Yhdeksän sähkönkulutuksen myyttiä – totta vai tarua?
Kodin sähkönkulutuksesta liikkuu paljon sitkeitä uskomuksia. Osassa on vinha perä, mutta jotkut ovat menneen talven lumia. Me mursimme yhdeksän sähkönkulutuksen myyttiä, jotta tiedät, mitä uskoa.
Tuleeko kotona väittelyä siitä, pitääkö valot sammuttaa huoneesta poistuessa tai täytyykö ilmalämpöpumpun aina tohottaa päällä? Uskomuksia on monenlaisia, joten ei ole ihme, jos perheenjäsenet ovat eri linjoilla. Nyt sinun ei enää tarvitse arvuutella, mikä on totta ja mikä ei. Haastattelimme Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskia sähkönkulutukseen liittyvistä myyteistä ja selvitimme, mitkä pitävät kutinsa ja mitkä voit hyvillä mielin unohtaa.
1. Valot kannattaa aina sammuttaa, kun poistuu huoneesta. Onko totta? 💡
Totta! Vaikka LED-valaisimet ovat energiatehokkaita, on silti fiksua sammuttaa valot, jos poistut pidemmäksi aikaa. Jo yhdellä kulutetulla watilla on vaikutusta, kun ajattelee, että Suomessa on noin 2,5 miljoonaa kotitaloutta. Myytti siitä, että sytyttämisestä tulisi merkittävä kulutuspiikki, ei pidä paikkaansa – piikki on millisekunteja kestävä mitätön ilmiö.
2. Matot lattioilla ja verhot ikkunoissa säästävät sähköä. Onko totta? 🏠
Jep, talvella tämä vinkki toimii. Ikkunan edessä olevat verhot ja lattialla olevat matot muodostavat ylimääräisen eristekerroksen, joka auttaa pitämään kodin lämpimänä. Mutta huomio! Jos kotonasi on lattialämmitys, asia ei ole yksiselitteinen. Matot voivat estää lämmön siirtymisen huoneeseen. Kannattaa siis miettiä kaksi kertaa, ovatko kaikki kotisi matot tarpeellisia.
3. Lämpövuodot pienistä raoista nostavat sähkölaskua merkittävästi. Onko totta?
Naulan kantaan. Pienet lämpövuodot lisäävät vedon tunnetta, jolloin lämpötilaa tulee helposti nostettua turhaan. Lämpövuotojen tukkiminen on hyvä keino säästää, ja lämpökameralla voit tarkistaa mahdollisia vuotokohtia. Sinun ei ole välttämätöntä hankkia omaa lämpökameraa, sillä niitä voi lainata esimerkiksi kirjastoista tai energiayhtiöiltä.
4. Sähkölaitteiden stand-by-tila kuluttaa sähköä. Onko totta? 🔛
Toki, mutta tilanne riippuu laitteen iästä. Uudemmat laitteet kuluttavat stand-by-tilassa hyvin vähän sähköä, mutta vanhemmissa laitteissa kulutus voi olla merkittävä. Tietyt uudemmatkin laitteet voivat olla sähkösyöppöjä. Esimerkiksi kahviautomaatit tai jääpalakoneet voivat kuluttaa yllättävän paljon sähköä, vaikka niitä ei aktiivisesti käyttäisikään.
5. LED-valot säästävät eniten sähköä. Onko totta?
Oomiten totta! LED-valot ovat selkeästi energiatehokkain valinta. Hankkiudu eroon halogeenivaloista – nyt ollaan 2020-luvulla.
6. Lämmityslaitteiden korkea teho takaa tehokkaamman lämmityksen. Onko totta?
Osittain totta. Korkea teho lämmittää huoneen nopeasti, mutta lämpötilan ylläpitämiseen riittää pienempikin teho. Lämmityslaitteiden optimaalinen teho kannattaakin arvioida huolella – liian suuren tehon valitseminen voi tulla kalliiksi ja johtaa tarpeettomaan energiankulutukseen.
7. Vanhat kodinkoneet kuluttavat aina eniten sähköä. Onko totta?
Yleisesti kyllä. Esimerkiksi 1990-luvun astianpesukone käyttää huomattavasti enemmän vettä ja sähköä kuin modernit koneet. Nykyiset energiamerkit auttavat valitsemaan energiatehokkaita kodinkoneita, joten jos kotonasi on vanhoja laitteita, voi olla aika päivittää ne nykyaikaisiin.
8. Sähköauton lataaminen nostaa sähkölaskua valtavasti. Onko totta? 🚗
Osittain totta. Sähköauton lataaminen lisää sähkönkulutusta, mutta usein sähköllä ajaminen on silti bensiiniautoilua edullisempi vaihtoehto. Latauksen voi ajoittaa halvimpiin sähkön hintapiikkeihin, mikä tuo lisäsäästöä.
9. Pitääkö ilmalämpöpumpun olla koko ajan päällä?
Ehei! Ilmalämpöpumppu kannattaa pitää päällä lämmityskaudella, mutta kesällä sitä ei ole tarpeen käyttää jatkuvasti viilentämiseen. Monet ajattelevat, että laitteen sammuttaminen ja käynnistäminen vie paljon energiaa, mutta todellisuudessa säästö on suurempi, kun laite on pois päältä silloin, kun sitä ei tarvita.