Sähkön korkea markkinahinta vaikuttaa sähkösopimuksiin

Kun sähkön markkinahinta nousi, suurin osa sähköyhtiöistä lopetti perinteisten, määräaikaisten ja kiinteähintaisten sopimusten myymisen. Tilalle on tullut spot-hintaan perustuvia tuotteita ja moni Oominkin asiakkaista on jo vaihtanut niihin.

Markkinamuutos on vaikuttanut sähköyhtiöiden ja myös Oomin tuotteisiin, ja monet vanhat tuotteet ovat poistuneet valikoimasta kokonaan. Hinnoittelussa huomioidaan nyt aiempaa tarkemmin sähkön käytön tuntikohtaisen ajoituksen kustannusvaikutus. Uusissa sopimustyypeissä asiakkaalle varataan ennakkoon tietty määrä sähköä kiinteällä hinnalla ja mikäli sähköä tarvitaan enemmän, toimitetaan se päivän hintaan.

Koska hinnanvaihtelut ovat suuria, toteuman mukaan laskuttaminen on niin sähköyhtiöille kuin asiakkaille tällä hetkellä paras vaihtoehto. Asiakas voi vaikuttaa itse omaan sähkönkulutukseensa, jolloin myös sähkölaskun hintalappu on itsestä kiinni. Hinnanvaihtelu on myös syy sille, ettei kiinteitä, määrähintaisia sopimuksia tällä hetkellä juurikaan solmita.

Ennakointia ja uusia sopimuksia

Yritysasiakkaita kannustetaan siirtämään kulutustaan mahdollisuuksien mukaan yöaikaan, sillä edullisten yötuntien ansiosta on mahdollista saada valtaviakin säästöjä. Parhaimmillaan sähkön hinta on pystytty puolittamaan. Tätä vaihtoehtoa kaikilla ei ole, mutta koska seuraavan päivän hinta tiedetään jo edellisenä päivänä kello 14 jälkeen, joitain toimintoja voi olla mahdollista siirtää halvemmille tunneille. Sähkön hinnan tuntikohtainen seuranta on helppoa Oomin sivuilta.

Vanhojen sopimusten päättyessä asiakas voi valita uuden tuotteen Oomin valikoimasta. Uusissa sopimuksissa asiakas säästää aina niin sanotun riskipreemion verran.

Jos yrityksellä on haasteita sähkölaskujen maksamisen kanssa, Oomista kehotetaan olemaan ajoissa, ennen laskun eräpäivää, yhteydessä asiakaspalveluun.

– Haluamme pitää asiakkaistamme huolta, ja tarpeen vaatiessa myös joustamme asiakkaan suuntaan, kunhan saamme tiedon mahdollisista ongelmista heti niiden ilmetessä, Oomin kehityspäällikkö Janne Vaitomaa huomauttaa.