Sähköauton lataus
Lataushybridien ja täyssähköautojen määrä kasvaa kovaa vauhtia niin kotimaassa kuin maailmalla. Sähköautoilun etuina ovat esimerkiksi ajonaikainen päästöttömyys, energiatehokkuus, hiljainen toiminta ja mahdollisuus käyttää uusiutuvaa energiaa.
Harkitsetko latauspistettä yrityksellesi tai taloyhtiöösi? Tarjoamme sähköautojen latausratkaisut avaimet käteen -periaatteella asennuksesta käyttöönotto-opastukseen.
Jälleenmyymme Virran latauslaitteita ja -palveluja, ja palvelemme ympäri Suomen.
Tutustu palveluihimme!
Sähköauton lataus yrityksille
Oomilta saat yrityksellesi sähköauton latauspisteet asennettuna kaikkialla Suomessa. Tarjontamme kattaa niin latausinfran suunnittelun ja rakentamisen kuin latauslaitteet ja -palvelut.
Lue lisääSähköauton lataus taloyhtiöille
Oomi Lataus -palvelu taloyhtiöille kattaa kaiken tarjouksesta asennukseen, käyttöönotto-opastusta unohtamatta.
Lue lisääSähköauton lataus referenssejä
Meille on tärkeää tarjota asiakkaallemme aina hänen tarpeitaan vastaavia latausratkaisuja. Tutustu asiakastarinoihimme!
Lue lisääPyydä tarjous tai kysy lisää latausratkaisuista
Latauspalvelut yrityksille ja taloyhtiöille
Usein kysyttyä sähköautojen latausratkaisuihin liittyen
Miten lataan sähköauton?
Sähköauton lataaminen on helppoa - liitä vain kaapeli autoon ja latauspisteeseen, niin auto alkaa latautua. Tunnistautumisen vaativissa latureissa käytä lisäksi RFID-tunnistetta tai mobiilisovellusta latauksen käynnistämiseksi. Paremmin varustetuissa latureissa on tarjolla myös hienompia ominaisuuksia, kuten latauksen etäkäynnistys ja lataustehon rajoitus.
Kuinka kauan sähköauton lataus kestää?
Sähköauton latausaikaan vaikuttaa auton akun koko, varastaso sekä latausteho. Tyypillisellä 3,7-11 kW latausteholla lataushybridit latautuvat 1-4 tunnissa ja täyssähköautot 1-7 tunnissa.
Kuinka paljon sähköautolla ajo maksaa?
Sähköautot kuluttavat sähköä suuruusluokkana noin 20 kWh / 100 km. Jos oletetaan kotona ladattavan sähkön hinnaksi 0,12 eur / kWh, saadaan sähköajon hinnaksi noin 2-3 euroa / 100 km. Julkisilla latauspisteillä sähkö on tyypillisesti arvokkaampaa noin 0,15-0,45 eur / kWh, jolloin sähköajon hinnaksi tulee noin 3-9 euroa / 100 km.
Kuinka paljon sähköauton latauspiste maksaa?
Sähköautojen lataukseen tarkoitetut Type2-latauspisteet maksavat noin 1400-2000 euroa asennettuna laitteesta ja asennuskohteesta riippuen.
Minkä tehoinen latauspiste on riittävä?
Sopivaa lataustehoa kannattaa miettiä kohteessa vietettävän ajan kautta. Esimerkiksi kotona ja työpaikalla ollaan usein pitkään paikallaan, jolloin 3,7-11 kW laturi on hyvin riittävä. Vapaa-ajankohteissa sekä vieraskäytössä 11-22 kW on sopiva teho, jotta muutaman tunnin vierailun aikana saadaan kohtuullinen määrä sähköä ladattua. Huolto-asemilla ja kaupoissa paras vaihtoehto on monesti pikalaturi 50-150 kW, jolloin jo alle tunnin vierailulla saa latauksesta aidosti hyötyä. On hyvä myös muistaa, että latausnopeus riippuu myös autosta, joten laturi yksistään ei takaa edellä mainittua lataustehoa.
Kuka päättää lataussähkön hinnan?
Lataussähkön hinta voi muodostua eri tavoin latauspisteen omistajasta ja operaattorista riippuen. Oomin jälleenmyymissä Virta-latausverkkoon kuuluvissa latauspisteissä lataussähkön hinnan päättää latauspisteen omistaja kuten esimerkiksi hotelli, yritys tai taloyhtiö.
Miten lataus maksetaan julkisilla latauspisteillä?
Latauslaitteelle tunnistaudutaan RDIF-tunnisteella (avaimenperä) tai mobiilisovelluksella, joka on liitetty henkilökohtaiseen lataustiliin. Monissa latauspisteissä myös kertamaksu luottokortilla nettisivun kautta on mahdollista.
Mitä tulee ottaa huomioon sähköauton latauspisteen asennuksessa?
Kannattaa miettiä, mikä on sopiva latausteho kohteeseen ja järjestää sitä vastaava sähkönsyöttö. Kuormanhallintajärjestelmä on useimmissa kohteissa eduksi. Latauslaitteiden seinäasennus on kustannustehokkain vaihtoehto, jos se vain on mahdollista. Lisäksi kannattaa miettiä jo mahdolliset tulevat tarpeet ja tehdä esimerkiksi varaukset tuleville latauspisteille yhdellä kertaa valmiiksi.
Voiko pistorasiasta ladata sähköautoa turvallisesti?
Sekä SESKO että Tukes suosittavat, että sähköauton säännöllinen lataus tapahtuisi varsinaisella sähköauton lataamiseen suunnitellulla latauslaitteella. Sähköauton lataaminen pistorasiasta on tarkoitettu vain tilapäiskäyttöön ja tällöinkin tulee varmistua sähköasennusten ja komponenttien toimivuudesta.
Mikä on normaalilatauspiste ja pikalatauspiste?
Normaalilatauspisteellä tarkoitetaan sähköautojen peruslataukseen käytettävää laitetta esimerkiksi kotona tai työpaikalla. Nämä lataavat autoa vaihtosähköllä (AC) ja niiden tyypillinen teho on 3,7-22 kW. Pikalatauspisteellä tarkoitetaan sähköautojen pikalataukseen käytettävää laitetta esimerkiksi liikennemyymälässä tai kauppakeskuksessa. Nämä lataavat autoa tasasähköllä (DC) ja niiden tyypillinen teho on 50-350 kW.
Mikä on Oomi Lataus?
Oomi Lataus on Oomin oma brändi sähköautojen latausratkaisuille. Oomi Lataus -brändiin kuuluvat paitsi tarjoamamme latausjärjestelmät, myös ennen kaikkea asiakaslupaustamme: ”Huolehdimme kaikki projektit maaliin asti – ja vielä sen jälkeenkin”.
Mitä Oomi tarjoaa sähköauton lataukseen liittyen?
Oomi tarjoaa avaimet käteen -toimituksen niin suunnittelun, latausvalmiuksien rakentamisen, latauslaitteiden, latauspalvelujen kuin ylläpidonkin osalta. Palvelemme yrityksiä, taloyhtiöitä ja yksityisasiakkaita.
Voiko Oomilta ostaa latauspisteen, vaikka ei ole Oomin asiakas?
Tottakai! 😊
Mikä on Virta?
Virta on suomalainen latausoperaattori, joka kehittää latausalustaa ja -järjestelmää ja tarjoaa sitä jälleenmyytäväksi yhteistyökumppaneille ympäri maailmaa. Virran omistajina on Oomin osakkuusyhtiöitä sekä muita energiayhtiöitä. Oomi myy Suomessa Virran-latausalustaan perustuvia ratkaisuja, jotka on brändätty Oomi Lataus -tuotenimen alle.
Uusi sähköautojen latauslaki
Lue tästä artikkelista, miten uusi laki tulee vaikuttamaan sinun yritykseesi tai taloyhtiöösi.
Lue lisääSähköauton latausjärjestelmän hankinta - vinkkejä taloyhtiöille
Miten varmistaa toimiva ja turvallinen lataus taloyhtiöille? Lue tästä asiantuntijamme vinkit taloyhtiön latausratkaisujen hankintaan.
Lue lisää