Hyödynnä kulutusvaikutus ja saa huokeampi sähkölasku 

Mitä saadaan, kun lyödään yhteen kiinteähintaisen sähkösopimuksen vakaus ja pörssisähkön edullisista tunneista hyötyminen? Vastaus on Oomi Jousto -sähkösopimus! Se antaa sinulle mahdollisuuden vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan. Tämä sopimuksen upea (o)ominaisuus kantaa nimeä kulutusvaikutus.

Kulutusvaikutus on hieno keksintö, mutta sen toimintaperiaatteen ymmärtäminen voi olla haastavaa. Jos koet näin, ei kannata karata minnekään, vaan jatkaa lukemista. Tämän artikkelin tavoite on kuoria termi nimeltä kulutusvaikutus kerros kerrokselta, ja lopuksi antaa asian ytimen hohtaa kirkkaana kilpaa oivallusten lamppujen kanssa. Aloitetaan! 

Sähkösopimuksen termit tutuiksi 

Lähdetään ajatuksesta, että sinulla on juuri tehtynä Oomi Jousto 12 kk sähkösopimus. Sopimusvahvistuksesta löydät seuraavat termit, jotka koskevat sähkön myyntiä: 

 • Perusmaksu (€/kk). Tämä näkyy sähkölaskulla aina omalla rivillään. Perusmaksu on pysyvä kustannus, jota ei hetkauta suuntaan tai toiseen mikään, vaan se säilyy muuttumattomana laskusta toiseen koko sopimuksen voimassaoloajan. 
 • Kiinteähintainen energia (c/kWh). Tähän sähkönkäytöllesi määritettyyn hintaan voit itse vaikuttaa sillä, miten ajoitat sähkönkäyttöäsi spot-hintojen edullisille ja kalliille tunneille. 
 • Spot-hinta perustuu pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool AS) julkaisemaan sähkön tuntikohtaiseen Suomen aluehintaan, joka vaihtelee päivittäin ja tunneittain. Spot-hintatieto-sivumme kertoo sinulle tämän ja huomisen päivän ajantasaiset hinnat. 
 • Arvioitu kulutusvaikutus (c/kWh). Tästä päästään alustusosion jälkeen varsinaiseen aiheeseen, joten jatketaan siis rohkeasti seuraavaan kappaleeseen. 

Kulutusvaikutus on puhdasta matematiikkaa 

Jos jatkamme ajatusleikkiä, olet nyt saanut käsiisi ensimmäisen laskun, jonka pohjana on Oomi Jousto 12 kk sähkösopimus. Laskulla on ilmoitettu kulutusvaikutus, joka voi alkaa miinuksella tai plussalla. Miten kulutusvaikutus on laskettu? Yhtälön ratkaisemiseksi tarvitaan kaksi tietoa kuukauden ajalta: kulutuksesi keskihinta ja pörssihinnan keskiarvo. Käydään termit läpi. 

Kulutuksesi keskihinta saadaan selville seuraavasti:

 • Vaihe 1: Tarkistetaan, mille spot-tunneille sähkönkäyttösi on kuukauden aikana ajoittunut ja kuinka monta kilowattituntia* olet kullakin tunnilla käyttänyt. 
 • Vaihe 2: Jokainen spot-tuntihinta kerrotaan aina niin monella kilowattitunnilla, kuin kyseisenä tuntina olet käyttänyt sähköä. Sitten kaikki nämä tuntikohtaiset kustannukset lasketaan yhteen, jolloin saadaan selville kuukauden sähkönkulutuksesi kokonaishinta. 
 • Vaihe 3: Lopuksi kuukauden sähkönkulutuksesi kokonaishinta (€) jaetaan sähkön kulutuksesi kokonaismäärällä (kWh) ja tadaa, meillä on selvillä keskihinta kuukauden kulutuksellesi (€/kWh). 

 (* Sähkö-Suomi-Sähkö -sanakirja kertoo: Energian mittayksikkö on kWh eli kilowattitunti, ja se ilmoittaa sähkönkulutuksen määrän. Kilowattitunti eli sähkönkulutuksen määrä saadaan laskettua, kun käytetyn laitteen teho, esim. 0,5 kW, kerrotaan sen käyttöajalla, vaikkapa 2 h = 1 kWh edestä kulutettua sähköä.) 

Pörssisähkön hintojen keskiarvo selviää vähän iisimmin:

 • Vaihe 1: Lasketaan yhteen kuukauden ajalta joka tunnin spot-hinta. 
 • Vaihe 2: Jaetaan spot-hintojen yhteenlaskettu summa kuukauden tuntien määrällä, ja kas noin, meillä on selvillä pörssisähkön keskihinta kuukauden ajalta. 

