Aurinko ja tuuli osana sähkönhankintaa – kannattavampaa kuin koskaan

28.6.2019

Olli Tuomivaara

Nykyteknologia tekee aurinkosähköjärjestelmien ja tuulivoiman hyödyntämisestä kannattavan osan yritysten sähköhankintaa.

Aurinkoenergia on viime vuosina kasvattanut suosiotaan entisestään, ja sen hyödyt ovat tulleet tutuiksi jo monelle. Aurinkosähkön käyttäminen muun muassa pienentää hiilijalanjälkeä, vähentää riippuvuutta ostosähköstä ja parantaa energiatehokkuutta. Myös markkinaehtoisen tuulivoiman osuus tulee kasvamaan sähkönkulutuksessa merkittävästi PPA-sopimusten (power purchase agreement) myötä: pitkäaikaiset PPA-sopimukset takaavat sähkönostajalle varmuuden ostettavan sähkön hinnasta. Järkevä riskinhallinta sähkönhankinnassa varmistetaan osakiinnityksillä, eli liittämällä aurinkovoima- ja tuulivoimasopimuksia sähkösalkkuun perinteisten johdannaisten rinnalle.

Miksi tuuli tai aurinko?

Tuulisähkön tarjonta kasvaa eivätkä tuulisähkösopimukset jatkossa tarvitse valtion tukea, sillä tekniikka on kehittynyt harppauksin. Lisäksi pitkäaikaisten PPA-sopimusten hinta on kannattavalla tasolla. Tuulisähkön hinta kiinnitetään ja suojataan asiakkaan hankintaan pitkäksi ajaksi, esimerkiksi 5–10 vuodeksi. Oikein mitoitettuna tuulen osuus on edullisin osa asiakkaan sähköntoimitusta.

Aurinkovoimala vähentää riippuvuutta ostosähköstä ja tasaa sähkön markkinahinnan vaihtelun vaikutuksia. Voimala tuottaa sähköä tyypillisesti eniten keskellä päivää, jolloin sähkö on arvokkainta korkean kysynnän vuoksi. Hankintamallina voi olla oma avaimet käteen -aurinkovoimala tai palvelusopimusmalli. Palvelusopimusmallissa asiakasyritys ostaa tuotetun aurinkosähkön sopimushintaan, ja Oomi Energia omistaa katolla aurinkosähköä tuottavan voimalan. Huolehdimme voimalan toiminnasta ja ylläpidosta. Aurinkovoimalaa hankkiessa on hyvä muistaa, että pitkäikäinen ja pitkään tuottava voimala edellyttää laadukkaita aurinkopaneeleja. Palveluntarjoajien aurinkovoimaloita vertaillessa kannattaa selvittää, että voimalan paneelit ja komponentit varmasti sopivat Suomen olosuhteisiin.

Vastuullisuus ja kannattavuus samassa paketissa

Järkevä uusiutuvan energian hyödyntäminen parantaa yrityksen kannattavuutta ympäristöystävällisesti. Lisäksi se on hyvä keino viestiä asiakkaille yrityksen arvoista ja vastuullisuudesta. Uusiutuva energia on myös turvallinen vaihtoehto: aurinkoenergia tarjoaa hyvän tuoton pääomalle pienellä riskillä. Tuulisähkön osuutta sähkönhankinnassa taas voidaan kasvattaa osissa, mikä varmistaa järkevän riskinhallinnan.