Viikin kampus viilenee aurinkovoimalla

Helsingin yliopiston Viikin kampuksen 135 kilowatin aurinkovoimala kytkettiin verkkoon elokuussa 2015. Voimala rakennettiin kampuksen päärakennukseen, Infokeskus Koronaan. Aurinkosähköllä saadaan katettua lähes sataprosenttisesti rakennukseen jäähdytykseen tarvittava energia. Aurinkovoimalan laajennustyöt käynnistyivät elokuussa 2017 ja laajennuksen ollessa valmis keväällä 2018, Oomi Solarin asentamien voimaloiden kokonaistehoksi saatiin yhteensä 560 kilowattia.

”Olemme sitoutuneet edistämään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Tahtotilamme ja velvollisuutemme on pienentää yliopiston aika isoa hiilijalanjälkeä”, Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskuksen apulaisjohtaja Aimo Hämäläinen taustoittaa. ”Tämä on erinomainen sijoitus uusiutuvaan energiaan ja sopii mitä parhaiten Suomen suurimman bio- ja ympäristöalan osaamiskeskittymän päärakennukseen.”

Päätös toimittajasta syntyi Hämäläisen mukaan helposti. ”Oomi Solarilla oli tavoitteena osoittaa markkinoille – ja toki meillekin –, että he pystyvät toteuttamaan tämän tyyppisiä hankkeita hyvin ja kilpailukykyiseen hintaan. Oomi Solar antoi meille laaja-alaista apuaan myös erilaisten tukien hakemisessa.”

Infokeskus Koronan voimala on ensimmäinen osa isompaa kokonaisuutta. ”Tuotanto voidaan jo lähitulevaisuudessa moninkertaistaa”, Hämäläinen visioi. ”Sitten puhutaankin jo megawatin tehoista."

”Olemme saaneet enemmän kuin olimme ajatelleet”

Hämäläinen kiittää erityisesti yhteistyön sujuvuutta. ”Olemme vaativia käyttäjiä ja asetamme vastapuolelle kovat odotukset sekä velvoitteet. Mielestäni erinomaisinta on ollut toteutuksen selkeys sekä Oomi Solarin menettelyt projektin eri vaiheissa. Kokonaisuus hoidettiin erittäin hyvin.”

”Positiivisin yllätys oli, kuinka helppoa tämä loppujen lopuksi olikin. Odotin vaikeuksia hankalien kytkentöjemme kanssa, mutta yllätyin kuinka mukavasti kaikki on saatu lopulta luistamaan”, Hämäläinen iloitsee ja jatkaa: ”Oomi Solarin vastuuhenkilöt ovat olleet sinnikkäitä ja halunneet viedä asennuksen sekä toiminnan kokonaisuuden erittäin onnistuneesti maaliin. Erityisen ilahduttavaa oli myös seurantajärjestelmän selkeys ja helppous.”

Aurinkovoimalan tuotantoa seurataan reaaliajassa SMA:n portaalista. ”Olemme mitanneet tuottoa ja jonkin verran jopa ylittäneet Helsingin Suvilahden, Suomen toiseksi suurimman aurinkovoimalan, tuoton aurinkoisina päivinä. Tämä syksy on näyttänyt yllättävänkin hyvältä. Olemme saaneet jopa vähän enemmän kuin olimme ajatelleet.”

”Olemme täysin luottavaisin mielin siitä, että olemme tehneet oikean ratkaisun”, Hämäläinen summaa.

Suurin avaus pääkaupunkiseudulla

Viikin kampuksen aurinkovoimalahanke on Oomi Solarin suurin avaus pääkaupunkiseudulla. Suomen kymmenen suurimman joukkoon lukeutuva aurinkovoimala tuottaa vuositasolla 15 prosenttia kampuksen päärakennuksen tarvitsemasta sähköenergiasta.

Viikin kampus on merkittävä bioalan keskittymä, jossa sijaitsee neljä Helsingin yliopiston tiedekuntaa: bio- ja ympäristötieteellinen, eläinlääketieteellinen, farmasia ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta.

Viikin kampuksen aurinkovoimala

  • 560 kWp
  • noin 1900 aurinkopaneelia
  • TEM:n energiatuki 30 % investoinnista
  • Investoinnin takaisinmaksuaika noin 12,5 vuotta

Seuraa aurinkopaneelien tuottoa reaaliajassa

Aurinkovoimaa arkaillaan turhaan

Hämäläisen mukaan jokaiseen rakennushankkeeseen tulisi etsiä maksimimäärä uusiutuvia energiamuotoja. ”Se on Suomen selviytymisen yksi ehdoton edellytys ja siten myös meidän kaikkien velvollisuutemme.”

”Aurinkovoimaa ei kannata pelätä. Omaan käyttöön ei mitään helpompaa olekaan kuin aurinkoenergian hankkiminen lisäenergiaksi. Huolia ja hankaluuksia ei ole kasaantumassa, ja esimerkiksi pelko arkkitehtuuriakin kohtaan on täysin ratkaistavissa tänä päivänä”, Hämäläinen luettelee.

Hän muistuttaa aurinkovoimalan olevan myös kannattava investointi: ”Teknologia on tullut edullisemmaksi ja sen elinkaari on pidentynyt. Uskon, että käytön helppous on yllättävää varmasti monellekin.”

Aurinkovoimalat yrityksille

Jätä yhteystietosi tähän, niin asiantuntijamme soittaa sinulle takaisin.

Henkilön kuva