Tietoa sähköpulasta
Sähkön hinnannousu ja puheet sähköpulasta aiheuttavat monessa huolta ja usea jo pohtiikin, mistä voisi säästää ja mitä voisi itse tehdä sähkön riittämisen varmistamiseksi. Keräsimme tälle sivulle tietoa sähköpulasta, miten sähköpulaan tulisi varautua sekä annamme vinkkejä sähkönsäästöön.
Mikä ihmeen sähköpula?
Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköä tuotetaan Suomessa mm. vesi-, tuuli- ja ydinvoimalla sekä tuodaan naapurimaista kuten Ruotsista ja Norjasta. Sähköpula tarkoittaa, ettei sähkön tuotanto ja tuonti riitä kattamaan sähkön kulutusta. Tällöin kulutusta voidaan joutua rajoittamaan. Rajoitukset voitaisiin tehdä esimerkiksi alueittain pariksi tunniksi kerrallaan. Sähkönsäästöllä on merkittävä vaikutus sähköpulan ennaltaehkäisyyn.
Mahdollisesta sähköpulasta tullaan viestimään niin valtakunnallisissa medioissa kuin sähköyhtiöiden toimesta. Seuraa siis uutisia ja sähköyhtiöiden tiedotteita. Fingrid koordinoi tiedottamista ja myös Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteita. Alueelliset sähköverkkoyhtiöt tiedottavat asiasta omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissa.
Jos sähköpulan takia kulutusta joudutaan rajoittamaan, saat tästä tiedon oman alueesi sähköverkkoyhtiöltä.
Löydät tämän sivun lopusta usein kysyttyjä kysymyksiä mahdollisesta sähköpulasta.
Voidaanko sähköpula välttää?
Paras keino välttää sähkökatkot on sähkönsäästö sekä kulutuksen siirtäminen arkipäivinä aamuilta ja illoilta muihin ajankohtiin tasaamalla sähkönkäyttöä. Sähkön kulutus on suurimmillaan arkisin aamulla klo 8-10 ja iltaisin 16-20. Käynnistä ja käytä suuritehoisia laitteita vuorotellen myös näiden aikojen ulkopuolella. Sähkö säästäminen muinakin hetkinä on tärkeää ja samalla oma sähkölasku pienenee.
Tulemme lähettämään sinulle sähkönsäästöön ja käytön ajoittamiseen viestintää sähköpostitse ja tekstiviestitse, jos sähköpula näyttää mahdolliselta. Voit tarkistaa Online-palvelustamme, että siellä on voimassa oleva sähköpostiosoitteesi ja matkapuhelinnumerosi sekä lupa sähköiseen asiakasviestintään.
Mistä löydän vinkkejä sähkön säästöön?
- Löydät sähkönsäästövinkkejä täältä
- Löydät vinkkejä myös Astetta alemmas -kampanjasivuilta
Lähteet: Fingrid, Energiateollisuus, Astetta alemmas
Usein kysyttyjä kysymyksiä sähköpulasta
Kuinka sähköä voi säästää?
Jokainen voi ehkäistä sähköpulan syntymistä vähentämällä sähkönkäyttöä omassa arjessaan. Säästämällä 5–10 % sähkössä jo nyt, voidaan välttyä energiapulalta ja samalla saat säästöä sähkölaskuun.
- Eniten energiaa kuluu kodin lämmitykseen. Jo lämpöasteen tain parin muutos voi säästää energiaa merkittävästi, vaikkei eroa entiseen välttämättä edes huomaa. Lämmitykseen käytettävän sähkön vähentäminen näkyy myös pienempänä sähkölaskuna.
- Myös käyttöveden lämmitys syö paljon energiaa, joten vedenkulutuksen vähentäminen ja lyhemmät suihkut ovat paitsi ympäristöteko, myös taloudellisesti kannattavaa.
- Saunan sähkökiuas voi kuluttaa jopa 15 % kodin sähköenergiasta. Saunaa ei kannata lämmittää tulikuumaksi, energiatehokkaimmat löylyt saa 70–80 aseessa. Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on lämmin ja sammuttaa kiuas puolestaan heti saunomisen jälkeen.
Lue lisää säästövinkkejä
Löydät vinkkejä myös Astetta alemmas -kampanjasivuilta
Miten sähköpulasta tiedotetaan?
Fingrid on jakanut sähköpulatilanteen vakavuusasteet kolmeen portaaseen:
1. Sähköpula mahdollinen. Sähköpula on mahdollinen, kun ennusteet näyttävät, että kotimainen tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta lähitunteina tai vuorokautena.
2. Sähköpulan riski suuri. Sähköpulan riski on suuri, kun kaikki Suomesta saatavilla oleva sähköntuotanto on käytössä, eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä.
3. Sähköpula. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun sähköntuotanto ja tuonti eivät enää riitä kattamaan kulutusta. Sähkökatkot ovat enimmillään pari tuntia.
- Fingrid koordinoi tiedottamista ja tiedottaa tilanteen kiristymisestä mm. verkkosivuillaan ja mediatiedotteilla mahdollisimman hyvin ennakkoon. Äkillisissä tilanteissa tiedote voi tulla kuitenkin lyhyelläkin varoitusajalla. Myös Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tilanteesta tiedotteen.
- Fingrid viestii median lisäksi mahdollisesta sähköpulasta tai sen riskistä myös sähköverkkoyhtiöille sekä sähkönmyyjille. Sähköverkkoyhtiöt ja sähkönmyyjät tiedottavat asiasta asiakkailleen omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissa.
- Paikalliset sähköverkkoyhtiöt vastaavat tiedottamisesta asiakkailleen, jos tulossa on sähköpulasta johtuvia suunniteltuja sähkökatkoja.
Miten rajoitukset toteutetaan?
Sähkönsäästöstä huolimatta voimme joutua sähköpulatilanteeseen, jolloin sähkönkulutusta tulisi leikata nopeasti. Sähköpulatilanteessa Fingrid rajoittaa kulutusta alueellisilla sähkökatkoilla. Sähkökatkot ovat kuitenkin viimeisiä käyttöön otettavia keinoja. Alueellisten sähkökatkojen myötä vältetään mahdolliset pidempikestoiset, jopa koko Suomen laajuiset häiriöt.
Fingrid ilmoittaa paikallisille sähköverkkoyhtiöille niiden alueen irti kytkettävän tehon määrästä. Katkot tarkoittaisivat eri alueilla kiertäviä, noin kahden tunnin mittaisia sähkökatkoja. Sähköverkkoyhtiöt tiedottavat katkoista asiakkaitaan.
Myös jos merkittävä voimalaitos vikaantuisi äkillisesti, pitäisi kulutusta vähentää pikaisesti. Tällaisessa tilanteessa Fingrid voi katkaista suoraan sähköt laajoilta alueilta ilman ennakkovaroitusta.
Miten voin varautua mahdollisiin suunniteltuihin sähkökatkoihin?
Suunnitelluista sähkökatkoista tullaan viestimään etukäteen. On hyvä kuitenkin varautua etukäteen mahdollisiin sähkökatkoihin miettimällä miten kahden tunnin ajan pärjäisi ilman sähköä ja mm. tarkistamalla, että kotoa löytyy taskulamppu ja pattereita tai kynttilöitä, pitämällä puhelimen akun ja varavirtapankin ladattuina ja varaamalla kotiin jotain syötävää, jonka valmistuksessa sähköä ei tarvita.
Huomioithan myös, että esim. hissit eivät sähkökatkojen aikana toimi.
Lisätietoa varautumisesta löydät
Pitääkö sähkölaitteet huomioida jotenkin?
- Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, uuni, kahvin- ja teenkeitin sekä sauna. Sähkökatkon päättyessä päälle jääneet laitteet saattavat aiheuttaa tulipalon vaaran.
- Älä avaa jääkaappia ja pakastinta turhaan, etteivät elintarvikkeet ala lämmetä. Kylmäsäilytyslaitteet pärjäävät kahden tunnin sähkökatkon ajan, jos ovet pidetään kiinni.
- Kannattaa myös välttää ikkunoiden ja ulko-ovien aukipitämistä, ettei asunto ala kylmetä.
Saako sähköpulaan perustuvista sähkökatkoista korvauksia?
Sähkömarkkinalain perusteella asiakkaalla on oikeus vahingonkorvauksiin, jos sähkönjakelussa on virhe. Sähköpulatilanteeseen perustuvissa sähkökatkoissa kyse ei ole sähkönjakelussa olevasta virheestä, koska sähkökatko johtuu paikallisen sähköverkkoyhtiön vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolisesta syystä.
Mistä saan lisätietoa sähköpulasta?
Löydät lisätietoa sähköpulasta, sen vaikutuksista ja siihen valmistautumisesta
Lisätietoa saat myös oman alueesi sähköverkkoyhtiön verkkosivuilta.
Miten toimin suunnittelemattomissa sähkökatkoissa?
Sähköt voivat katketa myös muusta syystä, esim. kovan tuulen tai kaapelivaurion takia. Tällöin kannattaa katsoa paikallisen sähköverkkoyhtiön verkkosivuilta tilannetiedotusta sähkökatkosta, sen syystä ja kestosta. Jos tietoa ei löydy, voit olla yhteydessä alueesi sähköverkkoyhtiön asiakaspalveluun tai vikailmoitusnumeroon.