Paikka kotipesän välittömässä läheisyydessä

Kuvat Topi-Aleksi Lohiranta

Oomi on Pesäpalloliiton ja Superpesiksen uusi yhteistyökumppani. Miksi? Pelin hienoutta valottaa Porin Pesäkarhuissa pelaava Emilia Itävalo, 27, jolle pesäpallo on elämäntapa. Menestyksekäs peliura Superpesiksessä on poikinut kolme pronssia ja kaksi hopeaa. Tulevaan kauteen lähdetään tietenkin kullan kiilto silmissä!

Itävalon kipinä pelaamiseen syttyi jo pienenä tyttönä, kun hän seurasi kentän laidalla isoveljensä pelejä. Treenaaminen ja urheilu joukkueen kanssa on siitä asti priorisoitu elämässä kärkisijoille.  

– Muistan katsoneeni veljeni pelejä innostuneena. Aloimme isän kanssa pallotella kotipihassa, ja 6-vuotiaana pelasin jo itsekin Kankaanpään Mailan joukkueessa veljeni jalanjäljissä, Itävalo summaa uransa alkutaivalta.

Viime vuodet Itävalo on pelannut Suomen Pesäpalloliiton ylläpitämällä korkeimmalla sarjatasolla, Superpesiksessä. Ensimmäisen kauden hän pelasi Raumalla ja toisen kasvattiseurassaan kotikonnuillaan Kankaanpäässä. Vuodesta 2016 Itävalo on rikastuttanut energisellä pelaamisellaan Porin Pesäkarhujen joukkuetta.

– Pelaan pelinumerolla kaksi. Roolini joukkueessa ovat vaihtaja ja etenijä. Paikkani on etukentällä, kotipesän välittömässä läheisyydessä. Pelipaikassani korostuvat nopeat refleksit ja pelinlukutaito, Itävalo kertoo.

Porukassa on voimaa

Lajin ydin ovat taktiset peliliikkeet, jotka koukuttavat niin pelaajan kuin yleisön ja herättävät monenlaisia tunteita. Pelaajalle lajin parasta antia ovat kuitenkin yhteiset onnistumiset ja joukkuehenki. Joukkuearki tuo loputtomasti iloa ja positiivista energiaa elämään. Huonoina hetkinä joukkueen tuki ja tsempit ovat korvaamaton voimanlähde.

Lajin ydin ovat taktiset peliliikkeet, jotka koukuttavat niin pelaajan kuin yleisön ja herättävät monenlaisia tunteita.

– Joukkueesta on vuosien varrella muodostunut toinen perhe, jonka kanssa koetaan ja jaetaan paljon asioita myös pelien ulkopuolella. Yhteisten muistojen ja tarinoiden kokoelma on mittaamattoman arvokas. Ne eivät haalistu koskaan vaan tuovat hymyn huulille vielä vuosien päästäkin, Itävalo kuvailee.

Matkalla mestaruuteen

Pelaajan kesäajan kalenterinäkymä voi äkkiseltään näyttää uuvuttavalta. Treenejä on usein kahdesti päivässä, ja lukuisat pelireissut rytmittävät viikkoja. Itävalo kuitenkin vakuuttaa pelienergian ja innon pysyvän helposti yllä.

– Riittävän unen ja ravinnon saannista on pidettävä huolta. Vapaapäivinä lepään ja keskityn johonkin ihan muuhun tekemiseen.

Joukkueella on aina yhteinen tavoite ja päämäärä, mutta jokaisen pelaajan on myös yksilönä tehtävä parhaansa ja hoidettava oma osansa joukkueen eteen. Se motivoi treenaamaan. Yksi parhaita keinoja pesäpallossa kehittymiseen on seurata pelejä aktiivisesti ja tarkalla silmällä.

– Juniorit voivat saada oman sekä ylemmän sarjatason peleistä valtavasti käytännön mallia toimivista peliliikkeistä. Mekin katsomme joukkueen kanssa oman sarjan pelien lisäksi esimerkiksi miesten Superpesis-sarjan pelejä. Harraste- tai juniorijoukkueiden kannattaa ehdottomasti pyytää vaikka ylemmän sarjatason pelaajia mukaan treeneihin mentoroimaan, vinkkaa Itävalo.

Täysillä kohti tulevaa

Ouluun miesystävänsä kanssa elämää rakentava Itävalo opiskelee luokanopettajaksi liikunta sivuaineenaan. Tuoreen kasvatustieteen kandidaatin tutkielma käsitteli joukkueurheilun positiivisia vaikutuksia lasten sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tulevaisuuden haaveiden joukossa siintävät työ liikuntakasvatuksen parissa ja oman perheen perustaminen.

– Myönnettävä on, että pelaajaurani on jossain kohtaa tehtävä tilaa uusille unelmille. Aion kuitenkin nauttia viimeisistä vuosistani lajin parissa ihan täysillä ja nautin huippu-urheilijan arjesta! Meillä on Pesäkarhuissa uudistunut joukkue, jonka kanssa tehdään matkaa kohti huippua – meillä on mahdollisuudet mihin vaan.

Oomi on Pesäpalloliiton ja Superpesiksen uusi yhteistyökumppani. Oomin ja Superpesiksen yhteistyön taustalla on yhteinen halu tehdä hyvää koko Suomen kansalle ja luoda mahdollisuuksia parempaan ja energisempään arkeen. Oomi palkitsee pesäpallokauden päätteeksi arjen sankarin, joka on ansioitunut pyyteettömän työn tekijänä kansallispelimme parhaaksi.