Oulun Vihreäsaaren aurinkopuisto tuottaa kaupungille uusiutuvaa energiaa

Oomin rakentama Vihreäsaaren aurinkopuisto tuottaa aurinkosähköä Oulun kaupungille. Voimalan tuotto vastaa noin 11 prosenttia Oulun kaupungin kiinteistöjen sähkönkulutuksesta vuodessa, mikä on merkittävä panos kaupungin energiantarpeeseen.

Vihreäsaaren aurinkopuisto on Suomen mittapuulla merkittävän kokoinen voimala. Oomi Solarin rakentaman aurinkovoimalan ensimmäinen vaihe otettiin käyttöön vuonna 2022, ja toinen vaihe valmistui kesällä 2023.  Aurinkopuiston kokonaisteho on lähes 10 MW, ja se tuottaa likimain 10 000 megawattituntia (MWh) puhdasta energiaa. Tämä vastaa noin 11 prosenttia Oulun kaupungin kiinteistöjen sähkönkulutuksesta vuodessa, mikä on merkittävä panos kaupungin energiantarpeeseen.

Kokonaisuudessaan alueella on noin 18 000 kaksipuolista aurinkopaneelia. Aurinkovoimalan kaksipuoliset paneelit voivat tuottaa talvella energiaa myös paneelin takapuolelta lumen heijastuksista. Voimala on rakennettu tekosaarelle, joka ei sovellu muuhun rakentamiseen. Vihreäsaaressa ei ole lainkaan vakituista asutusta, vaan se on toiminut Oulun öljy- ja kemikaalisatamana.  

Oomi Solar omistaa ja huolehtii

Oulun kaupunki on sitoutunut ostamaan kaiken tuotetun aurinkosähkön sopimuksen mukaisella kiinteällä hinnalla. Oomi Solar omistaa puiston ja on vastannut sen suunnittelusta ja rakennuttamisesta. Oomi Solar vastaa myös aurinkopuiston ylläpidosta.

Oomi Solarin PPA-palvelusopimusmalli on vaivaton ja turvallinen hankintamalli, joka ei sido omaa pääomaa. Asiakas saa aurinkovoimalan käyttöönsä ilman omistamisen vaivaa. Samalla asiakas pienentää hiilijalanjälkeään ja säästää energiakustannuksissa.

– Oomi Solar Aurinkovoimala on kannattava ja vastuullinen valinta yrityksille ja julkiselle sektorille, sanoo Oomi Solarin liiketoimintajohtaja Antti Korkala.

Vihreät arvot edellä

Vihreäsaaren aurinkopuisto tulee vähentämään Oulun kaupungin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – puiston päästövähenemä vuodessa tulee olemaan noin 700 tonnia. Aurinkopuisto mahdollistaa Oulun kaupungille pitkäjänteisen ja kannattavan sähkönhankinnan uusiutuvalla energialla.

Aurinkopuiston rakentamiskäytännöt suunniteltiin ympäröivän luonnon vaatimukset ja vihreät arvot huomioiden.

– Saarella villinä kasvaneet pajukot ja pusikot raivattiin pois toisen rakennusvaiheen alta. Alueelta kuljetettiin kaikkiaan noin 19 rekka-autollista haketta hyötykäyttöön Oulun Energialle. Kasviston lisäksi rakennussuunnittelussa on huomioitu alueen eläimistö ja niille aiheutuvan haitan minimointi. Vihreäsaarella elävät linnut ja muut eläimet mahtuvat edelleen elämään ja pesimään aurinkopaneeleiden välissä, kuvailee Korkala.

Aurinkopaneelien määrä alueella on melkoinen. Peräkkäin laitettuna paneelijonon pituudeksi tulisi lähestulkoon 22 kilometriä, ja pinottuna aurinkopaneelipinkka kohoaisi noin 350 metrin korkeuteen. 

– Olemme saaneet aurinkovoimalasta erinomaisia kokemuksia, iloitsee Korkala.

Olisiko teidänkin yrityksessänne tilausta Oomi Solar -aurinkovoimalalle?

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ole yhteydessä aurinkoiseen myyntitiimiimme.