Hankintamalleja eri tilanteisiin

Oomi toimittaa aurinkovoimalat yrityksille kokonaistoimituksena suunnittelusta asennukseen ja jälkimarkkinointiin. Autamme vahvalla asiantuntemuksellamme myös sopivan hankintamallin valinnassa.

Oomin tarjoamia hankintamalleja on useita erityyppisiä. Yleisin tapa on tehdä suora käteiskauppa, jossa asiakas rakentaa aurinkovoimalan omista kassavaroistaan. Sen ohella tarjolla on muitakin vaihtoehtoista hankintamallia.

– Yritysten tarpeet ovat erilaisia, ja me autamme aina yritystä valitsemaan juuri heidän tilanteeseensa parhaan vaihtoehdon. Olemme usein neuvotelleet asiakkaiden kanssa samanaikaisesti kolmesta tai jopa neljästä eri hankintamallista, ja käyneet läpi yrityksen tilannetta ja pohtineet sopivaa ratkaisua. Joskus käy myös niin, että yritys valitsee yhdistelmähankintamallin vaihtoehdoistamme. Ymmärrämme hyvin yritysten tarpeet erilaisille hankintamalleille. Haluamme, että asiakas saa voimalasta suurimman mahdollisen hyödyn, Oomin yritysasiakkaiden tuotepäällikkö Mika Hytönen kertoo.

Läpinäkyvä ja asiakaslähtöinen toiminta onkin Oomin perusperiaatteita.

– Jos yritykselläsi on kattoa, seinä tai tontti, niin Oomilla on sinulle aurinkopaneelit, Hytönen summaa.

Tutustu yleisimpiin hankintamalleihin:

PPA-malli

PPA-malli (palvelusopimusmalli) sopii parhaiten yli 130 kilowatin voimaloille. PPA-mallissa Oomi rakentaa, omistaa, huoltaa ja operoi voimalaa sopimuskauden ajan, esimerkiksi 15 vuotta. Asiakas taas ostaa voimalan tuottaman sähköenergian markkinahintaa edullisempaan hintaan.

PPA-malli sopii monenlaisille yrityksille, mutta etenkin niille, jotka eivät halua voimalaa yrityksen taseeseen. Kun sopimuskausi päättyy, asiakas ostaa nimellistä kauppahintaa vasten voimalan itselleen. Käyttöikää voimalalla on sopimuskauden jälkeen vielä reilusti, jopa yli kaksikymmentä vuotta. Keskeistä PPA-mallissa on voimalan riittävän suuri koko. Yrityksellä on oikeus lunastaa voimala itselleen myös kesken sopimuskauden. PPA-mallin suosio kasvanut koko ajan pienten ja myös todella suurien yrityksien keskuudessa.

Voimalan vuokraaminen

Yritykset voivat myös vuokrata aurinkovoimalan. Tässäkin tapauksessa Oomi rakentaa, omistaa, huoltaa ja operoi voimalaa, ja asiakas maksaa voimalasta kuukausivuokran. Voimalan vuokraaminen soveltuu monenlaisille yrityksille, julkiselle sektorille ja yhteisöille, ja aurinkovoimalalla ei ole vähimmäis- tai enimmäiskokoa.

Vuokrasopimukset voivat kestää seitsemästä vuodesta jopa 15 vuoteen. Myös vuokravoimalan voi lunastaa kesken sopimuskauden tai sopimuksen päättyessä.

Investointirahoitus

Kolmas Oomin tarjoama hankintamalli on 18–84 kuukautta voimassa oleva investointirahoitus. Vaadittu käsiraha on 15 prosenttia, eli tismalleen sama kuin energiatuen määrä. Investointirahoituksella hankittu voimala tulee yrityksen taseeseen.

Kaikissa hankintamalleissa voimalan tuottama ylijäämäsähkö myydään sähköverkkoon ja tästä yritys saa säästöjen lisäksi myös lisätuloja.