Katsaus energiavuoteen 2023

Vuoden 2023 alkaessa energiasektorin näkymät olivat vallitsevan kriisin vuoksi kaikkea muuta kuin energiset. Vastoin kaikkia odotuksia, vuodesta kehkeytyi varsin valoisa. Tästä saamme jokainen taputtaa itseämme olalle.

Vuosi 2022 oli historian kallein vuosi sähkön hintojen näkökulmasta, ja vielä vuoden 2023 tammikuussa hinnat paukkuivat korkeissa lukemissa. Energian loppuminen, korkeat sähkön hinnat ja pitkät sähkökatkot olivat ne uhkakuvat, joiden pelättiin vuoden mittaan käyvän toteen. Mutta huh heijaa, suuremmilta uhkakuvilta kuitenkin vältyttiin vuonna 2023!

Alkuvuoden täyskäännös tehtiin yhdessä

Sähkön markkinahinta lähti heti tammikuun jälkeen laskettelemaan liukasta alamäkeä, ja hintakehitys jatkui laskevana koko alkuvuoden. Yksi osatekijä tähän täyskäännökseen oli ajanjakson suotuisat sähköntuotanto-olosuhteet: leuto ja sateinen talvi täytti vesivoimavarastot, tuulisuus ruokki tuulivoimaa ja Olkiluoto 3 käynnistyi huhtikuussa.

Energiakriisi selätettiin lopulta yhteen hiileen puhaltamalla, kun Astetta alemmas -kampanja käynnistyi, ja kuluttajat ryhtyivät aktiivisesti muokkaamaan omia kulutustottumuksiaan. Kampanjan pääviesti oli "Säästä sähköä ja käytä sitä oikein”. Yhteisvastuullisuuden sanoma osui ja upposi suomalaisiin, kun jokainen ymmärsi omien valintojensa merkityksen tukalassa tilanteessa.

Yhteisvastuullisuuden sanoma osui ja upposi suomalaisiin, ja sai ihmiset kantamaan kortensa kekoon sähkönsäästötalkoissa.

– Sähkönkulutus laski kampanjan aikana noin 10 prosenttia, minkä vuoksi pystyimme takaamaan sähkön riittävyyden kriisitilanteessa. Tästä on kiittäminen jokaista talkoisiin osallistunutta, Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtava asiantuntija Riina Heinimäki kiittelee.

Alkuvuodesta puhuttivat myös sähköhyvitykset, sähkövähennys ja sähkötuki, joilla valtio tuki kotitalouksia energiakriisin aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa. Lisäksi sähkön arvonlisävero laskettiin kevättalvella tilapäisesti 24 prosentista 10 prosenttiin.

Huolettoman kesän jälkeen herätys todellisuuteen

Kesän korvalla sähkön hintakehitys tasaantui. Heinäkuun loppuun saakka vietettiin tasaisten hintojen ajanjaksoa selkeästi tammikuun hintatasoa maltillisemmissa lukemissa. Julkisissa keskusteluissa katseet kääntyivät pitkän tähtäimen suunnitelmiin, vihreisiin investointeihin ja puhtaaseen sähköntuotantoon.

Elokuussa sähkön hintakäyrään piirtyi piikki, sillä energiasektorilla sattui ja tapahtui: ydinvoimaloihin ja siirtoyhteyksiin kohdistui samanaikaisia, osittain pitkittyneitä huoltotoimia ja vikoja. Tuotannon sakkaaminen nosti hinnat hetkittäin korkeiksi, mikä sai sähkönkuluttajat jälleen kärppänä tarkistamaan sähkönhintoja ja sopeuttamaan kulutustaan sen mukaan.

Hintavaihtelut ovat tulleet jäädäkseen

Suomen monipuolinen ja vähäpäästöinen sähköntuotantorakenne ja riippumattomuus kaasusta mahdollistivat sen, että Suomella oli edellytykset selvitä energiakriisistä kuivin käpälin. Nyt ja tulevaisuudessa sähköntuotanto nojaa enenevissä määrin sääriippuvaisiin tuotantomuotoihin, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan, joten sähkön hintavaihtelusta on tullut jokapäiväinen juttu.

– Tämä on tuonut mukanaan uusia mahdollisuuksia hyötyä tilanteesta, esimerkiksi hintavaihtelua seuraamalla ja keskittämällä sen myötä omaa kulutusta edullisille tunneille. Tulevaisuudessa kehitetään varmasti lisää erilaisia automaatioratkaisuja, joissa laitteet osaavat poimia edulliset käyttötunnit puolestamme, arvelee Heinimäki.

Monipuolinen sähköntuotantorakenne ja riippumattomuus kaasusta auttoivat Suomea selviämään energiakriisin keskellä.

Vuoden viimeisten viikkojen, energiasektorin ensi vuoden tapahtumien ja sähkön hintakehityksen ennustamiseen tarvittaisiin Heinimäen mukaan kristallipallo.

– Sähkön hintaa on yhtä vaikea ennustaa kuin säätä. Paras arvaus voidaan tehdä niistä luvuista, joilla sähkömarkkinaosapuolet käyvät kauppaa. Vuoden 2024 tammi–maaliskuun johdannaishinnat ovat marraskuun lopulla arvonlisäveroineen vajaat 11 senttiä kilowattitunnilta. Huhti–kesäkuusta odotetaan jo huomattavasti edullisempaa, alle kuuden sentin hintatasoa. Ensi vuotta kohti mennään siis aika lailla rauhallisemmissa tunnelmissa kuin vuosi sitten lähdettiin tähän kuluvaan vuoteen.

Sähkön hintaa on yhtä vaikea ennustaa kuin säätä.