Lopputalven sää määrittää leudon talven tasoittamaa sähkön hintaa 

Kulunut talvi on ollut sähkömarkkinoiden puolesta yrityksille poikkeuksellinen monella tapaa. Suurimpana tekijänä on ollut lämmin sää, joka on vaikuttanut niin sähkön kulutukseen kuin hintatasoihin. 

Tähän mennessä kulunut talvi on ollut jopa ennätyksellisen lämmin, mikä on vähentänyt sähkön kulutusta merkittävästi. Hyvin leuto talvi on lisäksi vakauttanut hintoja. Vaikka Pohjois-Suomessa on ollut lyhyitä kylmiä jaksoja, lämpötilat ovat pysyneet suurelta osin vuodenaikaan nähden korkeina. Tämä on helpottanut tilannetta kylmempien talvien jälkeen niin kuluttajien kuin yritysten näkökulmasta, sillä sähkön hintataso pysyy nyt melko kohtuullisena.  

Pohjoismaissa hintojen vakautta on tukenut myös vahva hydrologinen tilanne: vesialtaiden vedenpinnat ovat ennätyksellisen korkealla, mikä on lisännyt vesivoiman tuotantomahdollisuuksia. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta sähkön markkinahinta on pysynyt alhaisena, vaikka talvikuukausille tyypillistä hintavaihtelua on luonnollisesti jonkin verran ollut. 

Tuulivoiman tuotanto on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Tämä vaikuttaa sekä sähkön hintatasoon että sen vaihteluun. Päivinä, jolloin kulutus on matalaa ja tuulivoimatuotanto korkealla, hinnat laskevat. Toisaalta kylmien ja tyynien sääjaksojen aikana sähkön hinta voi nousta nopeasti. 

Huoltotoimet ja mahdollinen kylmä ajanjakso voivat vaikuttaa kokonaisuuteen 

Maaliskuu voi vielä muodostua kriittiseksi kuukaudeksi sähköntuotannon kannalta. Olkiluoto 3:n huolto alkaa maaliskuun alussa ja kestää lähes kaksi kuukautta, vähentäen Suomen sähkömarkkinoiden tuotantokapasiteettia. Myös joulun aikaan katkenneen Estlink2-kaapelin korjauskatko, joka kestää arviolta heinä- tai elokuuhun asti, vaikuttaa kokonaistilanteeseen. Mikäli maaliskuussa koetaan vielä kylmä sääjakso, sähkön hinnat voivat nousta huomattavasti. 

Lisäksi Keski-Euroopan kaasuntuotannon markkinatilanne voi vaikuttaa Pohjoismaihin saakka. Jos kylmä sää kasvattaa kaasun kysyntää Euroopassa, kaasun hinnan nousu voi heijastua myös sähkön hintaan. 

Kevät tuo helpotusta sulavien lumien ja auringon myötä  

Huhtikuussa sähkön markkinatilanne luultavasti jälleen helpottuu, sillä lämpötilojen nousu vähentää kulutusta. Samalla vesivoiman tuotanto kasvaa entisestään, kun lumen sulamisvedet alkavat täyttää altaita. Aurinkovoimalla on myös koko ajan suurempi rooli keväisin, ja sen tuotantomäärät kasvavatkin merkittävästi huhti-toukokuussa. 

Yritykset voivat halutessaan varautua maaliskuun mahdollisiin hintavaihteluihin esimerkiksi kiinnittämällä sähkön hintoja etukäteen. Tämä voi tasata kustannuksia ja vähentää riskiä korkeiden hintojen yllättäessä. Kun maaliskuusta selvitään, kesää kohti mennään kuitenkin näillä näkymin matalien sähkön hintojen parissa.  

Pitkällä aikavälillä yritykset voivat hyötyä alhaisista sähkön hinnoista, sillä markkinoilla on tällä hetkellä vahvat edellytykset maltillisiin hintoihin tulevina kuukausina.