Oomin arjen ruokareseptit

Me Oomilla haluamme sähkön lisäksi olla mukana ja hyödyksi muuallakin arjessa. Ja mikä onkaan tärkeämpää kuin ruoka – sillä kun on valtava rooli siinä, miten arkemme ja päivämme sujuvat. Oomilla me haluamme tehdä kokkaamisesta helppoa ja annostella arkeen hyvää energiaa herkullisen ja maittavan ruoan avulla. Lähi- ja sesonkiruokaa suosimalla voimme vähentää päästöjä ja luoda vaihtuvan ja maistuvan ruokamenun. Toimitaan siis yhdessä luonnon kanssa parempaa arkea kohti keittiöstä käsin. Maukkaita ja herkullisia arjen ruokahetkiä!

Mustikka-rahkaletut

4 annosta/ 45 minuuttia / Helppo
Gluteeniton/ maidoton / munaton/ vegaaninen

Mustikka-rahkaletut ovat oikeita energiapannareita. Herkuttele niillä aamupalalla, välipalalla tai kokoa pannaripino, kun makeannälkä yllättää. Kardemumma sopii näihin lettuihin yhtä hyvin, kuin johto pisrorasiaan! 😉

400 g vegaanista soijarahkaa
1 kypsä banaani
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
3 rkl kookos- tai ruokosokeria
1 tl leivinjauhetta
2 rkl maissitärkkelystä
½ tl kardemummaa
½ tl vaniljajauhetta
2 dl mustikoita

Paistamiseen
öljyä

  1. Muussaa banaani kulhossa. Sekoita joukkoon soijarahka.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää banaani-rahkaseoksen joukkoon. Sekoita. Kääntele lopuksi joukkoon mustikat. Anna taikinan turvota n 30 minuuttia.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista taikinasta pieniä lettuja keskilämmöllä muutama minuutti molemmin puolin. Käännä letut vasta, kun pinta on jähmettynyt.
  4. Tarjoa mustikka-rahkaletut aamupalaksi tai välipalalla esimerkiksi vaahterasiirapin kera.

Palsternakkaranskalaiset ja valkopapuhummus

2 annosta pääruokana tai 4 lisukkeena / 45 minuuttia / Helppo
Maidoton/ munaton/ vegaaninen/ gluteeniton

Palsternakkaranskalaiset ja valkopapuhummus on terveellinen ja herkullinen vaihtoehto perinteisestä perunasta valmistettaville ranskalaisille. Palsternakkaranskalaiset ja dippi maistuvat niin naposteluruokana sellaisenaan tai vaikkapa valitsemasi ruuan lisukkeena. Lue alta herkkuohje ja vinkit, joilla loihdit palsternakkaranskalaisista superrapeita ja herkullisia. Tämä yhdistelmä hurmaa varmasti!

Palsternakkaranskalaiset
1 kg palsternakkaa
3 rkl oliiviöljyä
¾ tl suolaa

Valkopapuhummus
1 tlk (230 g) kypsiä valkopapuja
1 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
¼ - ½ tl suolaa
n. ½ dl oliiviöljyä

  1. Kuori palsternakat ja leikkaa ne suurin piirtein sormen paksuisiksi pitkiksi tikuiksi.
  2. Laita palsternakkatikut jääkylmään veteen ja anna niiden olla siellä noin 15 minuuttia. Tämä tapa poistaa tärkkelystä ja tekee ranskalaisten koostumuksesta rapean. Valuta vesi ja kuivaa tikut huolellisesti puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Pirskota palsternakkojen päälle oliiviöljyä sekä suolaa. Levitä tikut väljästi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille niin, että jokainen tikku on kosketuksissa pellin, mutta ei toistensa kanssa. Liian tiiviisti asetellut palsternakkaranskalaiset eivät rapeudu, vaan pehmenevät nuhjuisiksi. Käytä tarvittaessa kahta uunipeltiä.
  4. Paahda palsternakkaranskalaiset 200 asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla noin 20 minuuttia. Jos uunissasi ei ole kiertoilmatoimintoa, nosta lämpö 225 asteeseen. Sekoita ja kääntele ranskalaisia pari kertaa paahtamisen aikana.
  5. Valmista valkopapuhummus ranskalaisten paahtuessa. Huuhtele ja valuta pavut siivilässä. Mittaa kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja surauta tahnaksi. Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi. Tarkista maku. Tarjoa valkopapuhummus palsternakkaranskalaisten kera.

