Aurinkovoimalan hankinta on selkeä prosessi

Pitkään Suomessa toimineella aurinkovoimalatoimittajalla, Oomilla, on kymmenen vuoden kokemus aurinkovoimaloiden toimittamisesta asiakkaille. Vuosien varrella hioutunut hankinta- ja rakennusprosessi on laadukas ja asiakkaalle riskitön valinta – Oomi Solarin asiantuntijat vastaavat hankkeesta aina suunnittelusta kunnossapitoon asti.

Aurinkovoimala on tänä päivänä kannattava hankinta, jossa sijoitetulle pääomalle saa taatun tuoton. Taloudellisen hyödyn lisäksi aurinkovoimala on vastuullinen valinta, joka kasvattaa yrityksen sosiaalista pääomaa.

– Viimeisen neljän vuoden aikana aurinkovoimaloiden kannattavuus on noussut merkittävästi. Paneelien hinnat ovat tippuneet reippaasti, ja tekniikan kehittyessä myös niiden tuotot parantuneet. Aurinkovoimaloiden takaisinmaksuajat ovat parhaimmillaan viidestä kuuteen vuotta, kuvailee Oomi Solarin asiakkuuspäällikkö Tom Pitkänen.

Alkukartoitus

Kun asiakas kiinnostuu aurinkovoimalan hankinnasta, ensimmäiseksi selvitetään, millainen kohde ja asiakkaan tarve on kyseessä. Kattavaan kartoitukseen kuuluu asiakkaan kohteen sähkönkulutusprofiilin ja tarpeen tarkastelu asennuskohteen lisäksi.

– Tarkastelemme sähkön kulutuksen tuntiprofiilia asennuskohteen ominaisuuksien lisäksi, jotta saadaan asiakkaalle taloudellisesti paras ratkaisu. Kustannusten säästämiseksi pyrimme ratkaisemaan asiakkaan tarpeet pitkän tähtäimen suunnitelmalla. Jo hankintavaiheessa kannattaa miettiä lähivuosien tulevia muutoksia, onko yritys esimerkiksi laajentamassa kiinteistöä tai hankkimassa sähkökattiloita, Pitkänen havainnollistaa.

Alkukartoituksessa huomioidaan myös paneelien asentamiseen soveltuvan alueen pinta-ala, tyyppi, materiaali- sekä kantavuustekijät. Alkukartoituksen jälkeen käydään läpi mahdolliset hankintamallit ja valitaan asiakkaalle sopivin vaihtoehto.

Hankintasopimus

Oomi Aurinkovoimalan hankintaan on olemassa kolme eri vaihtoehtoa: avaimet käteen -toimitus, PPA- tai vuokrasopimus. Oomi Solarin asiantuntija käy eri vaihtoehdot läpi asiakkaan kanssa, jotta päätöksenteko käy helposti.

– Oomi Avaimet käteen -toimitus on nimensä mukaisesti asiakkaalle suoraviivainen vaihtoehto, jossa me suunnittelemme ja toimitamme aurinkovoimalan suorahankintana esimerkiksi yhdessä sovituin maksuerin. Oomi PPA-palvelusopimuksessa puolestaan asiakas pääsee kiinni aurinkovoimalaan riskittömästi ilman oman pääoman sitoutumista. Ratkaisussa Oomi Solar omistaa ja ylläpitää voimalan ja asiakas hankkii voimalan tuottaman sähköenergian ennalta sovittuun hintaan. Voimalan voi lunastaa itselleen milloin vain, ennen sopimuskauden päättymistä. Lunastussumman laskenta on läpinäkyvästi ennakoitavissa jo ennen sopimuksen tekoa, Pitkänen valottaa.

Oomi Vuokrasopimus on harvemmin käytetty vaihtoehto, joka sopii yli 100 kW:n kokoisiin aurinkovoimaloihin. Mallissa asiakas maksaa aurinkovoimalasta kiinteää kuukausivuokraa.

Suunnittelu ja luvat

Kun asiakkaan kanssa on lyöty kättä päälle, siirrytään suunnittelupöydän ääreen. Projektille laaditaan yhdessä aikataulu ja nimetään projektivastaava, jonka johdolla suunnitellaan järjestelmä kohteeseen sopivaksi.

– Tehtyjen suunnitelmien pohjalta haetaan paikalliset luvat. Lupaprosessin kestoa ei voi ennalta arvioida. Suomen kunnissa on toisistaan poikkeavia käytäntöjä ja resursseja, joten lupaprosessi voi kestää muutamasta viikosta useampaan kuukauteen, Pitkänen huomauttaa.

Aurinkovoimalan työmaasuunnittelu alkaa siinä vaiheessa, kun luvat ovat plakkarissa. Asiakkaan kanssa käydään läpi aikataulut ja kartoitetaan kaikki rakentamiseen liittyvät mahdolliset häiriötekijät. Projekteissa pyritään aina takaamaan asiakkaan toiminnan häiriötön jatkuvuus rakentamisen aikana. Ennen asennusta laaditaan tekniset tavarannosto- ja työsuunnitelmat.

Käyttöönotto

Kun rakennusvaihe on päättynyt ja paneelit asennettu paikoilleen, voidaan aloittaa käyttöönoton toimenpiteet. Ennen käyttöönottoa pitää paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä pyytää käyttöönottolupa. Asiakkaan tulee myös solmia sähkönmyyntisopimus voimalan ylijäämätuotantoa varten. Jos voimala tuottaa ajoittain enemmän kuin kiinteistö kuluttaa, ylijäämäsähkö myydään kyseisellä sopimuksella sähkönmyyntiyhtiölle, kuten esimerkiksi Oomille.

– Projektin loppumetreillä teemme viimeiset tarkastusmittaukset, loppusiivouksen ja toimitamme asiakkaalle työn loppudokumentit sekä kuvat. Kun olemme saaneet käyttöönottoluvan, pääsemme käynnistämään aurinkovoimalan, Pitkänen kertoo.

Oomi Solarin laadukkaat voimalarakentamisen ohjeistukset, määräykset ja toimintamallit takaavat, että aurinkovoimalan rakentaminen sujuu jouhevasti ja voimala sekä katto kestävät myös elinkaarensa loppuun saakka.

Haluatko tietää enemmän aurinkovoimalan hankinnasta? Ota yhteyttä Oomi Solarin asiantuntijoihin, niin kerromme lisää. Voit myös tutustua asiakkaidemme kokemuksiin verkkosivuillamme.