Miten säästää sähköä – näin laitat kodin sähkösyöpöt kuriin

Miten säästää sähköä kotona helposti? Nappaa haltuun Oomin helpot vinkit sähkönsäästöön, joilla säästät sekä energiaa että rahaa!

Lämmitys

Passeli ja energiatehokas oleskelulämpötila kotiin on 20–22°C. Jo lämpöasteen tai parin muutos lämpötilassa voi säästää sähköä merkittävästi, vaikkei eroa entiseen välttämättä edes huomaa. Makuuhuone voi olla muita huoneita asteen tai pari viileämpikin, varastoon ja autotalliin puolestaan riittää 5–12°C lämpötila.

Lisäksi kannattaa pitää mielessä seuraavat sähkönsäästövinkit:

  • Huolehdi, ettei lämpö karkaa harakoille. Tarkasta ovien ja ikkunoiden tiivisteet: ne kannattaa vaihtaa muutaman vuoden välein. Veto on vilukissan pahin vihollinen!
  • Tuuletus hoituu nopeasti ikkunoista ristivedolla, vain muutama minuutti riittää. Ikkunan alla oleva patteri kannattaa sulkea tuuletuksen ajaksi. Ikkunoiden eteen kannattaa talvisinkin vetää verhot yöksi – näinkin pieni teko vähentää lämmön karkaamista.
  • Jos lähdet kotoa pidemmäksi aikaa pois, kannattaa lämmitystä laittaa poissaolon ajaksi pienemmälle. Mikäli vaikkapa isommassa talossa kaikki huoneet eivät ole aktiivisessa käytössä, kannattaa niiden lämpötilaa laskea.
  • Jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa kotisi lämmitysratkaisuihin, puntaroi eri vaihtoehtoja myös pidemmällä aikavälillä. Hankittaessa kalliimpi vaihtoehto voi maksaa hintaeron ja enemmänkin takaisin, kun kustannuksia jaetaan vaikkapa kymmenelle seuraavalle vuodelle. Lämmitysratkaisujen täydentäminenkin on mahdollisuus: ilmalämpöpumppu pienentää erityisesti sähkölämmitteisten talojen sähkölaskuja.

Vedenkäyttö

Suomalaisten vedenkäyttö vaihtelee: osa pärjää päivän jopa alle sadalla litralla, toisilla puolestaan kuluu jopa liki 300 litraa. Lämmintä vettä tästä on keskimäärin 40–50 litraa. Käyttöveden lämmitys syö paljon energiaa, joten vedenkulutuksen vähentäminen on paitsi ympäristöteko, myös taloudellisesti kannattavaa.

Sen lisäksi, että käy suihkussa rivakasti ja säästää kylvyt harvinaisemmiksi hemmotteluhetkiksi, kannattaa muistaa myös seuraavat asiat:

  • Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä. Tiputa lämpötilaa, kun mahdollista: jos peset pyykit 40 asteessa 60 asteen sijaan, pesukerran sähkönkulutus puolittuu. Käytä koneen pika- ja eco-ohjelmia. Jos mahdollista, kuivata pyykit telineessä tai ulkona.
  • Astianpesukoneen käyttö on arjen tetristä parhaimmillaan – pese siis mahdollisimman täysiä koneellisia kerrallaan ja hyödynnä astianpesukoneen nopeutettuja sekä ympäristöystävällisempiä pesuohjelmia. Tarkista myös, voisiko astianpesukoneesi kytkeä suoraan lämpimään veteen, jolloin sähkönkulutus voi olla jopa puolet pienempi kuin kylmävesiliitännässä.

Sähkölaitteet

Noin kolmasosa kodin energiankulutuksesta tulee erilaisten sähkölaitteiden käytöstä. Helppo keino säästää energiaa on katkaista kaikista kodin laitteista valmiusvirtatila silloin, kun niitä ei käytetä. Vaikka energiankulutus valmiusvirtatilassa on pientä, monesta laitteesta ja niiden jatkuvasta päällä olosta kertyy aikojen saatossa suurempi summa. Esimerkiksi kännyköiden laturit kannattaa kytkeä virtakytkimellä varustettuun jatkojohtoon, jolloin virrat saa latureihin helposti, mutta vain niitä käytettäessä.

