Hangon aurinko hellii Oomin maavoimalaa

Oomi rakensi viidennen maavoimalansa Hankoon tammikuussa 2023. Fermionin tehtaan alueella sijaitseva voimala tuottaa vuodessa noin 1000 megawattituntia sähköä. Maavoimala rakennettiin toimintamallilla, joka on asiakkaalle sekä riskitön että edullinen. 

Maavoimala rakennettiin niin sanotulla PPA-toimintamallilla (Power Purchase Agreement), jossa Oomi omistaa, ylläpitää ja operoi voimalaa. Orion-konserniin kuuluva, lääkeraaka-aineita valmistava Fermion Oy on sitoutunut ostamaan kaiken voimalan tuottaman sähkön sopimuksen mukaisella kiinteällä hinnalla. Voimalan odotetaan tuottavan aurinkosähköä merkittävän määrän yksikön sähkön tarpeesta. 

– PPA-mallissa asiakkaan ei itse tarvitse investoida voimalaan, koska me Oomilla vastaamme sen toiminnasta. Tämä on asiakkaalle riskitön vaihtoehto, kuvailee Oomin liiketoimintapäällikkö Antti Korkala

– Lisäksi PPA-sopimusmallissa asiakas säästää käytännössä aina sähkössä, sillä sovittu sähkön hinta on aina matalampi kuin markkinahinta kyseisellä hetkellä, täydentää Oomin hankintapäällikkö Arttu Raitala

Maavoimala tuottaa enemmän

Yhtenä Suomen aurinkoisimmista kaupungeista Hanko on otollinen paikka aurinkosähkön tuotantoon. Myös hiekkakankainen maaperä ja vähälumiset talvet puoltavat sijaintia. Voimala levittäytyy noin 1,2 hehtaarin alueelle Fermionin aidatulla tehdasalueella. 

– Fermionin maavoimalaan on asennettu 1794 aurinkopaneelia, jotka on suunnattu etelään ja sijoitettu 30 asteen kulmaan. Olemme pyrkineet optimoimaan tuotannon Suomen oloihin ja säähän sopivaksi. Voimalan teho on 969 kilowattipiikkiä, mikä tarkoittaa aurinkopaneelien huipputehoa standardiolosuhteissa, avaa Korkala. 

Maavoimalan laskennallinen tuotto tulee olemaan noin 1000 megawattia, mistä syntyy Fermionille vuosittain noin 77 tonnin päästövähenemä. Yhtiö päätyi valitsemaan aurinkosähkön tuotantotavaksi maavoimalan, koska se tuottaa enemmän kuin katolle asennettu voimala eikä tehtaan katolla ollut sopivaan tilaa aurinkovoimalalle. Maavoimalassa asennuspaikka ja -suunta voidaan hyödyntää optimaalisesti. 

– Tontilla ei ollut muuta suunniteltua käyttöä, joten se soveltui hyvin aurinkovoimalalle, kertoo Raitala. 

Fermionille oli tärkeää löytää ympäristöystävällinen ratkaisu, jolla voi hyödyntää uusiutuvaa energiaa kannattavasti ja taloudellisesti. Maavoimalan avulla riippuvuus ostosähköstä vähenee, mikä tasoittaa sähkön markkinahinnan kuluja. 

Hangon maavoimala on ensimmäinen laatuaan Fermionilla, ja he keräävät nyt käyttökokemuksia ja dataa mahdollisia seuraavia investointeja varten. 

Haluaisitko aurinkoenergiaa teidänkin yrityksellenne?

Yritysmyyntimme on apunasi aurinkovoimaloihin ja niiden hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä!  

Aurinkovoimalat yrityksille

Jätä yhteystietosi tähän, niin asiantuntijamme soittaa sinulle takaisin.

Henkilön kuva