Vihreä ohrasalaatti

4 annosta/30 minuuttia /Helppo
Vegaaninen/ maidoton / munaton

Vihreä ohrasalaatti on ruokaisa ja raikas arkeen sopiva ruoka. Kotimainen ohra on kuitupitoinen ja ekologinen vaihtoehto esimerkiksi riisille ja sopii käytettäväksi salaattien lisäksi myös maukkaana lisukkeena. Tofun sijaan voit rikastaa salaatin myös kaurapalalla. Itse tehty pestokastike viimeistelee maut ja sitoo ainekset yhteen herkulliseksi salaatiksi.

Vihreä ohrasalaatti
1 ½ dl ohraa (esim. ohrahelmiä tai ruokaohraa)
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
¼ tl suolaa
1 pkt (300 g) tofua (esim. hamppu) tai 2 pkt kaurapalaa
2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 parsakaali
200 g herneitä

Pestokastike
1 dl pinjansiemeniä
1 ruukku tuoretta basilikaa
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
n. ½-1 dl oliiviöljyä

  1. Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Siirrä syrjään jäähtymään. Sekoita joukkoon öljy, sitruunamehu ja suola
  2. Painele tofu kuivaksi. Leikkaa kuutioiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista tofu rapeaksi. Siirrä pannu syrjään ja lisää soijakastike. Sekoita.
  3. Paloittele parsakaalin nuput suupalan kokoisiksi. Voit säästää varren myöhempää käyttöä varten, esimerkiksi sosekeittoon. Keitä parsakaalin kukintoja pari minuuttia niin, että ne hieman pehmenevät, mutta säilyvät edelleen napakoina. Siirrä jääkylmään veteen jäähtymään. Valuta huolellisesti siivilässä. Sulata tai keitä herneet.
  4. Valmista pestokastike. Paahda pinjansiemenet pannulla. Siirrä syrjään hetkeksi jäähtymään. Mittaa kaikki peston ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja surauta tasaiseksi. Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi. Tarkista maku.
  5. Sekoita ohran joukkoon parsakaali, herneet ja paistetut tofukuutiot.
  6. Viimeistele vihreä ohrasalaatti pestokastikkeella.

Peruna-kukkakaalicurry

4 annosta/ 45 minuuttia / Helppo
Vegaaninen / maidoton / munaton / gluteeniton

Peruna-kukkakaalicurry valmistuu vaivatta ja tiskiä säästäen yhden pellin taktiikalla. Tuore korianteri, paahdetut cashewpähkinät ja nokare kasvipohjaista ranskankermaa nostavat simppelin arkiaterian luksusluokkaan.

500 g kiinteitä perunoita
1 pieni kukkakaali
1 rkl keltaista thai-currytahnaa
4 rkl öljyä
1 rkl garam masalaa
¾ tl suolaa
1 tlk (230 g) kikherneitä
100 g herneitä

Tarjoiluun
1-2 dl cashewpähkinöitä paahdettuna
½ ruukku tuoretta korianteria
1-2 dl kaurafraichea tai paksua maustamatonta kauragurttia

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen (kiertoilma) tai 200 asteeseen (tasalämpö).
  2. Pese perunat juuresharjalla ja paloittele suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi.
  3. Sekoita laakeassa kulhossa mausteet ja öljy. Hiero öljy-mausteseos kauttaaltaan peruna- ja kukkakaalikuutioiden pintaan.
  4. Levitä kasvikset väljästi leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Käytä tarvittaessa kahta peltiä.
  5. Paahda noin 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät ja saavat pintaansa hieman väriä.
  6. Huuhtele ja valuta kikherneet. Levitä kikherneet ja herneet pellille perunoiden ja kukkakaalien sekaan. Paahda vielä 5 minuuttia.
  7. Viimeistele peruna-kukkakaalicurry paahdetuilla cashewpähkinöillä, tuoreella korianterilla ja kaurafraichella.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä