Kohti kylmempää – näin valmistaudut lämmityskauteen
Alkusyksystä kannattaa uhrata useampi hetki lämmityskauden valmisteluihin. Vilu ja viima eivät pääse yllättämään, kun tarkistat ajoissa talotekniset säädöt ja lämmityslaitteet.
Lämmityskauteen varautumiseen liittyy monia askareita asumismuodosta ja lämmitysjärjestelmästä riippuen. Laitteiden vuosihuollot ja säätöjen tarkistaminen kannattaa tehdä ajoissa, ennen kuin kylmä hiipii talosi nurkkiin. Näin säästyy monelta harmilta ja turhalta rahan menolta.
– Kesän kääntyessä syksyyn kannattaa tarkistaa, että lämmityslaitteet ovat kunnossa ja tarvittaessa huoltaa ne. Taloteknisten perusasioiden on hyvä olla myös kunnossa: onko ilmanvaihtokone puhdistettu ja suodattimet vaihdettu, ovatko venttiilit puhtaita, entä onko ilmalämpöpumppu ja patterit imuroitu? luettelee asiantuntija Juhamatti Meetteri valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta.
Ulkolämpötilan viilentyessä ja ilmankosteuden lisääntyessä on hyvä säätää kaikki talotekniset asetukset kesäasennosta talviasentoon. Jos kesällä on käyttänyt viilennyslaitteita, pitää muistaa sulkea automaattiviilennys, jottei yhtä aikaa sekä viilennä että lämmitä. Myös märkätilojen lattialämmitys on saattanut kesällä olla pois päältä, joten se kannattaa alkusyksystä napsauttaa tarvittaessa päälle. Märkätilojen osalta on oltava tarkkana, että tilat kuivuvat joko riittävällä ilmanvaihdolla tai lämmittämällä.
Ulkolämpötilan viilentyessä ja ilmankosteuden lisääntyessä on hyvä säätää kaikki talotekniset asetukset kesäasennosta talviasentoon.
Perusasiat kuntoon ennalta
Kun hoitaa taloteknisiä perusasioita säännöllisen säntillisesti ympäri vuoden, ei lämmityskauden aloituskaan puske tuskan hikeä pintaan. Lämmitysjärjestelmän kunto ja termostaattien toiminta on aiheellista tarkistaa aika ajoin. Tulipesän ja tulisijan osien nuohous on syytä hoitaa ennakoiden. Lämmitystavasta riippuen kannattaa hyvissä ajoin hankkia polttoainetta, pellettejä tai klapeja varastoon.
– Talon energiatehokkuuteen voi vaikuttaa pienemmillä ja suuremmilla toimenpiteillä. Vanhojen ovien ja ikkunoiden vaihto voi lisätä energiatehokkuutta merkittävästi. Myös pelkästään ikkunoiden tai rakenteiden tiivistäminen jo kannattaa. On kuitenkin huolehdittava riittävästä ilmanvaihtuvuudesta, etteivät asumisterveys ja talon rakenteet pääse kärsimään, Meetteri muistuttaa.
Tasainen lämpö on paras
Pakkasilla voi miettiä, mikä on itselle ja perheelle alhaisin mahdollinen lämpötila, jossa viihtyy. Jos taloa lämmitetään sähköllä, vie lämmitys suurimman osan sähköenergiasta, joten sillä on merkitystä talven kulutuspiikeissä. Yhdenkin asteen lasku lämpötilassa säästää sekä oman talouden kustannuksia että luontoa. Lämpötilan alentamisessa ei kannata kuitenkaan liioitella, jotta rakenteisiin ei pääse kertymään kosteutta.
– Asunnon lämpötiloja kannattaa mittailla säännöllisesti eri paikoista. Tuntuuko nurkissa vetoa tai onko jossain huoneessa tarpeettoman lämmintä? On hyvä huolehtia, että lämmitys on tasapainossa koko kodissa, Meetteri vinkkaa.
Peruslämpömittareilla pääsee jo pitkälle, mutta digitaalisilla mittareilla saa tarkempia arvoja. Myös kosteusmittari voi olla hyvä hankinta, jos tiputtaa lämpötilaa esimerkiksi tyhjillään olevassa huoneessa.
Asunnon lämpötiloja kannattaa mittailla säännöllisesti eri paikoista.
Arjen valinnoilla säästetään sähköä
Viisailla käyttötottumuksilla pystyy helposti säästämään sähköä, mikä koituu oman kukkaron ja ympäristön parhaaksi. Suihkuaikojen lyhentäminen, kiukaan tehokas käyttö ja useampien ruokalajien valmistaminen kerralla ovat esimerkkejä helpoista tavoista säästää energiaa lämmitystavasta riippumatta.
– Jos pystyy siirtämään sähkökulutusta halvemmille tunneille, kaikille riittää sähköä piikkitunneillakin. Laitteissa voi myös hyödyntää poissaoloasetuksia ja lämpötilaohjausta pudottamalla lämpötiloja esimerkiksi matkojen ajaksi, havainnollistaa Meetteri.