
Miksi yhä useampi suomalainen valitsee hybridisopimuksen?
Vielä muutama vuosi sitten sähkösopimuksen tekeminen oli vain yksi perusarjen suoritus muiden joukossa. Nyt se on monelle aktiivinen osa arkea, elämäntyyliä ja turvallisuussuunnitelmaa – tai jopa pieni peli, jossa voi voittaa tai hävitä. Sähkösopimus on muuttunut – ja kuluttaja sen mukana. Sähkösopimus paljastaa sinustakin enemmän kuin luulet. Millainen asiakastyyppi sinä olet?
Viimeisen vuoden aikana yhä useampi suomalainen – ja myös Oomin asiakas – on vaihtanut sähkösopimuksensa kulutusvaikutukselliseen sopimukseen eli niin sanottuun hybridisopimukseen. Miksi? Ja millainen on kuluttaja, joka valitsee hybridisopimuksen?
Sähkömarkkinoilla on ollut viime vuosina poikkeuksellisen paljon hintavaihtelua. Pörssisähkön voimakkaastakin vaihtelusta ja hankalasta ennustettavuudesta on tullut pysyvä ilmiö sähkömarkkinalle. Viime vuosien energiamarkkinan murros on selvästikin jättänyt jälkensä myös kuluttajakäyttäytymiseen.
Vaikka hetkittäiset hintapiikit eivät herätä enää yhtä suurta huomiota, moni reagoi pörssisähkön hintoihin yllättävän dynaamisesti – kulutus vähenee kalliin sähkön aikaan ja kasvaa silloin, kun sähkö on edullista.
Olemme siirtymässä ajasta, jossa valittiin joko turvaa tai vapautta, aikaan, jossa halutaan molemmat. Tässä ajassa on syntynyt uudenlainen sähkökuluttaja – kuluttaja, joka haluaa ennustettavuutta, vaivattomuutta ja mielenrauhaa, mutta myös mahdollisuuden vaikuttaa.
Uusi asiakastyyppi: Hybridi – “haluan turvaa, mutta haluan myös vaikuttaa”
Uutena sähkösopimustrendinä on kirkkaassa nousussa hybridisopimus eli kulutusvaikutuksellinen sopimus, jossa oma sähkönkäytön ajoitus vaikuttaa suoraan laskun loppusummaan. Hybridisopimus on yhdistelmä kiinteää hintaa ja kulutusvaikutus syntyy pörssisähkön hinnan mukaisesti. Tämä sopimusmuoto tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden säästää ja vaikuttaa.
Tässä ajassa on syntynyt uudenlainen sähkökuluttaja – kuluttaja, joka haluaa ennustettavuutta, vaivattomuutta ja mielenrauhaa, mutta myös mahdollisuuden vaikuttaa.
Hybridiasiakas ei enää suostu vanhoihin valintakehyksiin. Hän ei halua maksaa korkeaa hintaa mielenrauhasta, mutta ei myöskään elää pörssihintojen armoilla. Hän haluaa hallintaa ilman stressiä.
Mutta säästö ei synny sattumalta. Oma sähkönkäyttöprofiili – eli se, mihin aikaan vuorokaudesta sähköä kuluu eniten – vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen.
Oomin asiakasdatan perusteella Oomi Jousto -sopimuksella asiakkaat yhdeksän kymmenestä pääsee alle kiinteähintaisen sopimushinnan ajoittamalla kulutustaan ja näin säästävät kulutusvaikutuksellaan. Kulutuksen seurantaa helpottavat sähköiset seurantapalvelut, kuten OmaOomi-sovellus, jossa omaa kulutusta voi tarkastella jopa tuntitasolla ja kulutuksen tuoman säästön näkee suoraan sovelluksesta. Tämä tuo läpinäkyvyyttä ja auttaa asiakasta tekemään fiksumpia päätöksiä.
Yhä useammin kuulemme asiakkaan toteavan: “En halua elää sähkökäppyröiden mukaan – mutta jos voin ajoituksella säästää selvästi, hyödynnän sen mielelläni.”
Miten tähän päädyttiin? Kolme kehityskaaren asiakastyyppiä
Koska kaikki eivät vielä näe itsessään hybridityyppiä, onneksi tarjolla on vaihtoehtoja myös toisenlaisille kuluttajille. Tunnistatko sinä itsesi seuraavista kolmesta kehityskaaren asiakastyypeistä:
1. Turvanhakija – “lukitsen hinnan ja nukun yöni rauhassa”
Määräaikaiset kiinteähintaiset sopimukset ovat edelleen vahvoilla. Ne houkuttelevat perheellisiä ja muita, jotka arvostavat arjessa ennen kaikkea ennustettavuutta. Sähkön hinta ei saa olla asia, joka aiheuttaa huolta. "Vähän korkeampi hinta ei haittaa, jos ei tarvitse stressata."
2. Optimoija – “minä päätän, milloin pesen pyykit”
Tämä asiakas elää tuntihintojen maailmassa. Hän optimoi, ajoittaa ja seuraa – ja nauttii siitä. Hän haluaa vaikuttaa sähkölaskuunsa kuin budjettiinsa, ja kokee onnistumista, kun säästöt syntyvät omilla toimilla. "Jos saan säästettyä 15 % pelkällä ajoituksella, teen sen mielelläni."
3. Realisti – “haluan vapauden vaihtaa”
Toistaiseksi voimassa olevat, nopeasti vaihdettavat sopimukset sopivat niille, jotka haluavat pitää ovet auki. Realisti ei halua sitoutua pitkään, seuraa markkinaa ja on valmis vaihtamaan heti kun parempaa löytyy. "Haluan valinnanvapauden. Jos parempi sopimus löytyy, vaihdan."
Ja nyt seuraavana kehityskaaressa meillä on jo hybridi: “haluan molemmat”. Hän valitsee sopimuksen, jossa yhdistyvät jousto ja ennustettavuus. Halu vaikuttaa ja halu huolettomuuteen kulkevat käsi kädessä.
Miltä näyttää huomisen sähkönkuluttaja?
Hybridisopimukset tukevat pörssisähkösopimuksen tavoin myös koko energiajärjestelmää. Kun kulutus ohjautuu edullisille tunneille, sähköverkkoa kuormitetaan vähemmän ja uusiutuvaa energiaa saadaan hyödynnettyä tehokkaammin. Tämä tukee koko järjestelmän toimintavarmuutta ja hillitsee tarvetta isoille investoinneille.
Hybridiasiakas ei ole vain välivaihe – hän on merkki kuluttajakäyttäytymisen kehittymisestä. Yhä useampi haluaa tehdä fiksun, kestävän valinnan, jossa ei tarvitse valita joko tai – vaan saa sekä että.
Tulevaisuudessa sähkösopimus voi kehittyä yhä personoidummaksi.
Tulevaisuudessa sähkösopimus voi kehittyä yhä personoidummaksi. Ehkä tekoäly ennustaa kulutustasi ja optimoi automaattisesti. Tai ehkä sinulla on tulevaisuudessa sopimus, joka mukautuu säähän, elämäntilanteeseen ja energiaverkoston kuormitukseen. Joka tapauksesta sähkösopimuksen valinnassa on kyse muustakin kuin hinnasta – se kertoo elämäntyylistä, arvomaailmasta ja joskus jopa stressitasosta.
Mutta jo nyt – uusi hybridiasiakas on täällä. Ja hän muuttaa markkinaa.
Tunnistatko sinä itsesi uudesta hybridikuluttajasta – vai edustatko yhä selkeämmin perinteistä tyyppiä? Tutustu Oomi Jousto -sopimukseen ja katso, olisiko se sinun hybridiratkaisusi.
Blogin kirjoittaja on Oomin kuluttajaliiketoiminnan johtaja Jani Peuhkurinen.