassa olevien asiakkaiden toteutuneesta kulutusvaikutuksesta.

Perusmaksu 4,90 /kksis. alv. 24%
Oomi-Jousto.png
Oomi Jousto 24 kk
Määräaikainen sähkösopimus
Kiinteähintainen energia
7,19 c/kWhsis. alv. 24%
Arvioitu kulutusvaikutus*
+1,15 c/kWh sis. alv 24%

*Kulutusvaikutuksen vaihteluväli on tyypillisesti -1,5..+3,7 c/kWh. Arvioitu kulutusvaikutus perustuu otokseen Oomin olemassa olevien asiakkaiden toteutuneesta kulutusvaikutuksesta.

Perusmaksu 4,90 /kksis. alv. 24%

*Asiakkaista 67 %:lla kulutusvaikutus on -1,5 ... +3,7 c/kWh (alv 24 %) välissä.
Asiakkaista 95 %:lla kulutusvaikutus on -4,1 … +6,3 c/kWh (alv 24 %) välissä. 
Oomin asiakkailla kulutusvaikutuksen keskiarvo on ollut: +1,15 c/kWh (alv 24 %).
Otanta Oomin asiakaskannasta, 95 prosentin luottamustaso +-0,21 c/kWh. Laskentajakso 1.2.2022-31.1.2023. Valittu laskentajakso antaa riskien/hintavaihtelun kannalta oikean/suuntaa antavan kuvan kulutusvaikutuksesta.

Miltä kuulostaisi kiinteähintainen sähkösopimus, jossa voit hyötyä ajoittamalla sähkönkulutustasi vuorokauden edullisille tunneille? No hyvältähän se kuulostaa. Oomi Joustosta on saatavilla vuoden (12kk) ja kahden vuoden (24kk) määräaikainen sopimus, joissa yhdistyvät kiinteän hinnan ja pörssisähkön parhaat puolet. Tee sopimus tästä!

Miten Oomi Jousto -sopimus toimii?

Teet määräaikaisen (12 tai 24kk) Oomi Jousto -sähkösopimuksen kiinteällä hinnalla.

  • Jos ajoitat sähkönkäyttöäsi vuorokauden sisällä edullisimmille tunneille, voit alentaa kyseisen kuukauden sähkölaskuasi.
  • Jos taas käytät sähköä enimmäkseen kalleimpina tunteina, hinta on vastaavasti korkeampi.

Kulutuksen ajoituksessa apunasi on spot-hintatieto, josta näet tämän ja huomisen päivän pörssisähkön tuntikohtaisen hinnan. Voit seurata kulutustasi ja kulutusvaikutuksen kehitystä kuukauden aikana Oomi Online -palvelussa.

Kulutuksen ajoituksen arvioitu vaikutus sähkön hintaan on tyypillisesti -1,5 ... +3,7 c/kWh*. Toteutuneen kuukausikohtaisen kulutusvaikutuksen löydät sähkölaskultasi.

Mitä tarkoittaa kulutusvaikutus?

Kulutusvaikutus tarkoittaa asiakkaan kulutuksella painotetun keskihinnan ja pörssisähkön keskihinnan erotusta. Kulutusvaikutus muodostuu siitä, miten kulutuksesi ajoittuu edullisimmille ja kalliimmille tunneille. Kulutusvaikutus vaihtelee kuukausittain tuntikohtaisen sähkönkulutuksen sekä pörssisähkön tuntihintojen perusteella, eikä siten ole kiinteä. 

Kulutusvaikutus (c/kWh) määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool AS) julkaiseman sähkön tuntikohtaisen Suomen aluehinnan (c/kWh) ja asiakkaan tuntikohtaisen kulutuksen (kWh) perusteella. Kulutusvaikutus tarkoittaa siis asiakkaan kulutuksen painotetun keskihinnan ja pörssisähkön keskihinnan erotusta. 

Miten kulutusvaikutus lasketaan?

Oomi Jousto -sopimuksessa voit vaikuttaa sähkösi hintaan ajoittamalla sähkönkäyttöä vuorokauden edullisille tunneille.

Miten kulutusvaikutus sitten lasketaan? Laskemme kulutuksesi keskihinnan, kertomalla jokaisen tunnin pörssihinnan kyseisen tunnin kulutuksellasi. Jaamme tämän tulon kuukauden kokonaiskulutuksellasi. Kulutuksesi keskihinta ja kuukauden keskiarvon erotus on kulutusvaikutuksesi.

Kulutuksesi keskihinta = jokaisen tunnin pörssihinta * tunnin kulutuksesi / kuukauden kokonaiskulutus
Kulutusvaikutuksesi = Kulutuksesi keskihinta - kuukauden keskiarvo

Viereisessä kuvassa näet, miten Oomin asiakkailla kulutusvaikutus vaihtelee. Suuressa osassa sopimuksia kulutusvaikutus toteutuu keskiarvon 1,15 c/kWh hintatasolle. Kulutusvaikutus sijoittuu siis tyypillisesti kuvan mukaiseen normaalijakaumaan riippuen kulutuskäyttäytymisestä.

