Viisaat vinkit pörssisähkön hintapiikkeihin
Pörssisähkön hinta voi talvella vaihdella melkoisesti, mutta ei hätää – fiksuilla valinnoilla kulutus ja kustannukset pysyvät kohtuullisina. Kokosimme sinulle muutaman helpon vinkin, joiden avulla saat tilanteen pysymään hallinnassasi, olepa hyvä!
Pörssisähkön hintapiikit ovat enimmäkseen lyhytaikaisia, joten korkeiden hintojen aiheuttama vaikutus tasoittuu ajan mittaan. Onneksi hintapiikkien vaikutuksia omaan talouteen voi hillitä myös omilla kulutusvalinnoilla. Samalla tuet omalla toiminnallasi koko sähköjärjestelmän vakautta. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys – niin oman lompakon kuin yhteisen ympäristön kannalta.
Tässä muutamia mukavia vinkkejä, joilla voit säästää sekä rahaa että sähköä. Ota ilo irti säästämisestä!
1. Seuraa spot-sähkön hintaa reaaliajassa
Jos sinulla on spot-sähkösopimus, voit hyödyntää mobiilisovelluksia tai verkkopalveluita, jotka näyttävät sähkön tuntihinnat. Näin voit ajoittaa suurimmat sähkönkulutuksesi (kuten pyykinpesun tai sähköauton latauksen) edullisille tunneille.
2. Priorisoi kulutusta
Hintapiikkien aikana kannattaa keskittyä vain välttämättömiin sähkönkäyttökohteisiin, kuten siihen, että kodissasi riittää lämpöä ja valoa. Jos suinkin mahdollista, siirrä muita kulutuskohteita myöhemmälle ja nauti pihistelystä.
- Lämmitys: Jos kotisi lämmitys toimii sähköllä, vältä ylikuumennusta tai lämmitä vain aktiivisesti käytössä olevia huoneita. Voit mainiosti laskea kotisi lämmitystä parilla asteella ilman, että asumismukavuus kärsii. Esimerkiksi oleskelutiloihin riittää noin 20–21˚C astetta ja makuuhuoneisiin 18–20 ˚C astetta.
- Sähköauton lataus ja auton esilämmitys: Nämä kannattaa ajoittaa edullisemmille tunneille. Sähköautoa ei välttämättä tarvitse ladata päivittäin, jos sen akku ei ole ehtinyt täysin tyhjentyä. Latauspisteellä voi olla mahdollista ajastaa lataus hetkeen, jolloin sähkö on halvimmillaan. Käytä julkisia tai kulje apostolin kyydillä! Auton esilämmitystä ei kannata liikenneturvallisuus huomioiden kokonaan jättää väliin, mutta lämmitykseen käytettävää aikaa kannattaa säätää olosuhteiden mukaan.
- Valaistus: Käytä valaistusta vain siellä, missä sitä tarvitaan. Olisiko nyt hyvä hetki romanttiselle kynttiläillalliselle? Jos sinulla on energiatehokkaita LED-valoja, niillä on minimaalinen vaikutus sähkölaskuun verrattuna vanhempiin lamppuihin.
- Kodinkoneet: Unohda isot kodinkoneet! Esimerkiksi pyykinpesu, kuivausrummun tai astianpesukoneen käyttö voidaan ajoittaa edullisemmille tunneille. Uuni on sähkösyöppö, joten lämmitä eilinen ruoka mikrossa tai valmista ruoka energiapihillä airfryerilla.
- Vinkkivitonen: Jos kodissasi on varaava takka tai jokin muu vaihtoehtoinen lämmönlähde, laita pökköä pesään! Varaava takka voi myös vähentää kodin lämmitysjärjestelmän kuormitusta.
3. Vältä turhaa sähkönkulutusta
Hintapiikkien aikaan pieni on kaunista. Yksittäiset teot auttavat: sammuta valot huoneista, joissa ei oleskella, ja laske sähkölaitteiden tehoa. Esimerkiksi lattialämmityksen tai ilmanvaihdon hetkellinen säätö pienemmälle voi merkittävästi vähentää sähkönkulutusta.
- Sauna ja suihku: Jos sinulla on sähkösauna, lykkää löylyttelyä halvempiin hetkiin. Kalliisti saunominen ei rentouta vaan kiristää hermoja. Suihkuaikaa lyhentämällä tai käyttämällä hieman viileämpää vettä voit säästää merkittävästi. Sähköllä lämmitettävä käyttövesi on iso kulutuksen lähde.
- Laitteiden virran katkaiseminen: Nyt on hyvä hetki digipaastolle: jätä television, pelikonsolin tai muiden viihdelaitteiden käyttö vähemmälle. Muista myös katkaista laitteiden valmiustilat, jotka voivat yllättävän paljon kasvattaa kulutusta.
4. Varaudu kylmiin kausiin etukäteen
Talvikauden ennakoiminen kannattaa. Tarkista kodin eristys ja varmista, ettei lämmitysenergiaa mene harakoille. Näin vähennät lämmityksen tarvetta ja säästät sähköä – olipa hinta mikä hyvänsä.