Uusi sähköautojen latauslaki vauhdittaa latauspisteiden kysyntää

Eduskunta hyväksyi lokakuussa 2020 lain rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla sekä automaatio- ja ohjausjärjestelmillä.

Laissa säädetään velvollisuuksista suunnitella ja asentaa sähköajoneuvojen latauspisteitä ja latauspistevalmiuksia. Laki koskee niin liike- ja julkiskiinteistöjä kuin asuinkiinteistöjä ja niihin liittyviä pysäköintirakennuksia.

Lue tästä artikkelista, miten uusi laki tulee vaikuttamaan sinun yritykseesi tai taloyhtiöösi.

Latauspistevalmiudella tarkoitetaan putkitusta tai muita johtoteitä, joihin voidaan myöhemmin asentaa tarvittava kaapelointi sähköajoneuvojen latauspisteitä varten, sekä kaapelointia sähköajoneuvojen latauspisteitä varten. Näin ollen latauspistevalmius mahdollistaisi tarvittavan kaapeloinnin ja latauspisteiden asentamisen myöhemmin ilman, että tarvitsee puuttua rakenteisiin tai maanrakennustöihin.

Latauspisteellä tarkoitetaan käytössä olevaa normaalitehoista (Type2) tai suuritehoista (CCS) sähköajoneuvojen latauspistettä.

Eduskunnan hyväksymä laki tiivistetysti

Latauspistevalmius koskee niin liike- ja julkiskiinteistöjä kuin asuinkiinteistöjä ja niihin liittyviä pysäköintirakennuksia. Latauspistevalmius koskee sekä uusia ja laajamittaisesti korjattavia rakennuksia että olemassa olevia kohteita. Myös pysäköintipaikkojen lukumäärä kohteessa vaikuttaa siihen, miten uusi laki velvoittaa kiinteistöä. Kokosimme hallituksen esityksestä tiivistelmän taulukon muotoon.

Liike- ja julkiskiinteistöt (ei asuinkiinteistöt)

KohdePysäköintipaikkojen lukumääräVaadittu latauspistemääräLatusvalmiudellisten paikkojen vaadittu osuus pysäköintipaikoistaHuomioitava kaikissa suunnitelmissa
Uudet ja laajamittaisesti korjattavat*11-30 Vähintään 1 kpl Type 2 tai 1 kpl CCS50 %10.3.2021
31-50 Vähintään 1 kpl Type 2 tai 1 kpl CCS20 % tai väh. 15 kpl paikoista10.3.2021
51-100 Vähintään 2 kpl Type 2 tai 1 kpl CCS20 % tai väh. 15 kpl paikoista10.3.2021
yli 100 Vähintään 3 kpl Type 2 tai 1 kpl CCS20 %
10.3.2021
Olemassa olevatyli 20Vähintään 1 kpl Type 2 tai 1 kpl CCS-Tulee ottaa 31.12.2024
Lähde: Virta

Asuinkiinteistöt ja niihin liittyvät pysäköintirakennukset

KohdePysäköintipaikkojen lukumääräVaadittu latauspistemääräLatausvalmiudellisten paikkojen vaadittu osuus pysäköintipaikoistaHuomioitava kaikissa suunnitelmissa
Uudet ja laajamittaisesti korjattavat*yli 40100 %10.3.2021
Lähde: Virta

*Laajamittainen korjaus viittaa korjaukseen, jossa rakennuksen rakennuksen teknisiin järjestelmiin tai vaippaan liittyvien korjausten jälleenrakentamiskustannuksiin perustuvat kokonaiskustannukset on yli 25% rakennuksen arvosta (pl. rakennusmaan arvo).

Lähteet:
Virta
Hallituksen esitys HE 23/2020 vp

Oomilta sähköauton latausratkaisut yrityksellesi tai taloyhtiöön

Oomilta saat yrityksellesi tai taloyhtiöön sähköautojen latausratkaisut avaimet käteen -periaatteella kattaen kartoituksen ja asennuksen käyttöönotto-opastusta unohtamatta.

Ota yhteyttä, niin keskustellaan tarpeisiinne sopivista latausratkaisuista jo tänään.

Keskustellaan lisää!

Latauspalvelut yrityksille ja taloyhtiöille

Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää tarpeisiinne sopivasta latausratkaisusta.

Henkilön kuva