Aurinkopaneeleista selkeää hyötyä torniolaisperheelle 

Nelihenkinen Pyynyn perhe asennutti Oomin aurinkopaneelit omakotitalonsa ja autotallinsa katoille. Hankintaansa tyytyväinen perhe on aurinkoenergiaa ammentamalla säästänyt vuodessa yli 1000 euroa.  

Torniolaisperheen 138 neliön omakotitalossa on suora sähkölämmitys, jonka lisäksi perheellä kuluu runsaasti sähköä peruselämiseen ja 50 neliön autotallin lämmittämiseen. Kipinän aurinkopaneelien hankintaan sytytti kesällä 2022 koettu sähkönhintojen yllättävä nousu. Kustannussäästöjä oli luontevaa hakea uusiutuvasta energiasta, koska ympäristöarvot ja vastuullisuus ovat paljon kierrättävälle perheelle tärkeitä.  

– Kun lopulta teimme tarkkojen laskelmien jälkeen päätöksen aurinkopaneelien hankinnasta, itse ostoprosessi sujui sen jälkeen todella helposti. Sovimme toimituksen avaimet käteen -periaatteella, ja Oomin asennuskumppani asensi paneelit vajaassa työpäivässä, Jaakko Pyyny kehuu.  

Aurinkosähköjärjestelmä mitoitettiin tulevaisuuden hankintoihin varautuen  

Aurinkoenergiaan siirryttäessä on hyvä pitää tuumaustauko ja ennakoida tulevien vuosien sähkönkulutusta. Pyynyt mitoittivatkin aurinkosähköjärjestelmänsä tarkoituksella ylisuureksi, koska he olivat jo paneelien hankintavaiheessa päättäneet siirtyä polttomoottoriautosta sähköautoon viimeistään vuoden 2025 aikana. Mielessä siinsi myös toisen haaveen toteuttaminen: lapsille uima-altaan ostaminen lähivuosina.   

 – Hankimme 22 kappaletta 6,86:n kilowattipiikin aurinkopaneelia. Paneeleista 12 asennettiin talon katolle eteläkaakko-suuntaisesti, ja 10 autotallin katolle länsilounaan suuntaan. Ostohetken sähkönkulutukseen nähden meille olisi riittänyt pienempikin järjestelmä, mutta varauduimme ennalta tulevaan, Pyyny sanoo.  

Pyynyt mitoittivat aurinkosähköjärjestelmänsä tarkoituksella ylisuureksi, koska he olivat jo paneelien hankintavaiheessa päättäneet siirtyä polttomoottoriautosta sähköautoon viimeistään vuoden 2025 aikana. 

Säästöä syntyy jatkossa enemmän  

Aurinkopaneelit asennuksineen maksoivat kokonaisuudessaan noin 10 000 euroa. Summasta jäi kotitalousvähennyksen jälkeen Pyynyjen kontolle noin 8 250 euroa.  

– Olen laskeskellut, että aurinkosähköjärjestelmän vuotuinen rahallinen hyöty on 1 052 euroa. Olisi vielä parempi, jos ylijäämäsähkö menisi omaan käyttöön. Tilanne tulee muuttumaan, kun saamme sähköauton, Pyyny toteaa.  

Pyynyjen paneelit tuottivat vuonna 2023 yhteensä 5 262 kWh. Omaan käyttöön saatiin 62 prosenttia tuotosta.  

–  Meidän perheemme saa paneeleista sähköä aamuvarhaisesta iltamyöhään. On aikoja, jolloin emme osta sähköä päiväsaikaan ollenkaan, ainoastaan yöllä. Aurinkoisimpina kuukausina kesä-heinä-elokuussa ei tule sähkölaskua lainkaan, Pyyny myhäilee.  

Pohjois-Suomessa asuville Pyynyille tuli syyskuussakin vain minimaalinen, noin 30 euron suuruinen sähkölasku. Eteläisemmässä Suomessa saataisiin vastaavan kokoisella aurinkosähköjärjestelmällä viisi–kymmenen prosenttia parempi tuotto.  

Hankintaansa tyytyväinen perhe on aurinkoenergiaa ammentamalla säästänyt vuodessa yli 1 000 euroa.  

Aurinkopaneelien käyttö on huoletonta  

Aurinkopaneelit ovat täysin huoltovapaita, joten siinäkin mielessä aurinkoenergia on ollut oivallinen ratkaisu ruuhkavuosiaan elävälle perheelle, jolla riittää talon ylläpidossa muutenkin askareita.  

– Kun asentajat tulivat paikalle, he kytkivät samalla ajastimen lämminvesivaraajalle. Minun ei tarvitse kuin huhtikuussa aktivoida kellokytkin päälle ja syyskuussa muistaa sammuttaa ne. Se on yhtä helppoa, kuin sytyttäisi ja sammuttaisi valot, Pyyny vakuuttaa.  

Paneeleja ei myöskään tarvitse puhdistaa talvella lumesta, sillä jo helmikuussa aurinko lämmittää sen verran, että lumi valuu paneeleiden päältä pois ja tuotanto alkaa. Paneelit ovat myös niin kestäviä, ettei lumikuorman kanssa ole huolta. 

Kiinnostuitko aurinkopaneelien hankinnasta? Me Oomilla autamme sinua päivittämään sähköntuotantosi tähän päivään. Oma aurinkosähköjärjestelmä on vastuullinen, kustannustehokas ja huoltovapaa ratkaisu, joka maksaa itsensä taatusti takaisin. Tutustu aiheeseen verkkosivuillamme ja ota meihin yhteyttä! 

Aurinkopaneelit kotiin

aurinko@oomi.fi

Ovatko aurinkopaneelit kotisi hankintalistalla, mutta et ole ihan varma, mistä lähteä liikkeelle? Me autamme – muista, että hölmöjä kysymyksiä ei ole! Klikkaa siis yhteydenottopyyntö meille päin, niin olemme sinuun yhteydessä.

Henkilön kuva