Vuonna 2023 sähkömarkkinat tasoittuivat
Vielä vuosi sitten sähkömarkkinoiden yllä leijui synkkä pilvi. Talvesta povattiin vaikeaa, mutta toisin kävi, ja sähkö riitti kaikille. Kokonaistilanne on vakiintunut, vaikka sähkön hinnassa nähdäänkin edelleen vaihteluita.
Lämmin talvi pelasti viime talvena Suomen, ja oikeastaan koko Euroopan. Pelättyä energiakriisiä ei tullut, joskin hinnat olivat hetkellisesti varsin korkealla. Vuodenvaihteen jälkeen tilanne tasoittui, ja vuodesta 2023 muodostui lopulta rauhallinen sähkön vuosi.
Kesään mennessä spot-hinnat laskivat voimakkaasti, ja oltiin lähellä nollaa, tai jopa negatiivisissa hinnoissa. Tämä johti siihen, että yritysten kanssa solmittiin aiempaa vähemmän hintaan sidottuja sopimuksia ja moni tyytyi spot-hintaiseen sähköön.
– Vuoden loppua kohti tultaessa yritysten kiinnostus hinnan kiinnittämiseen on taas kasvussa, sillä spot-hinnat ovat nousseet talvea kohti, kertoo Oomin sähkökauppapäällikkö Marko Rinta-Korhonen.
Sähkönhintaan vaikuttavia tekijöitä on paljon
Syksyllä Itämerellä rikkoutunut kaasuputki ei ole vaikuttanut Suomessa sähkön hintaan, sillä kaasun merkitys hintamarkkinoilla on hyvin pieni. Rikkoutumisella on kuitenkin ollut psykologinen merkitys, sillä se herättää kysymyksen siitä, mitä muita riskejä sähkömarkkinoilla voi vielä olla, ja miten nuo riskit on huomioitu.
Tällä hetkellä sähkön hintaan vaikuttavat maailmanpoliittista tilannetta enemmän Olkiluoto 3:n toiminta sekä vallitsevat sääolot. Kun markkinahinnat ovat olleet alhaisemmat, yritysten investointipäätökset aurinkovoimaan ovat vähentyneet, mutta hintojen mahdollisen nousun myötä suosio kasvanee jälleen.
– Myös korkojen nousu on vaikuttanut aurinkovoiman hankintapäätöksiin. Aurinkovoiman avulla voidaan kuitenkin tehdä merkittäviä säästöjä energia- ja siirtokustannuksissa, joten kannattavia ratkaisuita voidaan edelleen toimittaa. Lisäksi oma energiantuotanto luo pitkällä tähtäimellä varmuutta. Lisäksi se on vastuullinen vaihtoehto, Rinta-Korhonen muistuttaa.
Vastuullisuustrendi jatkaa kasvuaan
Vastuullisuudesta kiinnostuneille yrityksille alkuperäsertifioitu sähkö on edelleen yksi suosituimmista tuotteista, ja kysyntä kasvaa edelleen tasaisesti. Edes markkinahintojen heilunta ja yleinen taloudellinen tilanne eivät ole vaikuttaneet siihen.
– Yritysten vastuullisuustavoitteet eivät ole hävinneet minnekään. Vastuullisuus on edelleen iso trendi, joka jatkuu vahvana, sillä yhä useamman yrityksen kaikki toiminta tuotannosta hankintoihin menee jatkuvasti ekologisempaan suuntaan.
Vuoden 2024 tilannetta sähkömarkkinoilla Rinta-Korhonen ei lähde arvuuttelemaan. Suurimmat hintariskit liittyvät talviaikaan, mutta kokonaisuuteen vaikuttavat myös esimerkiksi käynnissä olevien tuotantoinvestointien toteutuminen.
– Mitä enemmän meillä on vihreää sähköä, sitä enemmän hintavaihtelua tulee olemaan jatkossakin. Toisaalta Suomi tulee kokonaisuudessa olemaan halvan hinnan aluetta, mikä taas houkuttelee uusia investointeja, Rinta-Korhonen arvioi.
Lue lisää sähkön markkinahinnan kehityksestä: Sähkömarkkinakatsaus Q4/2023
Tutustu myös yrityksille suunnattuihin sähkön säästövinkkeihin.