Lämmitä kotiasi fiksusti
Tällä viikolla vietetään 25. kertaa valtakunnallista Energiansäästöviikkoa. Lämmityskauden alkaessa on hyvä pistää syyniin omien lämmitysratkaisujen energiatehokkuus ja tarkastella lämmityskauden toimintatapojaan. Näillä vinkeillä ei lämpö karkaa harakoille!
Viisaita valintoja
Monet kotitaloudet lämpenevät nykyään hybridisti, eli käytössä on useita eri lämmönlähteitä, joiden käyttöä vaihtelemalla pyritään optimaalisen lämpötilan ylläpitoon energiaa, kustannuksia ja luontoa säästäen. Rakentaminen ja remontointi ovat kiinteistön energiaratkaisujen kannalta kriittisiä valinnan paikkoja.
– Lämmitystarpeen suuruus ja lämmönjakotapa vaikuttavat keskeisesti taloudellisimman lämmitysjärjestelmän valintaan. Lämmitystarpeen pienentämiseen, kuten hyvään eristystasoon, ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon ja energiatehokkaisiin ikkunoihin, kannattaa satsata rakennettaessa ja peruskorjausten yhteydessä, kertoo Motivan asuinrakennusten energiatehokkuuteen ja aurinkosähköratkaisuihin erikoistunut asiantuntija Teemu Kettunen.
Rakentaminen ja remontointi ovat kiinteistön energiaratkaisujen kannalta kriittisiä valinnan paikkoja.
Myös asunnon maantieteellisellä sijainnilla on suuri merkitys. Kettusen mukaan kannattaa ajatella pitkän tähtäimen taloudellisuutta.
– Esimerkiksi ilmavesilämpöpumppu olisi maalämpöpumppua edullisempi valinta hankintavaiheessa, mutta Pohjois-Suomessa kylmissä olosuhteissa lämmöntuotto ilmavesilämpöpumpulla kuluttaa merkittävästi enemmän energiaa kuin maalämpöpumpulla tuotettuna, joten jälkimmäinen voi tulla pitkällä tähtäimellä edullisemmaksi.
Ratkaisuja jokaiseen kotiin
Suuriin koteihin valitaan usein maalämpö. Pienehköissä, rakenteellisesti energiatehokkaissa kodeissa maalämmön hankintakustannukset voivat olla suhteettoman suuret, joten kevyemmän investoinnin ratkaisut ovat kannattavampi valinta.
– Yhdellä ilmalämpöpumpulla voidaan tuottaa noin 40–60 prosenttia kodin tilojen ja ilmanvaihdon lämmitystarpeesta. Mitoitukseltaan oikeanlainen, asianmukaisesti sijoiteltu ja oikein käytetty ilmalämpöpumppu on energiataloudellinen hankinta etenkin suorasähkölämmitteiseen taloon. Mallin valinnassa on syytä huomioida, että se on suunniteltu pohjoisen oloihin, huomauttaa Kettunen.
Jos asunto sijaitsee kaukolämpöverkon alueella, sitä kannattaa Kettusen mukaan pitää yhtenä vertailtavana vaihtoehtona. Kaukolämpö on luotettava ja huoleton lämmitysmuoto, mutta sen hinnoittelu vaihtelee paljon yhtiöstä toiseen.
– Kaukolämpö toimii kuin junan vessa, täsmentää Kettunen naurahtaen.
Vältä kulutuspiikit – säästövinkit lämmityskaudelle
Kettunen uskoo, että sähkön kulutushuippujen välttäminen korostuu sähkön hinnoittelun uudistuessa. Tulevaisuudessa taloudellisinta olisi välttää suuria kulutushuippuja ja kyetä ohjaamaan kulutusta pois kalleimmilta sähkön tuntihinnoilta. Kettunen jakaa Oomin lukijoille energiansäästövinkkinsä alkavaan lämmityskauteen.
Sauna: Energiataloudellinen lämpötila saunassa on 70–80 astetta. Jos saunan lämpötilan nostaa sataan asteeseen, sähkönkulutus lisääntyy jopa 30 prosenttia.
Kiuas kannattaa sammuttaa heti saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö ja tilapäisesti tehostettu ilmanvaihto riittävät kuivattamaan tilat.
Lämmin käyttövesi: Veden lämpötila on riittävä, kun kaikista hanoista saadaan pakkasellakin 55-asteista vettä. Lämpimän veden turhaa lotraamista hillitsevät vettä säästävät suihkupäät.
Sisälämpötilojen säätö: Yhden asteen lämpötilan pudotus pienentää energiankulutusta viisi prosenttia. Tarkista, että kotisi sisälämpötilat ovat suositusten tasolla. Oleskelutilojen suosituslämpötila on 20–22 astetta ja makuuhuoneen 18–20 astetta.
Huonetilojen yhden asteen lämpötilan pudotus pienentää energiankulutusta viisi prosenttia.
Ilmanvaihdon optimointi: Ilmanvaihdon kautta häviää harakoille noin 30 prosenttia lämpöenergiasta. Ilmanvaihdon asetuksia on syytä säätää esimerkiksi lomareissun ajaksi poissaoloasentoon ja käyttää tehostusasentoa tarpeen mukaan esimerkiksi saunan jälkeen.
Ideaalitilanteessa ilmanvaihto on varustettu lämpöä talteen ottavalla tekniikalla, joka siirtää poistuvan lämmön tuloilmaan. Nykyään on tarjolla myös monenlaisia automaatioon perustuvia ratkaisuja, joissa esimerkiksi yhdellä painalluksella voi säätää asunnon energiankulutuksen kulloiseenkin tilanteeseen optimaaliseksi.
Tiivistä, eristä ja korjaa: Vanhojen talojen yläpohja on usein eristeköyhä ja päästää paljon lämpöä karkaamaan, joten eristä ja korjaa talon rakenteita tarpeen mukaan. Muista vaihtaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet tarpeeksi usein.
Sähköpatterit: Älä tuki tai kehystä lämpöpatterien ympäristöä esimerkiksi pöydällä, se estää patteritermostaatin oikeanlaista toimintaa. Vedon tunne asunnossa vähenee, kun ikkunan edustan viileä ilma pääsee lämpenemään pattereiden vaikutuksesta.
Takka: Uuden varaavan tulisijan hyötysuhde on jopa 80–85 prosenttia. Oikeanlainen käyttö ja asianmukainen huolto auttavat saamaan takasta kaiken hyödyn irti. Kun tuli palaa reippaan iloisesti muttei roihuten, saadaan maksimoitua jokaisen polttopuun hyötyarvo.
Ilmalämpöpumppu: Ilmalämpöpumppukannattaa asettaa kesällä jäähdyttämään ja talvella lämmittämään eikä käyttää lainkaan Auto-toimintoa. Automaattiasetuksen vaarana on, että ilmalämpöpumppu ryhtyy talvella jäähdyttämään ilmaa yrittäessään pitää lämpötilan tasaisena, kun esimerkiksi takka sytytetään.
Vesikiertoisten patterien huolto: Joka lämmityskauden alussa on hyvä tarkistaa asunnon lämmönjakoverkon ja sen termostaattien toimivuus. Vesikiertoiset lämmitysjärjestelmät kannattaa ilmata eli poistaa veden seassa olevat lämmityskapasiteettia syövät ilmakuplat tarpeen mukaan. Taloyhtiössä kannattaa varmistaa voitko tehdä ilmauksen itse vai tuleeko sinun ilmoittaa asiasta huoltoyhtiölle, joka voi samalla tarkistaa myös muiden asuntojen patterit.