Maavoimalat mahdollistavat aurinkoenergian hyödyntämisen monenlaisissa kohteissa
Oomi aurinkovoimala on taloudellisesti kannattava ja vastuullinen valinta kaiken kokoisille yrityksille. Toteutamme voimalaprojektit avaimet käteen tai PPA-periaatteella, vuosien kokemuksella ja ammattitaidolla.
Oomin osakkaat ovat toteuttaneet eri kokoisia aurinkovoimalaprojekteja asiakkailleen aina vuodesta 2013, jolloin Oulun Energia toteutti ensimmäisen aurinkovoimalaprojektinsa. Sittemmin Oomi ja sen osakkaat ovat rakentaneet noin 15 prosenttia Suomen aurinkosähkökapasiteetista.
Yritykset hyötyvät aurinkovoimalan hankkimisesta monin tavoin. Voimalat tuottavat sähköä tasaisesti ja taloudellisesti, ja aurinkopaneelien hyötysuhde on parantunut viime vuosina merkittävästi. Vaikka Business Finlandin myöntämä energiatuki putosi taannoin, sähkön tuottaminen omaan käyttöön tai sähköverkkoon on yrityksille aiempaa kannattavampaa energian hinnan noustessa.
Investoimalla aurinkovoimalaan voi pienentää yrityksen ostosähkön tarvetta ja pienentää hiilijalanjälkeä.
– Investoimalla aurinkovoimalaan voi pienentää yrityksen ostosähkön tarvetta ja samalla pienentää hiilijalanjälkeä. Lisäksi asiakas saa yhä enemmän vastinetta investoinnilleen myymällä ylijäämätuotantoa sähköverkkoon: aiempina vuosina olemme maksaneet kilowattitunnilta noin 4–5 senttiä, nyt maksamme siitä aurinkosähkön tuottajalle spot-hinnan nousunjohdosta huomattavasti enemmän kilowattitunnilta, kuvailee Oomin tuotepäällikkö Antti Korkala.
Asennusratkaisuja moneen tarpeeseen
Oomi toimittaa aurinkovoimalat kokonaistoimituksena suunnittelusta asennukseen avaimet käteen -periaatteella. Voimala voidaan asentaa niin kiinteistön katolle, seinään kuin maahankin.
Seinäasennukset mahdollistavat aurinkovoiman hyödyntämisen myös niissä kiinteistöissä, joissa katolle asentaminen ei ole mahdollista. Maavoimaloissa aurinkopaneelit taas asennetaan telineisiin maahan. Etenkin suuret, yli megawatin voimalat asennetaan yleensä maahan, sillä kiinteistöjen kattojen pinta-alat eivät aina ole riittävän suuria.
– Nykypäivänä kaikilla yrityksillä ei ole kattoa ollenkaan. Tällaisia toimijoita voivat olla esimerkiksi jätevedenpuhdistamot. Lisäksi vaikkapa jätteenkäsittelylaitosten ympärillä on yleensä tyhjää maa-aluetta, joka kannattaa hyödyntää sähköntuotannossa. Tällöin maavoimala on erinomainen valinta, Korkala toteaa.
Nykypäivänä kaikilla yrityksillä ei ole sopivaa kattoa aurinkovoimalalle, jolloin seinä- tai maavoimala on erinomainen valinta.
Maavoimaloissa aurinkopaneelit on mahdollista asentaa parhaaseen mahdolliseen kulmaan. Katolla tai seinällä paneelin kulma ei aina ole optimaalisin ja etenkin katoille asennetuissa voimaloissa lumi ja jää saattavat kerääntyä paneelien päälle.
– Maavoimaloiden asennuskulma on juuri sopivan jyrkkä, joten lumi ei yleensä jää paneelin päälle kovin pitkäksi ajaksi. Mahdolliset lumet valahtavat maavoimalan paneeleista nopeasti pois, jos on vähänkin plussaa, selventää Korkala.
Maavoimaloita ja aurinkopuistoja
Kun asiakas päättää hankkia aurinkovoimalan, me Oomilla autamme niin suunnittelussa kuin toteutuksessa. Toimitamme asiakkaalle toimivat ja turvalliset aurinkovoimalat ammattitaidolla. Asiantuntemuksemme korostuu etenkin voimaloiden suunnittelussa ja projektinjohdossa.
Yritysten voimalaprojektien lisäksi Oomi on mukana myös suurempien aurinkopuistojen hankekehityksessä ja suunnittelussa. Kiinnostus suuria, kymmenestä megawatista satoihin megawatteihin tuottavia aurinkopuistoja kohtaan on kasvanut tasaisesti.
– Esimerkiksi Oulun Vihreäsaareen nousee meidän toteuttamamme, Suomen toiseksi suurin aurinkopuisto! Korkala kertoo.