Sinä kysyit – me vastaamme

Syyskuun uutiskirjeen asiakaskyselyssä pyysimme teitä kertomaan, millaiset asiat energiaan liittyen askarruttavat. Saimme Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskilta vastaukset muutamaan yleisesti pohdittuun kysymykseen – vilkaise ja viisastu!

Kuluttaako ajastimen käyttö sähköä?

Vastaus: Ajastin kuin ajastin kuluttaa sähköä, mutta todella vähän. Sähkölaitteiden ajastaminen kannattaa, sillä ajastimen kulutus laitteen käyntikulutukseen nähden on lähes olematon ja sähkönsäästö parhaimmassa tapauksessa todella suuri. Tärkeää on ajastaa käyttö sellaiseen hetkeen, kun sähköä on runsaasti tarjolla ja sen hinta on alhainen.

Miten kesämökin ylläpitolämmitys kannattaa hoitaa talvella?

Vastaus: Mökin lämmittämisessä tulisi pyrkiä muita vuosia alhaisempiin lukemiin, muttei tietenkään vesiputkien tai elektronisten laitteiden jäätymisen kustannuksella. Sellaisissa mökeissä, joissa ei ole vesiputkia tai elektroniikkaa, kannattaa ylläpitää vain kuivanapitolämmitystä: lämpötila pidetään aina vain vähän korkeampana kuin ulkolämpötila on.

Millaisella laitteella voi mitata sähkönkulutusta? Entä voiko sähkönkulutusta laskea jollain yleiskaavalla?

Vastaus: Sähkön kulutusta voi mitata esimerkiksi kulutusmittarilla/sähkömittarilla/energiamittarilla – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Laite pistetään pistorasiaan, ja se näyttää reaaliajassa pistokkeen kautta käyttöön siirtyvän sähkön määrän.

Perusperiaate on, että laitteen kulutuksen (kWh) pystyy karkeasti laskemaa kertomalla laitteen tehon (kW) sen käyttöajalla (h).

Miten kasvattaa lapset säästämään sähköä?

Vastaus: Toisto on verraton tapa iskostaa asioita mieleen ja opettaa uusia toimintatapoja. Kun tarpeeksi monta kertaa pyytää lasta vaikkapa sammuttamaan valot huoneesta poistuessaan, kymmenennellä kerralla homma saattaa hoitua jo rutiinilla. Lapselle on hyvä kertoa, että sähkön säästäminen säästää myös rahaa, joka voidaan käyttää muihin mukaviin asioihin.

Onko johtojen irrottamisella pistorasioista hyötyä?

Vastaus: Sähköturvallisuuden kannalta on tärkeää, että turhat pistokkeet vedettäisiin irti pistorasioistaan, kun niitä ei käytetä. Sähkön säästön kannalta irrottamisen hyöty jää melko merkityksettömäksi: pientä siirtohäviötä lukuun ottamatta kulutusta ei pitäisi olla. 

Mistä sähkönkulutusta voi seurata?

Vastaus: Sähkön hintaa ja sitä kautta yleistä tuotantotilannetta pystyy seuraamaan Fingridin tuntihintasovelluksella. Kun kulutuksen taso on korkea tuotetun sähkön määrään nähden, sähkö on kallista. Kun taas kulutusta on vähän ja tuotantotilanne hyvä, sähkö on edullisempaa.

Oomin asiakkaat voivat seurata sähkönkulutustaan maksutta Oomin Online-palvelusta, josta omaa sähkönkulutusta voi tarkastella vuoden, kuukauden, viikon, päivän tai jopa tunnin tarkkuudella. Online-palvelu auttaa sinua bongaamaan kotisi sähkösyöpöt ja tekemään fiksuja säästöratkaisuja.