Oomi Hiilineutraali on valinta hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon puolesta

Omaa sähkösopimustaan voi täydentää haluamillaan lisäpalveluilla, kuten vaihtoturvalla, laskunmaksuturvalla tai niin, että käyttämäsi energia on tuotettu täysin uusiutuvasti tai hiilidioksidivapaasti. Tässä juttusarjassa kerromme tarkemmin näistä lisäpalveluista. Tällä kertaa esittelyssä on Oomi Hiilineutraali.

Oomi Hiilineutraali on hyvä lisä sähkösopimukseesi, jos ympäristöasiat ovat sinulle tärkeitä. Oomi Hiilineutraali varmistaa nimensä mukaisesti sen, että sähkön alkuperänä ovat hiilidioksidipäästöttömät tuotantomuodot. Ensisijaisesti sähkö tuotetaan ydinvoimalla. Palvelulla voi siis varmistua siitä, että käyttämäsi sähkö on tuotettu hiilidioksidivapaasti, eikä sähkön tuotannossa ole käytetty fossiilisia polttoaineita.

– Kodin sähkönkäytön hiilidioksidipäästöt muodostavat huomattavan osan kunkin meidän hiilijalanjäljestä. Valitsemalla Oomi Hiilineutraalin käyttämäsi sähkön tuotantomuoto on hiilidioksidivapaa, toisin sanoen hiilidioksidipäästötön. Palvelun myötä voit vaikuttaa oman hiilijalanjälkesi pienentymiseen vain sähköä käyttämällä, Oomin myyntiryhmän päällikkö Sami Naskali kertoo.

Oomi Hiilineutraali varmistaa nimensä mukaisesti sen, että sähkön alkuperänä ovat hiilidioksidipäästöttömät tuotantomuodot.

Alkuperätakuujärjestelmä on viranomaisen seuraama

Energian alkuperästä asetettu laki ohjaa, että sähkönmyyjien, kuten Oomin, tulee aina varmentaa sähkön alkuperä, jos sähköä markkinoidaan uusiutuvista energialähteistä tai ydinvoimasta tuotettuna. Varmennus suoritetaan alkuperätakuujärjestelmällä. Alkuperätakuu myönnetään sähköntuotantolaitoksessa tuotetulle uusiutuvalle sähkölle, ja sähkön tuottaja voi myydä alkuperätakuun eteenpäin sähkönmyyjälle tai -kuluttajalle.

Oomi ostaa tuotantolaitoksilta alkuperätakuita sen mukaisesti, kuinka moni Oomin asiakas on valinnut Oomi Hiilineutraali -palvelun.

Alkuperältään varmentamattoman sähkön jakauma ilmoitetaan Energiaviraston julkaiseman jäännösjakauman avulla. Jäännösjakauma kertoo Suomessa käytetyn, varmentamattoman sähkön tuotantojakauman. Jäännösjakauman laskennan pohjana on Suomessa tuotetun sähkön tuotantojakauma, josta vähennetään alkuperältään varmennettu uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö.

Vuoden 2022 osalta Energiaviraston laskeman jäännösjakauman mukaisen sähköntuotannon keskimääräiset hiilidioksidin ominaispäästöt ovat 471,27 g/kWh.

– Kerrostaloasukas käyttää sähköä keskimäärin 2 000 kilowattituntia vuodessa. Vuonna 2022 tästä kulutuksesta kertyi laskennallisesti yli 900 kilogramman hiilidioksidipäästöt sähköntuotannossa, jos sähkönkuluttaja ei ollut todentanut sähkön alkuperää. Sähkölämmitteisessä omakotitaloudessa vastaava lukema on moninkertainen, taustoittaa Oomin salkunhallintapäällikkö Markku Halme.

Sähkön alkuperätakuurekisterin ylläpidosta vastaa Suomessa kantaverkkoyhtiö Fingridin omistama tytäryhtiö Finextra Oy. Energiaviraston tehtävänä on lain noudattamisen valvonta. Lisäksi Oomi suorittaa omatoimisesti ylimääräisen tarkastuksen vuosittain, että alkuperältään varmennettu sähköenergian määrä riittää kattamaan loppuasiakkaille varmennettuna myydyn sähköenergian määrän. Tämän tarkastuksen suorittaa Oomin ulkopuolinen taho.

Oomi ostaa tuotantolaitoksilta alkuperätakuita sen mukaisesti, kuinka moni Oomin asiakas on valinnut Oomi Hiilineutraali -palvelun.

Sähkön alkuperäjakaumat

Tutustu Oomin julkaisemaan sähkön alkuperäjakaumaan. Tiedot sähkön alkuperästä on määritetty Energiaviraston voimassa olevien oheistuksien mukaisesti. Tiedot edelliseltä vuodelta julkaistaan vuosittain heinäkuussa.

Näin lisäät Oomi Hiilineutraalin sähkösopimukseesi

  • Jos sinulla on jo Oomin sähkösopimus ja haluat lisätä nykyiseen sopimukseesi Oomi Hiilineutraalin, voit olla yhteydessä suoraan asiakaspalveluumme puhelimitse 09 2522 1122 (ma-pe klo 9–18).
  • Jos olet solmimassa uutta sähkösopimusta, onnistuu Oomi Hiilineutraalin lisääminen sopimuksesi kylkeen kätevästi samalla kertaa.