Aurinkoenergia on yritykselle järkiratkaisu

Oomi aurinkovoimala on taloudellisesti kannattava ja vastuullinen valinta kaiken kokoisille yrityksille. Oomin ammattilaisten avulla valitset juuri sinun yrityksesi käyttöön parhaiten sopivat ratkaisut.

Oomin osakkaat ovat toteuttaneet eri kokoisia aurinkovoimalaprojekteja asiakkailleen aina vuodesta 2013 asti, jolloin Suomessa alkoi teollisen kokoluokan voimaloiden rakentaminen, ja olemme olleet käynnistämässä tätä markkinaa. Oomi on kaikilla mittareilla mitattuna Suomen suurin aurinkovoimaloiden toimittaja – peräti 15 prosenttia Suomen aurinkosähkökapasiteetista on Oomin ja sen omistajayritysten rakentamaa.

Yrityksille aurinkovoimalat ovat monella tapaa järkiratkaisu. Voimalat tuottavat sähköä tasaisesti ja taloudellisesti, ja aurinkopaneelien hyötysuhde on parantunut viime vuosina merkittävästi. Energiakriisin myötä sähkön tuottaminen omaan käyttöön tai sähköverkkoon on yrityksille entistä kannattavampaa.

– Aurinkovoimalaan investoimalla voi pienentää yrityksen ostosähkön tarvetta ja samalla vähentää yrityksen päästöjä. Lisää vastinetta investoinnilleen saa myymällä ylijäämätuotantoa sähköverkkoon. Ylijäämätuotannosta maksetaan spot-hinnan mukainen korvaus ja tämä lyhentää takaisinmaksuaikaa, Oomin tuotepäällikkö Mika Hytönen kertoo.

Asennusratkaisuja moneen tarpeeseen

Oomi toimittaa aurinkovoimalat kokonaistoimituksena suunnittelusta asennukseen avaimet käteen -periaatteella. Voimala voidaan asentaa niin kiinteistön katolle, seinään kuin maahankin.

Suomessa asennuksen kannalta tärkeintä on valittu asennuskulma. Kun puhutaan kattovoimaloista, niin paras energiantuotto saadaan 20 asteen kallistuskulmalla. Keski-Euroopassa käytetty 12 asteen kallistuskulma ei tuota Suomessa yhtä paljon sähköenergiaa, minkä lisäksi Keski-Eurooppaan tarkoitettu asennusteline voi olla rakenteeltaan huomattavasti heppoisempi, sillä telinettä ei ole tehty kestämään suuria lumikuormia.

– Jos olisimme päiväntasaajalla, niin paneeli asennettaisiin täysin maantasaisesti, ilman kallistuksia. Mitä lähemmäs napoja tullaan, sitä enemmän tarvitaan kallistuskulmaa. 20 astetta kattovoimaloissa on Suomen leveydellä optimaalisin tuoton maksimoinnin kannalta, Hytönen kuvailee.

Markkinoilla on myynnissä myös niin sanottuja east-west-telineitä, mutta Hytönen muistuttaa niiden sopivan lähinnä Keski-Euroopan oloihin. Lisäksi niissä katon huoltaminen paneelikentän alta on mahdotonta, kun taas 20 asteen kallistuskulman telineissä kattoa on mahdollista edelleen huoltaa purkamatta voimalaa.

Seinäasennukset mahdollistavat aurinkovoiman hyödyntämisen myös niissä kiinteistöissä, joissa katolle asentaminen ei ole mahdollista. Maavoimaloissa aurinkopaneelit taas asennetaan telineisiin maahan. Etenkin suuret, yli megawatin voimalat asennetaan yleensä maahan, sillä kiinteistöjen kattojen pinta-alat eivät aina ole riittävän suuria.

Kokemus tuo varmuutta

Oomin pitkä kokemus aurinkovoimaloiden valmistajana näkyy muun muassa onnistuneina rakennusprojekteina. Kokemus on tuonut varmuutta, ja Oomin asiantuntijat osaavat ottaa huomioon kaikki mahdolliset riskit, joita rakentamiseen voi liittyä. Voimalat mitoitetaan aina oikean kokoisiksi, asiakkaan tarpeita kuunnellen.

– Oomin leveät hartiat kantavat eri kokoisissa projekteissa. Meillä on omat suunnittelijat, jotka mallintavat asiakkaan katolle aurinkovoimalan siten, että se tuottaa maksimaalisen määrän energiaa. Oomin myyjät taas tekevät mallinnuksen pohjalta asiakkaalle sopivan mitoituksen, jolla voimalan teho saadaan oikeaksi.

Tyypillinen yrityskäytössä olevan aurinkovoimalan omakäyttöosuus on noin 80 prosenttia, joten verkkoon myytäväksi jää noin 20 prosenttia tuotannosta.

– Lukuun vaikuttaa luonnollisesti se, miten suuri yrityksen oma kulutus on, ja tarvitseeko yritys sähköä itse esimerkiksi viikonloppuina tai onko liiketoiminnassa esimerkiksi huoltokatkoja, Hytönen muistuttaa.