Näin luet sähkölaskua

Tässä tekstissä avaamme sähkölaskun anatomiaa.

Sähkön kokonaishinta on kolmen kombo: se muodostuu sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja veroista. Näistä sähköenergian osuus on se, jonka tarjoajan voit itse valita. Sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö, ja sähkövero peritään siirtohinnan yhteydessä. Voi siis olla, että saat kuukausittain kaksi laskua sähköön liittyen: paikallinen verkkoyhtiö lähettää laskun sähkön siirrosta, ja sähkönmyyjä, kuten Oomi, lähettää oman laskunsa myydystä sähköstä.

Meiltä voit saada laskusi e-laskuna, paperisena, sähköpostilla tai sähköisesti digipostipalvelu Kivraan.

Laskun ensimmäiseltä sivulta näet kaikki laskun maksamiseen tarvittavat tiedot. Laskun toiselta sivulta löydät sopimuksesi perustiedot ja tarkemman erittelyn kulutuksestasi.

Sähkölasku osio osiolta

(1) Asiakas- ja laskutiedot
Laskutamme sähkönkulutuksesta pääosin kuukausittain. Laskun maksuaika on 14 vuorokautta laskun päiväyksestä. Laskun yläosasta löydät asiakasnumerosi, joka on hyvä mainita, jos otat yhteyttä asiakaspalveluumme.

(2-3) Käyttöpaikka ja laskun yhteenveto
Käyttöpaikka kertoo osoitteen, jonka sähkönkulutusta lasku koskee.

Yhteenvedosta näet laskun ajanjakson, palvelun tarjoajan ja sopimustyypin. Laskun loppusumma sisältää sähköenergian hinnan ja arvonlisäveron. Jos laskulla veloitetaan myös sähkön siirto, näet yhteenvedosta sähkön siirron tiedot omalla rivillään. Tarkemman erittelyn löydät laskun toiselta sivulta.

(4) Seuraavan laskun eräpäivä
Laskulta voit tarkistaa, milloin seuraavan laskun arvioitu eräpäivä on. Jos tarvitset jollekin laskulle maksuaikaa tai sinulla on kysyttävää laskun maksamiseen tai perintään liittyen, olethan yhteydessä maksuneuvontaamme. Maksuneuvontaa hoitaa keskitetysti Ropo Oy.

(5) Tilaa e-lasku
Jos saat laskusi edelleen paperisena, voit helposti vaihtaa sen sähköiseen e-laskuun. Tästä kohdasta löydät tiedot e-laskun tilaamiseen. E-lasku on turvallinen ja nopea tapa maksaa laskut ja vielä ympäristölle ystävällinen. Sähköinen lasku eroaa paperilaskusta vain toimitustavan puolesta.

(6) Laskun maksutiedot
Jos olet tehnyt e-laskutilauksen, saat laskusi suoraan omaan verkkopankkiisi. E-laskussa laskun viite, tilinumero ja muut laskun tiedot ovat valmiina, eikä niitä tarvitse erikseen näppäillä.

Paperilaskua maksaessa vaivattomin tapa on käyttää pankin mobiilisovelluksen viivakoodinlukijaa. Jos taas vastaanotat mieluiten laskusi sähköpostiisi, voit hyödyntää maksamisessa virtuaaliviivakoodia.

Jos sinulla on kysyttävää tai huomautettavaa laskun sisällöstä, olethan yhteydessä Oomin asiakaspalveluun ennen eräpäivää.

(7) Sähkösopimuksen tiedot
Laskuerittelyn alussa näet tiedot sähkösopimuksestasi. Tiedoista näet muun muassa onko sopimuksesi toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen sekä määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän.

(8) Laskuerittely
Sähkölasku perustuu kulutuksen mukaiseen laskutukseen. Se tarkoittaa, että veloitamme aina todellisen käyttämäsi sähkömäärän mukaisesti. Sähkön hinta ilmoitetaan muodossa senttiä per kilowattitunti (snt/kWh). Kilowattitunti on sähkönkulutusta mittaava yksikkö.

Laskuerittelystä näet perusmaksun (€/kk), kulutetun energian määrän (kWh), yksikköhinnat (snt/kWh) ja näiden summat. Jos laskulla veloitetaan kulutetun energian lisäksi sähkön siirto, löydät erittelystä myös siihen ja sähköveroon liittyvät summat.

Pörssisähköasiakas: negatiivisten pörssisähkötuntien hyvityksen näkyminen laskulla

Koska Oomi hankkii ja myy sähkön spot-hinnalla, huomioimme pörssisähköön ja kulutusvaikutukseen perustuvilla sopimuksilla oleville asiakkaillemme negatiiviset pörssisähkön tuntihinnat laskuilla. Tätä ei eritellä laskulla omana rivinään, vaan se vaikuttaa koko kuukauden spot-keskihintaan. Hinta näkyy snt/kWh kohdassa keskihintana, joka on laskettu kulutuksen ja tuntihinnan mukaan. Keskihinta lasketaan siten, että laskemme negatiivisten tuntien hyvityksen ja positiivisten tuntien kustannuksen, josta syntyy ns. nettohinta eli kuukauden spot-keskihinta.

Aiempia sähkölaskujasi voit tarkastella Online-palvelussamme.

Jäikö jokin vielä mietityttämään?

Lisätietoa laskutuksesta ja laskutukseen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin voi tutustua täällä.

Voit myös aina olla yhteydessä meihin päin, soittamalla tai viestittelemällä. Selvitellään asiaasi yhdessä.

Asiakaspalvelun yhteystiedot