Esimerkkejä kulutusvaikutuksesta

Sakari Sähkölämmittäjä

Kulutus 1.-31.1.2606,77 kWh
Perusmaksu4,90 €/kk4,90 €
Energia9,00 c/kWh234,61 €
Kulutus-vaikutus-1,5 c/kWh-39,10 €
Laskun loppusumma200,41 €


Sakarin sähkönkäyttö painottui päivän
edullisimpiin tunteihin. Kodin lämpötila pysyi energiatehokkaissa lukemissa. Saunominen oli maltillista ja se ajoittui aina edullisille tunneille. Sakari suosi nopeita suihkuja ja piti kodin sähkölaitteet päällä vain silloin, kun ne olivat oikeasti käytössä.

Antti Autolataaja

Kulutus 1.-31.1.759,15 kWh
Perusmaksu4,90 €/kk4,90 €
Energia9,00 c/kWh68,32 €
Kulutusvaikutus+1,15 c/kWh+8,73 €
Laskun loppusumma81,95 €

Antin sähkönkäyttö ei ajoittunut erityisesti päivän edullisiin tunteihin kuukauden aikana. Antti ei kiinnittänyt erityistä huomiota siihen, milloin latasi sähköautoaan tai kävi saunassa. Kodin lämpötila pysyi maltillisena vuorokauden ympäri.

Kirsi Kerrostaloasukas

Kulutus 1.-31.1.2023278,05 kWh
Perusmaksu4,90 €/kk4,90 €
Energia9,00 c/kWh25,02 €
Kulutusvaikutus+3,7 c/kWh+10,29 €
Laskun loppusumma40,21 €

Kirsin sähkölasku sisälsi lisäveloituksen +3,7 c/kWh kiinteään hintaan, koska sähkönkäyttö painottui vuorokausien kalleimmille tunneille. Kirsi ei seurannut spot-hintaa ja sähkön kulutuspiikit ajoittuivat iltapäivään ja iltaan.

Kulutusvaikutus ja sen muodostuminen askel askeleelta

Oomi Jousto -sähkösopimuksessa on lyöty yhteen kiinteähintaisen sähkösopimuksen vakaus ja pörssisähkön edullisista tunneista hyötyminen, joten sinulla on mahdollisuus vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan. Tämä sopimuksen upea (o)ominaisuus kantaa nimeä kulutusvaikutus. Kirjoitimme kulutusvaikutuksesta kokonaisen artikkelin ja ynnäsimme mukaan pari sähkönkulutuksen esimerkkiä.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikaisessa sähkösopimuksessa energian hinta ja perusmaksu pysyvät samoina koko sopimuskauden ajan, mutta kulutusvaikutus nostaa tai laskee energian hintaa riippuen kulutuksestasi. Määräaikainen sähkösopimus sitoo sekä sinua että meitä: et voi vaihtaa sopimustasi kesken sopimuskauden emmekä me voi muuttaa sopimuksesi hintaa tai ehtoja. Ainoa peruste määräaikaisen sopimuksen päättämiselle kesken sopimuskauden on muutto, sillä sähkösopimus on aina asuntokohtainen.

Miksi Oomi Jousto?

  • Saat varmuutta sähkön hintaan.
  • Hyödynnä kulutusvaikutus - jos ajoitat sähkönkäyttöäsi vuorokauden sisällä edullisimmille tunneille, voit pienentää kulutusvaikutustasi ja alentaa kyseisen kuukauden sähkölaskuasi.
  • Sähkösopimus sitoo sekä sinua että Oomia koko määräajan pituuden ajan.
  • Voit valita, että sähkösi tuotetaan uusiutuvasti tai päästöttömästi.

Osallistu kisaan - optimoi kulutusvaikutustasi ja voita!

Osallistu hauskaan kulutusvaikutuskisaan! Kerro meille edellisen kuukauden kulutusvaikutuksesi. Parhaat kulutusvaikutukset nimimerkkeineen julkaistaan nettisivuillamme. Samalla voit osallistua Oomi Shopin lahjakortin arvontaan!

Asiakkaiden keinoja kulutusvaikutuksen alentamiseen

- Sähkön käyttö vain keskiarvoja alhaisimmilla tunneilla.
- Seurata pörssisähkön hintaa ja ajastamalla sähkön käyttöä sen mukaan.
- Kulutusvaikutuksen seuraaminen Oomi Onlinessa. 

Parhaat kulutusvaikutukset

1. Juksu, kulutusvaikutus -3,79
2. Maalaismuori, kulutusvaikutus -1,79
3. Pete62, kulutusvaikutus -0,3