Edullista ja ekologista lämpöä

Lämpöpumppujen suosio sen kuin kasvaa, eikä ihme. Naps vain, ja kodin lämpötila asettuu mukaviin asteisiin, oli ulkona hellettä tai hallaa. Helppokäyttöisyyttä lisää pumppujen etäohjattavuus.

Yhä useammassa suomalaisessa kodissa hurisee lämpöpumppu. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn mukaan lämpöpumppuja myytiin vuonna 2022 huikea määrä, yli 196 000 kappaletta. Luku pitää sisällään ilma-, ilmavesi- ja maalämpöpumput. Kokonaismyynnin kasvu vuoden takaiseen oli 52 prosenttia. Pelkästään ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi 57 prosenttia, kun koko vuonna 2022 myytiin yli 160 000 ilmalämpöpumppua.  

– Suomi on maailman ykkösmaa lämpöpumppujen myynnissä, sillä täällä myytiin viime vuonna eniten pumppuja tuhatta taloa kohden. Lämpöpumppuja hankitaan paitsi omakotitaloihin, myös jatkuvasti enemmän kerrostaloasuntoihin ja kesämökeille. Kysyntä on niin voimakasta, että oman lämpöpumpun saamista joutuu usein hetkisen odottamaan, kertoo SULPUn toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Lämpöpumppu on kannattava hankinta paitsi sen tuoman energiakulutuksen säästön vuoksi, myös asunnon arvon nostajana. Moni arvostaa lisäksi riippumattomuutta fossiilisista energianlähteistä.

Ympäristöä ajatellen

Lämpöpumppujen toimintaperiaate on simppeli: niiden avulla maahan, kallioon, veteen tai ilmaan auringosta varastoitunutta lämpöenergiaa siirretään rakennusten ja niiden käyttöveden lämmittämiseen. Lämpö voidaan ottaa myös talon ilmanvaihdon poistoilmasta tai jätevedestä. Lämpöpumpuilla pystytään korvaamaan perinteisestä kotitalouden lämmöntuotannosta jopa 2/3 uusiutuvalla tai hukkaenergialla.

– Lämmitysmuodon valinnalla voi tehdä ison ympäristöteon. Lämpöpumppujen suosio tulee vain kasvamaan, sillä EU:n tavoitteena on kolminkertaistaa lämpöpumppujen määrä tämän vuosikymmenen aikana, taustoittaa Hirvonen.

Lämmitysmuodon valinnalla voi tehdä ison ympäristöteon.

Lämmittää talvella, viilentää kesällä

Lämpöpumput sopivat lähes taloon kuin taloon. Joissakin kerrostaloissa esteeksi saattaa muodostua ilmalämpöpumpun ulkoyksiköiden sijoittelu, tai tietyissä omakotitaloissa kielto asentaa maalämpöpumppua pohjavesialueille. Usein kuitenkin jokin toinen lämpöpumppumalli sopii tilalle.

– Ilmalämpöpumppujen suoritusarvot ovat parantuneet huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ennen niitä ei suositeltu käytettävän alle –15 asteen lämpötiloissa, nykyään pumppu voi olla päällä läpi talven, –30 asteessakin. Kovimmilla pakkasilla pumppu ei riitä yksin lämmittämään taloa, mutta se on oiva tuki toiselle lämmitysmuodolle, sanoo Hirvonen.

Suomessa on paljon ylilämpöisiä asuntoja, joissa kesäkuukausina lämpötila kohoaa niin, että asuminen muuttuu todella tukalaksi, jopa mahdottomaksi. Lämpöpumpun myötä asuinviihtyvyys kasvaa huomattavasti.

Käyttömukavuutta lisää etäohjaus. Kaikkia lämpöpumppuja voi ohjata etänä, mobiilisovelluksen avulla. Sovellus toimii kaukosäätimen tavoin, ja on varsinkin kotoa käsin kesämökin lämpötilaa säädettäessä verraton apu.

Lämpöpumpun termostaatti pitää huolen optimaalisesta lämpötilasta.

Ilo irti ilmalämpöpumpusta

  • Pidä lämpöpumppu päällä: Lämpöpumpun termostaatti pitää huolen optimaalisesta lämpötilasta. Pumppua ei tarvitse ottaa välillä pois päältä, vaan termostaatin voi huoletta antaa hoitaa tehtäväänsä itsenäisesti. Lämmityskaudella kaukosäätimestä valitaan lämmitysasento, kesällä jäähdytys. Automaattiasetusta kannattaa välttää.
  • Nauti jäähdytyksestä: Ilmalämpöpumppuihin liittyvä sitkeä myytti väittää, että lämmityskauden säästöt nollaantuvat, jos kesäajalla antaa pumpun jäähdyttää kotia. Tämä ei pidä paikkaansa. Jäähdytys kuluttaa vain vähän sähköä, vuositasolla enintään muutaman kymmenen euroa. Jäähdytysominaisuutta kannattaa ilman muuta käyttää.
  • Huolehdi puhdistuksesta: Kerran kuukaudessa on hyvä muistaa imuroida sisäyksikön suodattimet. Ulkoyksikköä kannattaa puhdistaa syksyllä lehdistä ja talvella enimmistä lumista. Alan ammattilaisen kanssa voi myös tehdä huoltosopimuksen, jolloin pumpun kunto käydään tarkistamassa muutaman vuoden välein.

Uutta Oomilta: ilmalämpöpumppu asennettuna kotiisi

Tiesitkö, että voit hankkia laadukkaan Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumpun meidän kauttamme? Oomilta tilattujen ilmalämpöpumppujen hintaan sisältyy aina asennustyö ja asiantunteva käyttöönoton opastus.

Tällä hetkellä toimitamme ilmalämpöpumppuja pääkaupunkiseudulle sekä Lahden, Oulun ja Porin alueille. Saatavuutta tullaan kuitenkin laajentamaan, joten voit jättää yhteystietosi, vaikka asuisit näiden alueiden ulkopuolella. Olemme sinuun yhteydessä, kun saatavuus laajenee alueellesi.