Aurinkopaneelien tuotto, teho ja kannattavuus

Päivien pidentyessä auringonvalo havahduttaa miettimään aurinkopaneelien hankkimista. Naapurustossakin paneeleja saattaa näkyä vuosi vuodelta yhä useammalla katolla.

Mutta miten on, ovatko aurinkopaneelien kannattavuus, tuotto ja teho näinä aikoina kohdillaan, jotta investointi kannattaa? 

Oomi toimittaa aurinkopaneelipaketteja ympäri Suomea. Asiakaskuntamme pitää sisällään erilaisia koteja, perheitä ja tarpeita. Aurinkosähkön hyödyntäjiä yhdistää se, että heidän investointinsa aurinkopaneeleihin on paitsi kannattava, myös riskitön. Auringon säteilyn määrä on nimittäin tilastojen mukaan vuositasolla suunnilleen sama, se vain ajoittuu vuodesta riippuen hieman eri kuukausille. 

– Yleisesti suosittelemme, että aurinkosähköjärjestelmä kattaa noin 25 prosenttia kodin koko sähkönkulutuksesta, Oomin liiketoimintapäällikkö Tarja Hellstén kertoo. 

Aurinkoenergian käytöllä on taloudellisten hyötyjen lisäksi positiivisia ympäristövaikutuksia. Aurinkoenergia on puhdasta energiaa, joka ei saastuta ympäristöä tuotannollaan. 

Aurinkosähkön hyödyntäjiä yhdistää se, että heidän investointinsa aurinkopaneeleihin on paitsi kannattava, myös riskitön. 

Aurinkopaneelien teho kuvaa sähköntuotannon määrää 

Aurinkopaneelien teho kertoo, kuinka paljon aurinkoenergiaa paneelit voivat muuntaa sähköksi. Mitä tehokkaampia paneelit ovat, sitä enemmän voit tuottaa sähköä omalla aurinkosähköjärjestelmälläsi. Aurinkosähköjärjestelmän koko suunnitellaan kodin sähkönkulutuksen mukaan niin, että aurinkosähkön hyöty on maksimaalinen. Oomin asiantuntijat auttavat oikean paneelipaketin valinnassa, jotta aurinkopaneelien mitoitus on optimaalinen juuri sinun kotiisi. 

Laadukas aurinkosähköjärjestelmä kestää Suomen sääolosuhteet koko niiden elinkaaren ajan, nelisenkymmentä vuotta. Useimmiten aurinkopaneelien tehotakuu on 30 vuotta. Huikeaa, vai mitä? 

Laadukas aurinkosähköjärjestelmä kestää Suomen sääolosuhteet koko niiden elinkaaren ajan, nelisenkymmentä vuotta.

Aurinkopaneelien tuotto pienentää sähkölaskujasi 

Aurinkopaneelien tuotto on suurimmillaan, kun paneelit voidaan suunnata etelään päin. Tuotto on hyvä myös itä-länsisuuntaan asennetuilla paneeleilla. Jos siis talosi lappeet ovat etelään, itään tai länteen päin, eivätkä muut rakennukset tai puut varjosta kattoasi, aurinkopaneelit ovat oivallinen valinta kotiisi.  

Varsinkin kesäaikaan paneelit tuottavat sähköä yli oman talouden tarpeen. Sähköyhtiön kanssa tehtävän pientuotantosopimuksen myötä tästä ylijäämäsähköstä saa rahallisen hyvityksen sähkölaskulle. 

Selvää säästöä kertyy myös siirtohintojen ja sähköveron pudotessa pois sähkölaskulta aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön osalta. 

Aurinkopaneelien tuotto on suurimmillaan, kun paneelit voidaan suunnata etelään päin. Tuotto on hyvä myös itä-länsisuuntaan asennetuilla paneeleilla. 

Aurinkopaneelien kannattavuus syntyy paneelien tehosta, tuotosta ja laadusta 

Aurinkopaneelien kannattavuuteen vaikuttavat erityisesti aurinkosähköjärjestelmän mitoitus, asennuspaikka, aurinkopaneelien laatu, sähkön hinta ja auringon säteilymäärä. 

Kohteen maantieteellinen sijainti vaikuttaa aurinkopaneelien tuottoon jonkin verran, mutta Suomessa yleisesti kokonaissäteilyn määrä on samaa tasoa kuin Pohjois-Saksassa.  

– Aurinkopaneeleilla saa keskimäärin10 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle. Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika on kohteesta riippuen noin 8–10 vuotta, jonka jälkeen paneelit tuottavat ilmaista energiaa. Mitä otollisemmat olosuhteet, sitä nopeammin paneelit maksavat itsensä takaisin. Investointi on siis varsin kannattava, Hellstén kiteyttää.  

Aurinkopaneeleilla saat varmaa tuottoa sijoittamallesi rahalle

Esimerkkilaskelma Etelä-Suomessa sijaitsevan, etelään päin suunnatun 5,6 kilowattipiikin (kWp) aurinkosähköjärjestelmän kannattavuudesta, kun talouden sähkönkulutus on vuodessa 20 000 kilowattituntia (kWh), sähkön hinta on keskimäärin 15 c/kWh ja aurinkosähköjärjestelmän elinkaari on 30 vuotta. 

  • Aurinkopaneelien hinta (03/2024): 7 500 euroa 
  • Hinta kotitalousvähennyksen jälkeen: 6 500 euroa 
  • Aurinkosähköjärjestelmän sähköntuotanto vuodessa: 5 000 kWh 
  • Aurinkopaneelien tuottaman energian osuus talouden koko tarpeesta: 25 % 
  • Sijoitetun pääoman tuotto: 11 % 
  • Säästö vuodessa: 750 € 

Oletko kiinnostunut hankkimaan aurinkopaneelit kotiisi? Ota meihin yhteyttä! Juttelemme mielellämme asiasta lisää sinun kanssasi. 

Aurinkopaneelit kotiin

aurinko@oomi.fi

Ovatko aurinkopaneelit kotisi hankintalistalla, mutta et ole ihan varma, mistä lähteä liikkeelle? Me autamme – muista, että hölmöjä kysymyksiä ei ole! Klikkaa siis yhteydenottopyyntö meille päin, niin olemme sinuun yhteydessä.

Henkilön kuva