Haaveissa sähköpyörä? Selvitä nämä asiat ennen hankintaa
Sähköpyöräilyn suosio on huimassa kasvussa ja pyörät menevät nyt kuin kuumille kiville. Omaa pyörää ei kannata kuitenkaan ostaa hätäisesti, vaan valinta tulee tehdä tarve edellä.
Moni haaveilee nyt ketterästä sähköpyörästä, jolla niin työ- kuin vapaa-ajan matkat taittuvat kuin itsestään. Pyörää hankkiessa kannattaa ensimmäisenä pohtia, mikä on sen todellinen käyttötarkoitus. Jos pyörällä aikoo tehdä vaikkapa kauppareissuja, laatikkopyörä tai tukeva tavarateline ovat ehdoton valinta.
– Lisäksi on hyvä pohtia, käyttääkö pyörää lähinnä kaupungissa työmatkapyöräilyyn, vai haluaako sillä liikkua esimerkiksi maastossa kuntoilumielessä. Eri käyttötarkoituksiin on olemassa erilaisia pyöriä, ja jokainen varmasti löytää itselleen sopivan, sanoo Vapauden pyöräasiantuntija Jukka Toivari.
Pyörää valitessa on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, että pyörä on oikean kokoinen, joskin sähköpyörässä pyörän koko antaa enemmän anteeksi kuin perinteisessä polkupyörässä.
– Väärän kokoista tai mallista pyörää ei kannata kuitenkaan hankkia, vaikka joskus oikean pyörän hankinta vaatisikin hiukan enemmän vaivaa ja odottelua, Toivari muistuttaa
Sähköpyörissä hinta kertoo laadusta
Sähköpyörien hintahaitari on laaja ja se saattaa hämmentää pyörän ostajaa. Edullisimmin sähköpyörän saa noin tuhannella eurolla, mutta näihin kannattaa suhtautua varauksella. Sähköjärjestelmä, akku ja toiminnot eivät välttämättä ole yhtä hyvät kuin hieman kalliimmissa pyörissä. Lisäksi edullisen pyörän korjausmahdollisuudet ovat rajallisia, sillä niihin ei ole yleensä saatavilla uusia komponentteja tai huoltopalveluita.
Laadukkaiden, toimivien sähköpyörien hinnat alkavat Toivarin mukaan noin 2200 eurosta. Niissä moottori on rakennettu niin, että se osaa tulkita polkijan käyttämän oman voiman suuruuden ja sähköavustus määräytyy sen mukaan. Laadukkaisiin moottoreihin saa yleensä myös varaosia ja niiden huoltaminen on helpompaa.
– Työsuhdepyöräksi valittujen sähköpyörien hinta pyörii kolmen tonnin hujakoilla. Mitä enemmän pyörä maksaa, sitä isomman akun myös todennäköisesti saa. Suuremmalla akulla taas pääsee pidemmälle, Toivari toteaa.
Työsuhdepyöräkysely: Työsuhdepyörä on lisännyt pyöräilyä
Saatujen vastausten perusteella yli 92 %:lla työsuhdepyörä on lisännyt viikoittaista pyöräilyä ja sitä kautta liikuntaa sekä yleistä hyvinvointia.
Lue lisää