– Asiaa voi ajatella simppelisti myös arkisen esimerkin kautta. Jos menet kauppaan parina eri päivänä ja ostat ensimmäisenä päivänä 10 omenaa tarjoushinnalla ja toisena päivänä 5 omenaa normaalilla hinnalla, saisit laskettua yhdelle omenalle keskihinnan laskemalla molempien omenapussukoiden hinnan yhteen ja jakamalla sen omenien lukumäärällä. Aivan samalla periaatteella lasketaan pörssisähkön keskihinta, Oomin kehityspäällikkö Janne Vaitomaa avaa periaatetta. 

Kun meillä on kasassa nämä kaksi keskiarvoa, kulutusvaikutus selviää yksinkertaisesti tällä kaavalla: Kuukauden kulutuksesi keskihinta kuukauden pörssisähkön keskiarvohinta = KULUTUSVAIKUTUS.

Vaitomaa tiivistää vielä kulutusvaikutuksen periaatteen yhteen sitaattiin: 

–  Joka tunti sähkö maksaa aina jonkin verran. Jos käytät sähköä kalliilla tunneilla, niin maksat sähköstäsi enemmän, kuin jos käyttäisit sähköä edullisilla tunneilla. Tietyn aikavälin sähkönkäyttösi painottumisen keskihintaa verrataan saman aikavälin yleiseen keskiarvohintaan. Jos käyttösi painottumisen keskihinta on alhaisempi kuin yleinen keskiarvo, hyödyt siitä ja kiinteä tuntihintasi pienenee. Jos tilanne on toisin päin, kiinteä tuntihintasi nousee. 

Kulutusvaikutusyhtälön ratkaisemiseksi tarvitaan kaksi keskiarvoa: kulutuksesi keskihinta ja pörssihinnan keskiarvo. 

Sähkölasku kertoo, miten kulutusvaikutus toteutui 

Jos palaamme tilanteeseen, jossa hypistelet ensimmäistä laskuasi ja tutkit kulutusvaikutusta, tulkitse lukuja näin: 

 • Jos laskullasi ilmoitettu kulutusvaikutus alkaa miinuksella, se tarkoittaa, että sähkönkulutuksesi keskihinta on ollut pörssisähkön keskiarvohintaa halvempi, eli sähkökulutuksesi on ajoittunut kuukauden aikana spot-hinnaltaan edullisimmille tunneille. 
 • Jos kulutusvaikutus on plusmerkkinen, se tarkoittaa, että sähkönkulutuksesi keskihinta on ollut pörssisähkön keskiarvohintaa kalliimpi, eli sähkönkulutuksesi on ajoittunut kuukauden aikana spot-hinnaltaan kalleimmille tunneille. 

Havainnollistetaan hommaa vielä parin kuvan verran. Molemmissa alla olevissa esimerkeissä sähkönkulutusta on tarkasteltu viiden tunnin ajalta, ja molemmissa leikitään henkilön käyttäneen tuona aikana yhteensä 5 kWh sähköä, ja pörssisähkön keskihinnan olleen 4,5 c (senttiä). 

Sähkönkulutuksen esimerkki 1

ESIMERKKI 1: Tässä esimerkissä suurin osa sähkönkulutuksesta (4 kWh) on tapahtunut yöllä klo 1 ja 2 aikaan, jolloin sähkö on ollut edullista. Sähkönkulutuksen kokonaishinnaksi on muodostunut 19 c. Kun tämä on jaettu kulutustuntien kokonaismäärällä 5 kWh, on saatu kulutuksen keskihinta 3,8 c/kW. Laskukaavalla 3,8 c/kWh - 4,5 c/kWh = kulutusvaikutus -0,7 c/kWh. Tuntihinnaksi on muodostunut 6,59 c/kWh kulutusvaikutuksen vähentämisen jälkeen. 

Sähkönkulutuksen esimerkki 2

ESIMERKKI 2: Tässä esimerkissä suurin osa sähkönkulutuksesta on tapahtunut myöhäisillalla klo 22–24, jolloin sähkö on ollut kalliimpaa. Sähkönkulutuksen kokonaishinnaksi on muodostunut 26 c. Kun tämä on jaettu kulutustuntien kokonaismäärällä 5 kWh, on saatu kulutuksen keskihinta 5,2 c/kW. Laskukaavalla 5,2 c/kWh - 4,5 c/kWh = kulutusvaikutus (+)0,7 c/kWh. Tuntihinnaksi on muodostunut 7,99 c/kWh kulutusvaikutuksen lisäämisen jälkeen. 

Jos käyttösi painottumisen keskihinta on alhaisempi kuin yleinen keskiarvo, hyödyt siitä ja kiinteä tuntihintasi pienenee.

Noin! Nyt on kulutusvaikutus ja sen muodostuminen käyty läpi step-by-step. Joko välähti? Lisää kulutusvaikutusta havainnollistavia käppyröitä, kaavioita ja arjen esimerkkejä löydät Oomi Jousto -sähkösopimuksen sivulta