Oomi ennallistaa jo kolmatta suota yhdessä Hiilipörssin kanssa

Oomi Päästöhyvityksen avulla on tähän mennessä ennallistettu jo Piitsonsuo Ilomantsissa ja Viitalamminsuo Saarijärvellä. Nyt Päästöhyvitys-asiakkaiden tuki ohjataan jo kolmanteen kohteeseen, kun ennallistettaviin alueisiin lisätään Teerisuo Puolangalla. Oomi Päästöhyvityksen yhteistyökumppanina toimii suomalainen Hiilipörssi.

Oomi Päästöhyvitys on konkreettinen mahdollisuus tehdä ilmastoteko. Soita ennallistamalla turvataan luonnon hiilivarastoja ennallistamalla suomalaista suota - siksi se tarjoaa mahdollisuuden hyvittää omia arjen väistämättömien päästöjen vaikutuksia. Sähkösopimukseen liitettävä palvelu turvaa luonnon hiilivarastoja palauttamalla suomalaista suota luonnontilaan.

Teerisuolla pyritään vesistöjen kirkastumiseen ja suolajien leviämiseen

Puolangalla sijaitseva, noin 40 hehtaarin kokoinen Teerisuo ennallistetaan osana Joukokylän-Kempasvaaran suorypästä. Teerisuo on monimuotoinen alue, jossa on aikanaan ollut ravinteikasta lettoa, mutta myös karumpia suotyyppejä. Ojitus on kuitenkin kuivattanut suota, mikä on nopeuttanut turpeen hajoamista ja heikentänyt suon ekosysteemiä. Ojien kautta kulkeutuu myös ravinteita ja kiintoainesta vesistöihin, mikä heikentää alueen vedenlaatua.

Ennallistamisen myötä ojien tukkiminen edesauttaa vesistöjen kirkastumista, mikä parantaa myös alueen uhanalaisten lajien, kuten jokihelmisimpukoiden elinympäristöä. Teerisuolta löytyy edelleen pieniä määriä esimerkiksi lettovillaa ja heterahkasammalta, joiden toivotaan ennallistamisen myötä leviävän myös laajemmin ympäröiville alueille. Lisäksi suolle toivotaan palaavan muun muassa suoperhosia ja suolintuja.

Miksi soiden ennallistaminen kannattaa?

Suot ovat elinympäristöjä harvinaiselle lajistolle ja kuuluvat Euroopan uhanalaisimpiin luontotyyppeihin. Soiden turpeeseen on myös kertynyt jääkaudelta lähtien valtava hiilivarasto, jota ojitus ja sen kiihdyttämä turpeen hajoaminen vapauttavat ilmakehään.

Käytännössä Hiilipörssi ennallistaa soita yksityisomisteisilla mailla tukkimalla ja patoamalla ojia sekä poistamalla puustoa. Ojittamaton suo nostaa vedenpinnan tasoa ja käynnistää turpeen muodostumisen – ja sen kautta hiilen sitomisen. Ojittamaton suo lisäksi suodattaa ja puhdistaa valuma-alueen vesiä ja hillitsee tulvia. Soiden ennallistaminen on tehokas tapa palauttaa suoluontoa, sillä se pysäyttää hiilivuodon, elvyttää ainutlaatuista lajistoa ja parantaa vesistöjen laatua. Ennallistetulle suolle perustetaan suojelualue.

Seuraa ennallistamisen etenemistä

Oomin yhteistyökumppanina soiden ennallistamisessa toimii suomalainen Hiilipörssi. Hiilipörssi on kauppapaikka, joka tuo yhteen suon omistajat sekä ilmasto- ja luontovastuuta kantavat yritykset ja yksityishenkilöt. Oomi Päästöhyvityksessä mukana olevien soiden ennallistamishankkeiden etenemistä voikin seurata myös Hiilipörssin kotisivujen kautta.

Lue lisää: