Yrittäjän sähkösopimusvinkeillä energiaa bisnekseen laskujen sijaan 

Yrityksen sähkösopimuksen valinta on monivaiheinen prosessi, jossa taloudelliset ja käytännölliset tekijät korostuvat. Sähkön markkinahinnan heilahtelut ja vastuullisuus vaikuttavat moneen asiaan. 

Oomi tarjoaa yrityksille räätälöityjä ratkaisuja, joissa energian hintakehitys ja yrityksen kulutustarpeet analysoidaan yksityiskohtaisesti. Tärkeää on myös pohtia, mikä sopimustyyppi - kiinteähintainen vai markkinahintaan sidottu - sopii yrityksen toimintaympäristöön ja strategisiin tavoitteisiin. 

Oikean sopimustyypin valitseminen on tärkeää, jotta yrittäjä voi varmistaa liiketoimintansa taloudellisen vakauden ja mahdollistaa ennustettavuuden. Oomin avainasiakkuuspäällikkö Heli Ylitalo jakaa asiantuntemustaan ja neuvoo, mihin asioihin yrittäjän kannattaa kiinnittää huomiota sähkösopimuksen hankintaa suunnitellessaan. 

Sopimuksen solmimisessa ajoitus ratkaisee 

— Sähkösopimus kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa. Etenkin markkinoiden heiluessa on hyvä ennakoida sopimuksen uusiminen noin 3–6 kuukautta etukäteen. Yleensä uusi sopimus kannattaa solmia ennen talvikautta. Tämä auttaa välttämään yllättäviä tilanteita, joissa vaihtoehdot voivat olla joko huonoja tai kalliita,Ylitalo kertoo.  

Eri sopimusmuodot tarjoavat erilaisia etuja. Yleisiä vaihtoehtoja ovat: 

  • Kiinteähintaiset sopimukset: Tarjoavat budjetoitavuutta ja varmuutta, sillä hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Ne soveltuvat erityisesti niille yrittäjille, jotka haluavat välttää yllättäviä sähkölaskuja. 
  • Pörssisähkö: Mahdollistaa hinnan joustavuuden markkinoiden mukaan. Riskialttiimpaa kuin kiinteä sopimus, mutta voi myös tarjota säästöjä, mikäli markkinahinnat laskevat. 
  • Sesonkisopimus: Tässä yhdistyvät kiinteä ja joustava hinnoittelu. Sopii erityisesti yrityksille, jotka haluavat talveksi kiinteän hinnan ja kesällä hyödyntää pörssisähkön edut. 
  • Joustosopimus: Hinta muodostuu kiinteästä hinnasta ja kulutusvaikutuksesta. Kulutusvaikutus riippuu siitä, miten yrityksen sähkönkulutus painottuu kuukauden sisällä eri hintaisille spot-tunneille. Sopii yrityksille, jotka voivat ajoittaa sähkönkulutuksen vuorokauden edullisimmille tunneille.  

Kulutusta arvioimalla valitaan oikeanlainen sopimus 

— Yrittäjän olisi hyvä tuntea oman yrityksensä sähkönkulutuskäyttäytyminen. On hyvä miettiä, milloin sähköä käytetään eniten ja millaisia piikkejä kulutuksessa esiintyy. Tämä tieto auttaa valitsemaan sopimuksen, joka vastaa parhaiten juuri oman yrityksen tarpeisiin, Ylitalo opastaa.  

Oomin verkkosivuilta löytyy kattavasti tietoa eri sähkösopimuksista. Yrittäjän kannattaa tutustua näihin vaihtoehtoihin ja pohtia, mikä niistä parhaiten vastaa omia tarpeita. Jos tietoa on vaikeaa löytää tai asia tuntuu monimutkaiselta, Oomin asiakaspalvelu on aina valmis auttamaan. 

Sähkösopimusvalinnoilla taloudellista vakautta ja ympäristövastuuta 

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ei ole pelkkää hintojen vertailua – se on myös riskien hallintaa. Eri sopimustyypit tarjoavat suojaa markkinoiden häiriöiltä, ja kiinteähintainen sopimus toimii kuin vakuutus, jonka avulla yrittäjä voi keskittyä liiketoimintaan ilman huolta sähkön hinnan vaihteluista. 

Ympäristöystävällisen sähkösopimuksen valinta on konkreettinen askel kohti vastuullisuutta ja hiilijalanjäljen pienentämistä. Uusiutuvan energian alkuperätakuu varmistaa kestävän tuotannon, ja sen avulla yritys voi viestiä luotettavasti ekologisista valinnoistaan. Tämä valinta ei vain tue yrityksen vastuullisuutta, vaan myös edistää puhtaamman energiantuotannon kehitystä. 

Sähkösopimuksen valinta on merkittävä päätös, jolla voi olla suuri vaikutus yrityksen taloudelle. Yrittäjän kannattaa arvioida omat tarpeensa, tutustua eri vaihtoehtoihin ja toimia ajoissa. Oomin asiantunteva tuki voi helpottaa valintaa ja varmistaa, että sopimus vastaa yrityksen tarpeita.