Ilmalämpöpumpun vaihto uuteen 

Huriseeko kodissasi ilmalämpöpumppu? Hienoa! Onko kyseessä kohtalaisen tuore laite vai onko hankinnasta aikaa jo tovi? Jos ilmalämpöpumppu on asennettu kotiisi 2010-luvulla tai jo aiemmin, alkaa sen vaihto olla ajankohtaista. Oomilta saat uuden ilmalämpöpumpun kätevästi asennuksen kera. 

Ilmalämpöpumppu on kuin mikä tahansa kodinkone, se kuluu käytössä. Säännöllisellä puhdistuksella ja tarvittavilla huolloilla käyttöikään pystyy vaikuttamaan, mutta 10–15 vuoden jälkeen pumppu alkaa olla jo elinkaarensa ehtoopuolella. Silloin voi korjaamisen sijaan olla kannattavampaa vaihtaa ilmalämpöpumppu uuteen. 

Usein kysyttyä ilmalämpöpumpun uusimisesta 

Mistä sitten tietää, milloin on aika hankkia uusi ilmalämpöpumppu? Miten uusi pumppu eroaa vanhasta? Näitä miettii lähes jokainen ilmalämpöpumpun omistaja, joten selvitimme taustoja ilmalämpöpumppujen parissa työskenteleviltä asiantuntijoilta. Kysymyksiin vastasivat Oomilta kodin energiaratkaisujen myyntipäällikkö Antti Honkanen ja Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumppuja maahantuovan yhteistyökumppanimme Scanofficen myyntipäällikkö Reijo Huurinainen. Annetaan siis Antin ja Reijon kertoa. 

Kuinka monta vuotta ilmalämpöpumppu toimii hyvin? 

Pumpun elinkaari riippuu mallista, merkistä ja käyttökohteen olosuhteista, mutta keskimäärin laadukas, hyvin asennettu ja riittävästi huollettu ilmalämpöpumppu kestää 10–15 vuotta. Pisimpään kestävät pumput voivat toimia jopa parikymmentä vuotta. 

Mistä tietää, että on aika vaihtaa? 

Ilmalämpöpumpun vaihto tulee ajankohtaiseksi, kun laite ilmoittaa tietyistä vikakoodeista, on toistuvasti epäkunnossa tai ei enää käynnisty ollenkaan. Laitteen heikentyneen tehon huomaa usein myös käytössä. Jos ilmalämpöpumppu ei enää puhalla lämmintä tai kylmää ilmaa samalla teholla kuten aiemmin, ja sillä on ikää yli 10 vuotta, alkaa pumpun vaihto olla kannattavampaa kuin sen korjaaminen. 

Miten ilmalämpöpumput ovat kehittyneet? 

Ilmalämpöpumppujen kehityksen huomaa monesta seikasta: monipuolisemmista ominaisuuksista, paremmasta pakkaskestävyydestä, hiljaisemmasta äänestä sekä hyötysuhteen, eli tehokkuuden parantumisesta. Nykyään laadukkaiden ilmalämpöpumppujen energialuokka on A+++, kun se vielä kymmenisen vuotta sitten oli A tai A+. 

Millainen ilmalämpöpumppu sopii juuri Suomen oloihin? 

Ilmalämpöpumppujen vertailuun on hyvä käyttää hetki ja valita nimenomaan pohjoismaisiin olosuhteisiin suunniteltu laite. Kun pumpun luvataan toimivan jopa -35 pakkasasteessa, kyseisen laitteen lämmitysteho on oikein hyvä myös lauhemmalla ilmalla. Esimerkiksi Mitsubishi Electric FT35 -ilmalämpöpumppu tuottaa 4,4 kilowattia lämmitystehoa vielä -15 asteessa. 

Voiko ilmalämpöpumpun asentaa talvella? Entä saako pumpun vielä täksi talveksi? 

Talviasennus onnistuu kyllä, muutamia paukkupakkaspäiviä lukuun ottamatta. Ilmalämpöpumppuja on hyvin saatavilla, ja asennusjonon pituus saattaa olla vain viikon tai parin mittainen. Hyvällä tuurilla uuden pumpun voi siis saada vielä jouluksi.

Neljä syytä hankkia ilmalämpöpumppu Oomilta  

  1. Valikoimamme koostuu laadukkaista, Suomen oloissa testatuista Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumppumallistosta.  
  2. Autamme sinua valitsemaan kotiisi parhaiten sopivan ilmalämpöpumpun. 
  3. Toimitamme ilmalämpöpumpun avaimet käteen -periaatteella: Meidän kauttamme saat laitteen, asennuksen ja käyttöönoton opastuksen. Asennuksen hoitavat kokeneet asentajat. 
  4. Olemme luotettava toimija. Oomin omistuspohja varmistaa sen, että olemme auttamassa asiakasta ja vastaamassa takuuasioihin tulevaisuudessakin.