Logitrin katoille aurinkovoimaa Oomista

  

Oomi on toimittanut viiden vuoden aikana aurinkovoimaloita tuusulalaiselle Logitri Oy:lle. Logistiikka-alan yritys hyödyntää vihreää teknologiaa monipuolisesti eri toiminnoissaan.  

Vuonna 2018 alkanut yhteistyö perustuu PPA-pohjaiselle aurinkovoimalamallille, jossa Oomi investoi aurinkovoimalaan ja Logitri ostaa aurinkovoimalalla tuotetun sähkön edullisemmin kuin mitä verkosta saa.

– Projekti lähti käyntiin, kun Oomin kaverit tarjosivat meille helppoa mallia, miten päästä aurinkovoimalaan käsiksi. Oomin asiantuntijoiden kanssa laskettiin varastokiinteistöön riittävän kokoinen aurinkovoimala, ja saatiin se lisäksi joustavalla PPA-hankintamallilla, Logitrin toimitusjohtaja Jarno Hanhinen kertoo. 

Projektin kahdessa ensimmäisessä vaiheessa Oomi rakensi katolle 1600 aurinkopaneelia, jotka tuottavat 380 MWh puhdasta energiaa. Seuraavaksi rakennettiin katolle ja julkisivuun 810 paneelin voimala, joka tuottaa lähes 213 MWh puhdasta sähköä.

– Viimeisimpänä investointina toimitimme 2022 valmistuneen uudisrakennuksen katolle ja julkisivuun 656 aurinkopaneelia, jotka tuottavat lähes 220 MWh puhdasta aurinkoenergiaa. Aurinkovoimalla edistetään Logitrin päästövähenemää kokonaisuudessaan noin 64 000 tonnilla, summaa Oomin liiketoimintapäällikkö Antti Korkala.

Aurinkovoimalla edistetään Logitrin päästövähenemää kokonaisuudessaan noin 64 000 tonnilla.

Cactos-akut turvaavat sähkönsaannin

Kevään 2023 aikana Logitri on hankkinut suomalaisen Cactos Oy:n kehittämän älykkään energiavarastojärjestelmän. Uuden sukupolven sähkövarasto turvaa kriittisen sähkönsaannin ja auttaa Logitria varautumaan erilaisiin häiriötilanteisiin. Oomilla on yhteistyösopimus akustoratkaisuista Cactoksen kanssa.  

Tähän mennessä Suomen suurin yksittäinen Cactos One -kokonaisuus on asennettu Logitrille. Kokonaisuuteen kuuluu akkujen lisäksi toimintaa ohjaava järjestelmä, jonka hallintapaneelista voi seurata reaaliajassa sähkön tuotantoa ja varaustasoa. Logitrin 2,5 MWh:n järjestelmä koostuu kaikkiaan 20 yksiköstä. Jokaiseen logistiikkakeskuksen rakennukseen asennetaan omat akut.

Toimivalla akustolla saadaan tehokkaasti tasattua kulutuspiikkejä. Esimerkiksi talvisaikaan kulutusta voidaan ohjata halvoille tunneille. Cactos lataa itseensä energiaa silloin, kun se on halpaa, ja vapauttaa sitä silloin, kun se on kallista. Cactos-akut on valmistettu käytettyjen Tesla-autojen akuista.

Kestävä kehitys ohjaa valintoja

Vastuullisuus ja vihreät arvot ovat olleet merkittävä syy siihen, miksi Logitrilla on päädytty aurinkovoimalaan.

– Kun aloimme rakentamaan tontille logistiikkatilaa vuonna 2008, ajatuksena oli, että Logitri haluaa olla kestävän kehityksen mukainen yritys. Työskentelemme logistiikan parissa, jossa on paljon rekkaliikennettä – tämä sai meidät huomaamaan, että meidänkin pitää ajatella kestävää kehitystä, Hanhinen kuvailee. 

Yritys on vuosien mittaan ottanut käyttöön edistyksellisiä teknologioita. Keväällä 2023 Logitri on muun muassa panostanut kuljetuskalustonsa sähköistämiseen: Suomen ensimmäinen sähköinen VOLVO FM -rekkaveturi lähti liikenteeseen maaliskuussa. Sähkökäyttöiseen kalustoon investoiminen on osa kestävän kehityksen periaatteiden mukaista toimintaa.

Vastuullisuus ja vihreät arvot ovat olleet merkittävä syy siihen, miksi Logitrilla on  päädytty aurinkovoimalaan.

Oomi Aurinkovoimala on kannattava ja vastuullinen valinta yrityksille, julkiselle sektorille sekä taloyhtiöille

– Asiakkaanamme voit luottaa siihen, että asiantuntijamme toteuttavat aurinkovoimalasi satojen projektien kokemuksella, toteaa Antti Korkala Oomilta.

Oomin Korkala painottaa muutamaa tärkeää seikkaa liittyen aurinkovoimaloihin: – Laadukkaasti toteutetun aurinkovoimalan takaisinmaksuaika on 5-10 vuotta. Aurinkovoimala on ennen kaikkea ympäristöystävällinen valinta. Yritys voi myös viestiä arvomaailmastaan ja vastuullisesta valinnastaan.

Aurinkovoimalat yrityksille

Jätä yhteystietosi tähän, niin asiantuntijamme soittaa sinulle takaisin.

Henkilön kuva