Oulun Vihreäsaaren aurinkopuisto tuottaa kaupungille uusiutuvaa energiaa 

Vihreäsaaren aurinkopuisto on rakennettu tuottamaan aurinkosähköä Oulun kaupungille. Aurinkovoimalassa on hyödynnetty kaksipuoleisia paneeleja, jotka soveltuvat erityisen hyvin pohjoisiin oloihin.  

Vihreäsaaren aurinkopuisto on Suomen mittapuulla merkittävän kokoinen voimala. Viiden megawatin (MW) aurinkovoimala on rakennettu tekosaarelle, sellaiselle maa-alueelle, joka ei sovellu muuhun rakentamiseen. Vihreäsaaressa ei ole lainkaan vakituista asutusta, vaan se on toiminut Oulun öljy- ja kemikaalisatamana. 

Oomin rakentaman aurinkovoimalan ensimmäinen vaihe otettiin käyttöön vuonna 2022. Toinen vaihe valmistui kesällä 2023. Aurinkopuiston kokonaisteho on lähes 10 MW, ja se tuottaa likimain 5 000 megawattituntia (MWh) puhdasta energiaa. Kokonaisuudessaan alueella on noin 18 000 kaksipuolista aurinkopaneelia. Aurinkovoimalan kaksipuoliset paneelit voivat tuottaa talvella energiaa myös paneelin takapuolelta lumen heijastuksista.  

Oomi omistaa ja huolehtii 

Oulun kaupunki on sitoutunut ostamaan kaiken tuotetun aurinkosähkön sopimuksen mukaisella kiinteällä hinnalla. Oomi omistaa puiston ja on vastannut sen suunnittelusta ja rakennuttamisesta. Oomi vastaa myös aurinkopuiston ylläpidosta. 

– Oulun kaupungin kanssa solmitun palvelusopimuksen mukaan Vihreäsaaren aurinkopuiston koko tuotanto menee Oulun kaupungin käyttöön. Laajennusosan valmistuttua koko aurinkopuiston tuotanto on lähes 10 000 megawattituntia, mikä on noin 11 prosenttia Oulun kaupungin sähkönkulutuksesta, kertoo liiketoimintapäällikkö Antti Korkala

Oomin PPA-palvelusopimusmalli on vaivaton ja turvallinen hankintamalli, joka ei sido omaa pääomaa. Asiakas saa aurinkovoimalan käyttöönsä ilman omistamisen vaivaa. Samalla asiakas pienentää hiilijalanjälkeään ja säästää energiakustannuksissa. 

– Oomi Aurinkovoimala on kannattava ja vastuullinen valinta yrityksille ja julkiselle sektorille, tähdentää Korkala. 

Oomi Aurinkovoimala on kannattava ja vastuullinen valinta yrityksille ja julkiselle sektorille. 

Vihreät arvot edellä 

Vihreäsaaren aurinkopuisto tulee vähentämään Oulun kaupungin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – puiston päästövähenemä vuodessa tulee olemaan noin 770 tonnia. Aurinkopuisto mahdollistaa Oulun kaupungille pitkäjänteisen ja kannattavan sähkönhankinnan uusiutuvalla energialla. 

Aurinkopuiston rakentamiskäytännöt suunniteltiin ympäröivän luonnon vaatimukset ja vihreät arvot huomioiden. 

– Saarella villinä kasvaneet pajukot ja pusikot raivattiin pois toisen rakennusvaiheen alta. Alueelta kuljetettiin kaikkiaan noin 19 rekka-autollista haketta hyötykäyttöön Oulun Energialle. Kasviston lisäksi rakennussuunnittelussa on huomioitu alueen eläimistö ja niille aiheutuvan haitan minimointi. Vihreäsaarella elävät linnut ja muut eläimet mahtuvat edelleen elämään ja pesimään aurinkopaneeleiden välissä, kuvailee Korkala. 

Vihreäsaarella elävät linnut ja muut eläimet mahtuvat edelleen elämään ja pesimään aurinkopaneeleiden välissä. 

Aurinkopaneelien määrä alueella on melkoinen. Peräkkäin laitettuna paneelijonon pituudeksi tulisi lähestulkoon 22 kilometriä, ja pinottuna aurinkopaneelipinkka kohoaisi noin 350 metrin korkeuteen.  

– Olemme saaneet aurinkovoimalasta jo erinomaisia kokemuksia, iloitsee Korkala. 

Olisiko teidänkin yrityksessänne tilausta Oomi-aurinkovoimalalle? 

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ole yhteydessä aurinkoiseen myyntitiimiimme.