Matka mystiselle lamppuhyllylle – energiatehokasta lamppua etsimässä

Syksyn hämärtyvinä iltoina valo luo lämmintä tunnelmaa ja toivottaa tervetulleeksi kotiin. Kun lampun valo lopulta hiipuu, täytyy suunnata kohti supermarkettia. Eteen avautuu pitkä hyllyllinen lamppuja, ja päätöksen tekeminen muuttuukin kryptiseksi. Mitä asioita piilee lampun valinnan taustalla?

Marketin lamppuhylly tarjoilee toinen toistaan kirkkaampia ja lukuisilla merkinnöillä varustettuja vaihtoehtoja. Jotta lamppuostos osuisi oikeaan, pyysimme shoppailukaveriksemme arjen energiatehokkuuden sankarin, eli Marttojen ympäristö- ja ilmastoasioiden asiantuntijan Heidi Holmroosin. Heidin vinkki numero yksi on tarkastella lampun käyttötarkoitusta.

– Olennaisinta on valita lamppu, joka sopii kohteeseensa. Lamput ovat nykyään pitkäikäisiä ja turhat ostokset kuormittavat ympäristöä. Ennen kauppareissua kannattaa vähintään kurkata valaisimesta lampulle sopiva kanta.

Tavoitteenamme on vaalia ympäristöä, ja löydämme hyllyltä energiamerkinnällä varustettuja lamppuja. A-luokan merkintä tarkoittaa sekä energiansäästöä että pienempää sähkölaskua, eli win-win-tilannetta. Silmissä vilisevät led-lamput, loisteputket, halogeenit ja älykkäät lamput. Mitä nimeä kantavaa lamppua tulisi etsiä?

– Energiansäästölamppu on merkittävästi energiatehokkaampi kuin vanha hehkulamppu tai halogeeni. Led-lamppu on pitkäikäinen ja menee energiatehokkuudessaan listan kärkeen. Led ei sisällä elohopeaa, kestää kylmiäkin olosuhteita ja käy jopa saunan valaisuun – sopii siis monipuoliseen käyttöön.

Led-lamput ovat erittäin energiatehokkaita, pitkäikäisiä ja hinnaltaan edullisia.

– Jos valaisimesi on himmennettävä, valitse siihen soveltuva lamppu, Holmroos täydentää.

Lumenit ja kelvinit henkivät tehoa ja tunnelmaa

Jotta pääsemme syvemmälle lampun salaisuuden ratkomisessa, otamme käsittelyyn kelvinit ja lumenit. Mistä ihmeestä niissä on kysymys?

– Kelvin tarkoittaa värisävyä, eli vaikuttaa lähinnä valon tuottamaan tunnelmaan, siihen, haetaanko lämmintä vai viileää fiilistä. Lämpimästä tunnelmasta vastaa 2700 kelviniä, ja mitä suurempaan lukemaan mennään, syntyy viileämpää, päivänvalon kaltaista kirkkautta.

– Hehkulamppujen kultakaudella oli tärkeää valita wattiluvultaan sopiva lamppu valaisinta varten. Nykyään lamput ovat tehokkaita, ilman, että watit nousevat turhan korkealle. Ledien tuottamaa valomäärää kuvataan lumen-yksiköllä. Esimerkiksi 40 W hehkulampun tuottama valomäärä on noin 400–500 lumenia, kiteyttää Holmroos.

Käyttövinkeistä kierrätykseen

Kotona kierrämme uuden lampun paikalleen ja sytytämme sen ensimmäistä kertaa. Valo täyttää huoneen lempeällä loisteellaan, ja valintamme on taatusti energiatehokas. Miten lamppua tulee käyttää energiansäästön näkökulmasta?

– Nyrkkisääntönä ledit kannattaa sammuttaa, kun niitä ei käytä. Energiansäästölamppu ei taas pidä turhasta rämpyttelystä, sillä se kuluttaa sitä. Suosittelen myös vaihtamaan kausivalot ledeihin ja ottamaan ajastimen käyttöön, jotta ne eivät pala turhaan valoisaan aikaan, ohjeistaa Holmroos.

Nyrkkisääntönä ledit kannattaa sammuttaa, kun niitä ei käytä. Energiansäästölamppu ei taas pidä turhasta rämpyttelystä.

Seuraava mysteeri lienee kierrätys. Hehkulampun sai aikoinaan nakata sekajätteeseen, mutta entä nykyajan lamput?

– Kaikki lamput, pois lukien halogeenit ja hehkulamput, ovat sähkölaitteita, joten niiden loppusijoituspaikka on aina SER-keräys. Alueelliset SER-keräyspisteet ottavat lamput vastaan maksutta.

Kiitos Marttojen Heidi Holmroos avustasi! Lamppuhyllyn suurimmat mysteerit on nyt ratkottu ja matkamme kohti energiatehokkaita valintoja on alkanut.

Lukaise myös, miten kannattaa valita sopiva valaistus kodin jokaiseen soppeen.