Sähkönsiirtoa ja sähköenergiaa – mistä sähkön hinta muodostuu?

Mietityttääkö, mikä rivi sähkölaskussa tarkoittaa mitäkin? Eipä huolta - Oomin asiantuntijat pureskelivat pulmat puolestasi!

Sähkön hinta muodostuu kolmesta eri osasta:

  • Sähköenergian hinnasta
  • Sähkönsiirron hinnasta
  • Veroista

Oomi on sähkönmyyjä, joka myy sähköenergiaa – eli kotona tai työpaikalla käytettävää sähköä. Sähkön myyjän voit valita itse tekemällä sähkösopimuksen – jos et ole vielä Oomin asiakas, tutustu ihmeessä helppoihin ja halpoihin vaihtoehtoihin

Sähkönsiirrosta puolestaan vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. Sähköverkkoyhtiö määräytyy sähkön käyttöpaikan – siis esimerkiksi kotisi sijainnin – mukaan. Sähkönsiirtohintaa ei voi kilpailuttaa eikä sähköverkkoyhtiötä vaihtaa. 

Suomalaisen kodin sähkökustannuksista yleensä hieman reilu puolet ovat sähkönsiirtokuluja veroineen ja loput kotona käytettyä sähköenergiaa.  

Paneudutaanpa vielä sähköenergiaan ja sähkönsiirtoon sekä niitä koskeviin veroihin hieman tarkemmin:

Sähköenergia
= mitä käyttämäsi sähkö maksaa

Sähköenergian myyntihinta koostuu energiahinnasta sekä perusmaksusta. Hinnoista sovitaan sähkösopimuksella sähkönmyyntiyhtiön – kuten Oomin –kanssa. Energia laskutetaan sähkön kulutuksen mukaan ja se hinnoitellaan sentteinä per kWh, eli kilowattitunti. Perusmaksu on puolestaan kiinteähintainen, euroa per kuukausi.

Sähkön myyjä hankkii myymänsä sähkön sähköntuottajilta tai tuottaa sitä itse omilla voimalaitoksillaan. Sähköenergian hinta sisältää sekä sähkön hankinnasta että sähkön myynnistä aiheutuvat kustannukset.

Sähkönmyynnin perusmaksu kattaa sähkönmyyjän kiinteitä kustannuksia, jotka eivät riipu käytetyn energian määrästä. Näitä kiinteitä kustannuksia aiheutuu muun muassa laskujen tekemisestä ja lähettämisestä, jotka ovat kaikille asiakkaille samansuuruiset.

Haluatko tietää lisää sähkön kilpailuttamisesta ja hintojen vertailusta?

Sähkönsiirto  
= mitä sähkön siirto maksaa

Jotta pistorasioista tulisi sähköä, sähkösopimuksen lisäksi tarvitaan sähkön siirtämistä käyttöpaikkan. Sähkönsiirrosta vastaa aina sähköverkkoyhtiö, joka omistaa kyseisen alueen jakeluverkon. Paikallinen verkkoyhtiösi laskuttaa sähkönsiirrosta omalla laskullaan ja oman hinnastonsa mukaan. 

Sähkönsiirtomaksulla katetaan sähköverkkoon ja sähkön siirtoon liittyvät kustannukset ja palvelut, kuten esimerkiksi sähköverkon rakentaminen ja ylläpito sekä sähkön kulutuksen mittaus. Sähkönsiirron hinta koostuu kulutusmaksusta (senttiä per kWh), perusmaksusta (euroa per kk), sähköverosta ja arvonlisäverosta.

Sähkön verot


Sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta maksetaan lisäksi veroja sähkön kulutuksen mukaan. 

Sähköstä maksetaan sähköveroa. Paikallinen sähköverkkoyhtiösi laskuttaa sähköveron sähkönsiirtohinnan yhteydessä. Sähkövero muodostuu sähkön valmisteverosta sekä valtion huoltovarmuusmaksusta. 

Arvonlisäveroa (24 %) peritään sähköenergiasta eli käyttämästäsi sähköstä, sähkön siirrosta, sähköverosta ja valtion huoltovarmuusmaksusta. 

Usein kysyttyä sähkön siirrosta ja sähkön hinnasta