preloader

Sähkön alkuperätakuu

Sähkön alkuperätakuu (Guarantee of Origin, GoO) on sertifikaatti, joka takaa, että sähkö on tuotettu uusiutuvista energialähteistä. 

Suomessa alkuperätakuut myöntää Finextra Oy -yhtiö, joka on kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n omistama tytäryhtiö.

Uusiutuvia energialähteitä ovat mm.:

Aurinkovoima

Aurinkovoima on uusiutuvaa energiaa, jota tuotetaan aurinkokennoilla tai -keräimillä.  

Tuulivoima

Tuulienergia on tuulesta peräisin olevaa energiaa, joka muunnetaan tuulen liike-energiasta sähköksi tuuliturbiinien pyörivien lapojen avulla.  

Vesivoima

Vesivoimalla tuotettu sähkö on uusiutuvaa ja vähäpäästöistä. Vesivoimalaitoksissa energiaa tuotetaan juoksuttamalla vettä turbiinin kautta.   

Hinnoittelu ja tilaaminen  

Uusiutuvan energian hinta eri tuotantolajeille määräytyy markkinoilla aivan kuten itse sähkönkin hinta. Alkuperätakuiden markkinat ovat EU:n laajuiset. Esimerkiksi vesisähkön hinta on ollut aikanaan noin 0,3 €/MWh tasolla, mutta kävi 2018 aikana reilusti yli 2 €/MWh:ssa ja nyt ollaan hieman alle 1 €/MWh vuoden 2019 osalta. Hinta määräytyy aina sillä hetkellä, kun asiakas tilaa uusiutuvaa energia.  

Uusiutuvan energian tilaaminen on tehtävä viimeistään toimitusvuotta seuraavan helmikuun aikana, jotta ehdimme hankkia ja kuolettaa asiakkaillemme hankitut alkuperätakuut. Suosittelemme kuitenkin toimimaan jo hyvissä ajoin, silloin kun markkinahintataso näyttää järkevältä. Alkuperätakuita voidaan hankkia kuluvan vuoden lisäksi jopa neljälle tulevalle vuodelle. 

Sähköä yrityksille

Soita meille tai jätä yhteydenottopyyntö!

Ympäristöystävällisempää sähköä yrityksille

Tiesitkö, että myös yrityksille on tarjolla ympäristöystävällistä sähköä? Oomin sähkövalikoimasta löytyy yrityspuolen joka tarpeeseen sopivat ratkaisut lisätuotteineen.

Lue lisää

Sähkösopimukset yrityksille

Tarjoamme halpaa sähköä yrityksesi kaikkiin tarpeisiin. Valitse vain sopimus ja me hoidamme loput.

Lue lisää

Pyydä sähkötarjous yrityksellesi

Jätä tarjouspyyntö, niin tarjoamme yrityksellesi parhaiten sopivan sähkösopimuksen.

Lue lisää