Jokapäiväisten pienten sähkönsäästötekojen lisäksi kannattaa miettiä myös näitä juttuja:

  • Aina ei ole vanhassa vara parempi: uudemmat laitteet syövät jopa puolet vähemmän sähköä kuin vanhat laitteet. Kun vanhojen laitteiden elinkaari alkaa saapua tiensä päähän, kannattaa ne päivittää moderneihin versioihin (esim. induktioliesi, kiertoilmauuni) ja energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin. Uusia kodinkoneita valitessasi tarkista niiden energialuokka: paras vaihtoehto on laiteryhmästä riippuen A - A+++. Muista tarkistaa energiankulutus myös valitessasi esimerkiksi talon lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteita sekä kiertovesipumppuja: jatkuvasti päällä olevilla laitteilla on iso merkitys sähkönkulutuksessa.
  • Kodinkoneista kannattaa pitää hyvää huolta: jos kylmälaitteiden tuuletusaukot ovat pölyssä tai tukossa tai jos pakastimen seinämiin on muodostunut jääkerros, voi laitteen sähkönkulutus jopa kolminkertaistua. Myös keittiön sähkölaitteiden sijoittelu kannattaa miettiä huolella: jääkaappi ja pakastin sijoitetaan mahdollisimman kauas tiskikoneesta, liedestä, uunista ja lämpöpattereista, jotta ne eivät lämmitä kylmäkoneita ja kasvata niiden sähkönkulutusta.
  • Lue myös: energiatehokkuus keittiössä

Valaistus

Valot kannattaa tietysti pitää päällä vain niissä huoneissa, joissa kulloinkin oleskelee, mutta myös valaistuksen suunnittelulla voi vaikuttaa energiankulutukseen oikein mukavasti.

Näillä valaistusvinkeillä voit viilata energiankulutusta hieman alemmas:

  • Päivitä lamput ja polttimot energiaa säästäviin vaihtoehtoihin. Vanhat hehku- ja halogeenilamput kannattaa korvata nykyaikaisilla ja todella energiatehokkailla led-valoilla ja energiansäästölampuilla. Se todella kannattaa: vaikka led-lamput ovat kalliimpia, niiden käyttöikä on pitkä – jopa 10–20 vuotta! Uudet lamput myös tuottavat enemmän valoa, mutta voivat kuluttaa jopa 75 % vähemmän energiaa.
  • Voisiko kotona valaista vielä tehokkaammin? Kattolampun sijaan voi olla fiksumpaa käyttää työvaloja tai spotteja. Talon ulkovalaistuksessa kannattaa hyödyntää energiaa säästäviä hämäräkytkimiä, liiketunnistimia ja ajastimia. Näin valot eivät ole päällä turhaan – mutta palavat aina silloin, kun niitä oikeasti tarvitaan.

Sauna

Suomessa on arviolta yli kolme miljoonaa saunaa, joista iso osa on sähkölämmitteisiä. Jokainen saunan ystävä ymmärtää kyllä hyvien löylyjen merkityksen, mutta totta on sekin, että sähkökiuas voi kuluttaa jopa 15 % kodin sähköenergiasta.

Saunaa lämmitettäessä lämmittää myös sähkön säästäminen:

  • Mitä kuumemmaksi saunan lämmittää, sitä enemmän se vie sähköä. Energiatehokkaimmat löylyt ovat 70–80-asteiset.
  • Eniten energiaa kuluttaa kiukaan esilämmitys. Koko perheen saunavuorot kannattaa siis ajoittaa samaan iltaan!
  • Jos sauna lämpiää useamman kerran viikossa, kannattaa päivittää kiuas heti valmiiseen vaihtoehtoon. Se ylläpitää kivien lämpöä jatkuvasti, joka vie toki energiaa sekin, mutta kääntyy kyllä paljon saunovalle selväksi säästöksi.

Pienten tekojen puroista voi syntyä ajan mittaan isokin virta – ja näin helpot vinkit ottaa kyllä helposti haltuun! Tsemppiä sähkönsäästötalkoisiin!

Mikä ihmeen Oomi?

Olemme sähköyhtiö, joka arvostaa selkeitä palveluita sekä ihmisläheistä asiakaspalvelua. Meillä on jo yli 400 000 tyytyväistä asiakasta. Juuremme ovat paikallisissa energiayhtiöissä.

oomi uutiskirje

Ollaan kuulolla!

Tilaa ajankohtaiset tarjoukset, uutiset ja edut suoraan sähköpostiisi.