Sähkömarkkinoilla ennätyksien talvi
Kulunut talvi on ollut monessa suhteessa jälleen poikkeuksellinen. Mukana ovat niin ennätysalhaiset kuin myöskin ennätyskorkeat hinnat.
Sähkön markkinahinta toteutui pääosin säiden ohjaamana, kuten normaalisti talvijaksolla. Normaalia kylmempi sää on pitänyt markkinahintaa korkeana varsinkin, kun tuulivoimatuotanto on samanaikaisesti jäänyt vähäiseksi. Talvijaksolla olemme kokeneet myös kolme poikkeustilannetta markkinahinnoissa.
Ensimmäinen poikkeus tuli 21. marraskuuta, kun Olkiluoto 3 oli poissa verkosta vikaantumisen takia ja tuulivoimatuotanto laski hyvin alhaiseksi. Tästä syystä markkinahinta nousi korkeimmillaan noin 78 senttiin (alv 0 %) kilowattitunnilta, ja koko vuorokauden hintakin nousi liki 30 senttiin.
Toinen poikkeustilanne koettiin pian tämän jälkeen Black Friday -perjantaina eli 24. marraskuuta, kun yhden markkinatoimijan virheellinen tarjous meni läpi ja johti merkittävään ylitarjontaan hinnanmuodostumisessa. Virheen takia markkinahinnaksi muodostu -50 senttiä kilowattitunnilta kymmenen tunnin ajaksi.
Kolmas poikkeustilanne koettiin heti vuoden 2024 alussa, kun lämpötila laski koko Suomessa hyvin alhaiseksi ja sähkönkulutus nousi melkein kaikkien aikojen ennätyslukemiin. Ensimmäiset neljä päivää toteutuivat hyvin kylminä ja kulutus kasvoi päivä päivältä. Perjantaille 5.1. ennustettiin edelleen hyvin kylmää ja tuotannon riittävyys oli tiukilla, jolloin markkinahinta nousi ennätyksellisen korkeaksi. Tuntihinta oli korkeimmillaan klo 19, jolloin sähkö maksoi noin 1,9 euroa kilowattitunnilta ja koko vuorokauden keskihintakin nousi 0,90 euroon (alv 0 %). Kulutus jäi kuitenkin selvästi ennustettua alhaisemmaksi, kun varsinkin spot-asiakkaat rajoittivat kulutustaan merkittävästi. Kulutuksen rajoittamiseen kannustivat useat viranomaiset, ja myös Oomi lähestyi asiakkaitaan tekstiviestillä ja informoi tilanteesta nettisivuillaan.
Johdannaishinnoissa ei merkittäviä muutoksia
Sähkön johdannaismarkkinoilla hinnoissa ei tapahtunut loppuvuoden aikana merkittäviä muutoksia. Hydrologinen tilanne oli suhteellisen vakaa ja polttoaineiden hinnat olivat hienoisessa laskussa. Vuoden alussa toteutui hyvin kylmä jakso ja sääennusteiden muututtua normaalia kylmemmäksi sekä kuivemmaksi lähtivät myös johdannaistuotteiden hinnat nousuun. Ennusteiden normalisoiduttua ovat myös johdannaisten hinnat palanneet aikaisemmille tasoilleen.
Kiinteää vai spot-hintaa sopimukseen?
Lisääntynyt tuulivoima- ja ydinvoimatuotanto ovat lisänneet hyvin matalan spot-hinnan jaksoja Suomen hinnassa. Vastaavasti heikkotuulisten hetkien aikana hinta saattaa nousta hyvinkin korkeaksi, varsinkin jos saman aikaisesti kulutus on suurta tai muuta tuotantoa, kuten ydinvoimaa, on poissa markkinoilta. Hintojen vaihtelevuus on siis lisääntynyt markkinoilla, mikä luo haasteita, mutta myös mahdollisuuksia asiakkaan sähkölaskun hinnan muodostumisessa.
Jos kulutusta pystytään ohjaamaan halvemmille jaksoille, on spot-hintainen Oomi Aktiivinen -sopimus ainakin pitkällä aikavälillä se edullisempi ratkaisu. Toisaalta, kuten edellisestä kappaleesta tulee ilmi, ovat johdannaistuotteiden hinnat suhteellisen alhaisella tasolla, mikä mahdollistaa kiinteähintaisen Oomi Kiinteä -sopimuksen edullisen hintatason. Samalla kiinteä hinta tuo turvaa ja varmuutta tulevista energiakustannuksista, eikä kulutuksen ajoitukseen tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota.
Näiden tuotteiden väliin on tullut Oomi Jousto -tuote, jossa saa sekä kiinteän hinnan että kulutuksen ohjaamisen edut. Oomi Jousto -tuotteessa maksetaan sähköstä kiinteää hintaa, mutta kulutusvaikutus maksetaan erikseen, jolloin on mahdollista saada keskihintaa jopa hieman laskemaan.