Asiaa lämmityksestä – Sinä kysyit, me vastaamme

Syksyn koleat kelit tekevät tuloaan ja kodin lämmittämisen huippusesonki käynnistyy. Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski ja Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen vastasivat Oomin asiakkaiden esittämiin kiperiin, lämmitystä koskeviin kysymyksiin. Viisastu vastauksista ja jaa lämmitysfaktat naapurillekin!

Saako sähköenergian kulutukseen selkeää hyötyä, jos aamulla pudottaa kodin lämmitystä muutamalla asteella kahdeksan tunnin ajaksi?

– Kyllä, lämpötilan alentaminen vähentää aina kulutusta ja on siis kannattavaa. Lämmitys kuluttaa asumisessa eniten energiaa, joten säätämällä kodin lämpötilaa alaspäin voi myös säästää eniten sähköenergiaa. Mitään laskukaavaa energiansäästön määrään kahdeksan tunnin ajalta ei ole, mutta tämä säästövinkki on hyvä muistaa: huonelämpötilojen laskemisen pysyvästi yhdellä astella on laskettu tuovan noin viisi prosenttia säästöä lämmityskuluissa, Päivi Suur-Uski sanoo.

Kumpi kuluttaa vähemmän sähköä, lämminvesivaraajan jatkuva lämmitys vai ajastettu lämmitys yöllä vain tietyn ajan?

Lämminvesivaraajan jatkuva lämmitys kuluttaa vähemmän sähköä. Jatkuvalla lämmityksellä lämminvesivaraajan asetuslämpötilaksi riittää 55 astetta. Jatkuva lämmittäminen mahdollistaa lämpötilan pitämisen mahdollisimman alhaisena ja tasaisena siten, että lämmintä käyttövettä riittää. Ajoittaisessa lämmittämisessä vesivaraajan täytyy lämmittää vesi paljon lämpimämmäksi, jotta lämmintä vettä riittää myös silloin, kun vesivaraaja ei lämmitä. Korkea lämpötila lisää myös varaajan lämpöhäviötä, mikä ei ole energiatehokasta.

Jos asiaa ajattelee puhtaasti rahallisen säästön näkökulmasta, paras vaihtoehto on yleensä ajoittaa veden lämmitys pörssisähkön hinnan mukaan edullisille tunneille. Yhteisen edun mukaista on yrittää löytää tasapaino energiatehokkuuden ja rahansäästön välillä, Suur-Uski toteaa.

Mitä ilmanvaihdon ja kylpyhuoneen lattialämmityksen suhteen pitää ottaa huomioon?

– Märkätilojen lattialämmityksen ja ilmanvaihdon päätehtävä on pitää tilat kuivana. Energiatehokkuuden kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota molempien tarkoituksenmukaiseen käyttöön. Kylpyhuoneen lämpötilaa ei ole tarpeen nostaa lattialämmityksellä 22 astetta korkeammaksi, sillä korkeampi lämpötila vain lisää ilmankosteutta. Koneellisen ilmanvaihdon tehostaminen noin puoleksi tunniksi suihkun ja saunan jälkeen riittää. Energiatehokkuuden kannalta on hyvä tukea ilmanvaihdon ja lämmityksen työtä kuivaamalla lattialta suurimmat vedet pois lattialastalla, Suur-Uski vinkkaa.

Miten loman ajaksi pitäisi jättää sähkölaitteet asunnossa? Voisinko sulkea kaikki lämmityspatterit?

– Pidemmän loman ajaksi laitteet, joita ei tarvita, kannattaa aina sammuttaa ja ottaa töpselit pois pistorasioista. Kesäaikaan usein myös lämmityksen voi sammuttaa kokonaan poissaolon ajaksi. Talviaikaan lämmitystä ei voi sammuttaa, mutta sen voi säätää pidemmän loman ajaksi pienemmälle, esimerkiksi 16–18 asteeseen, Suur-Uski kertoo.

Meillä on maalämpö, joka toimii sähköllä tietysti. Kulutus on kaikkiaan yli 20 000 kWh vuodessa. Onko talomme sähkölämmitystalo?

– Ei ole, sillä päälämmitysmuoto ei ole suora sähkö. Vaikka erilaiset lämpöpumppuratkaisut käyttävät enemmän tai vähemmän toimiakseen sähköä, niitä ei kutsuta sähkölämmitystaloiksi. Jos sähkönkulutus on korkea, omaa energiatehokkuutta kannattaa tarkastella. Syy voi olla esimerkiksi runsaassa lämpimän veden käytössä. Maltillinen lämpimän veden käyttö säästää siis sähköä ja pienentää sähkölaskun loppusummaa, Suur-Uski neuvoo.

Kuinka paljon hyötyä ilmalämpöpumpulla saa sähkölämmitteisessä omakotitalossa?

Hyödyn suuruus riippuu monesta eri tekijästä, mutta yleisesti voisi sanoa, lämmityssähkön osuudesta pystyy ilmalämpöpumppua käyttämällä säästämään suunnilleen puolet. Käytännössä sähkölasku pienenee usein noin kolmanneksen, Jussi Hirvonen arvioi.

Miten ilmalämpöpumppu parhaiten auttaa lämmitykseen? Mitä pitää ottaa huomioon sijoittelussa ja käytössä?

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa sijoittaa kodin keskeiseen paikkaan, jossa ilmavirtaukselle jää mahdollisimman paljon tilaa. Yleensä hyvä paikka on avarassa eteisessä tai käytävän jommassakummassa päässä. Ulkoyksiön sijoittelulla ei ole energiatalouteen juurikaan merkitystä.

Mitä enemmän pumppu käy, sitä enemmän sen avulla säästää. Termostaatin voi asettaa 1–2 astetta toivottua huonelämpötilaa korkeammalle ja puhallinnopeuden säätää lämmityskaudella mahdollisimman suurelle. Lämmityksessä puu ja ilmalämpöpumppu ovat hyvä pari, sillä pumppu levittää tulisijan lämpöä laajemmalle taloon, Hirvonen ohjeistaa.